Citytrip: dit zijn de duurzame hotspots van Gent

Het is een beetje een flauwe inkopper, maar toen de vraag waar kan ik heen? zich eind vorig jaar voordeed, kwam het antwoord al snel in de vorm van: België. Of preciezer: Gent, een stad waar iedereen altijd laaiend enthousiast over is, maar waar ik op de een of andere manier nog nooit was geweest. Tijd dus om hier verandering in aan te brengen. En ik kan alvast verklappen: het was leuk, het was mooi, het was gezellig en het was ook vooral heel lekker.

Leuk, omdat het -ondanks de regen- gewoon fijn is om over de keitjes van Gent te sjouwen, de mooie oude gevels te bewonderen en een nieuwe stad te ontdekken. Mooi, omdat de stad naast het prachtige straatbeeld ook het Lam Gods in de Sint-Baafs kathedraal in de aanbieding heeft. Met een verrassend interessante en goed gemaakte augmented reality tour trouwens. Gezellig, omdat alles op loopafstand is en we al kwebbelend de winkels, restaurants en cafeetjes van de stad ontdekten. En lekker, omdat Gent ons aangenaam verraste als bourgondische stad met keur aan vegan restaurants met heerlijk eten.

Veggie hoofdstad

In 2017 benoemde ProVeg Gent al tot Veggie hoofdstad van Europa vanwege het grootste aantal vegetarische restaurants per inwoner. Ook de hoeveelheid vegan tentjes in Gent is indrukwekkend en groeit nog steeds hard. Of, zoals ze in Gent zelf zeggen, vegan eten leeft heel hard. Dat blijkt ook uit het feit dat het ook bij niet-vegan locaties doodnormaal is om een chai, matcha of koffie met plantaardige melk te bestellen. We raakten dan ook niet uitgegeten en gedronken en zetten onze tips voor vegan hotspots in Gent hieronder voor je op een rij:

Vegan restaurants in Gent:

  1. Knol & kool was de absolute topper van deze trip. Het is een vegan restaurant met heerlijk eten, een casual atmosfeer, goede bediening en als bonus een vegan zero waste supermarkt waar je van alles op de kop kan tikken. Wij namen de dagsoep met toast amandelricotta en glutenvrije lasagne, maar konden vooral niet ophouden over de vegan kaaskroketjes. Te lekker.
  2. Epiphany’s Kitchen ziet eruit als een sfeervolle pizzeria, inclusief indoor fonteintje en blauweregen aan het plafond. Zelf noemen ze het een feeëriek interieur en dat snappen wij wel: het is heel sfeervol. Ephipany’s Kitchen won in 2021 de Belgian Vegan Award voor beste restaurant. Wij aten de lunch van de dag met soep en pasta.  
  3. Plant-a-Pizza is een -je raad het al- plantbased pizzeria, die ook aan glutenvrij pizzabodems doet (mocht je een allergie hebben). Het is super casual (beetje studentikoos sfeertje) en leek mega populair. Reserveren was in ieder geval rond oud & nieuw een must. Wij vonden de Mediterranean de lekkerste.
  4. La Botaniste, hier bestel je bij de counter en neem je je eten op je dienblad mee naar je tafeltje achterin het pand. De grote houten kast achter de balie, met flesjes drinken, ademt een beetje de sfeer van een ouderwetse apotheek. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat het motto hier is: Let food be the medicine. Daar zijn we het hartgrondig mee eens. Wij aten curry en pasta en namen een brownie en chocolate chip cookie mee: heerlijk.
  5. Soul Kitchen, we zijn hier zelf niet geweest, simpelweg omdat er geen plek meer was en we dus niet meer konden reserveren (het was rond oud & nieuw). Maar dit is een nieuw vegan restaurant dat ons werd aangeraden, dus ik zou zeggen: check het zeker en laat ons hieronder in een reactie weten wat je vond.

Vegan zoetigheid en koffie in Gent:

  1. Madam Bakster, deze dame heeft meerdere kookboeken geschreven. Het is een sfeervol klein cafeetje, waar we heerlijk hebben zitten brunchen met pannenkoeken en fruit. Je plaatst je bestelling aan de bar, dan komen ze het brengen. Sfeervolle inrichting ook, met wat leuke hebbedingetjes.
  2. O’Yo: heeft verschillende locaties in de stad. Je kan hier terecht voor een kop koffie, maar ook voor een volledige lunch of iets zoets. Elke keer als we er langs liepen was het stervensdruk en we snappen wel waarom. Niet 100% vegan, wel veel keuze.
  3. Full Circle: dit is de eerste 100% plantaardige koffiespeciaalzaak (claimen ze zelf, we hebben het niet kunnen controleren). De locals zijn enthousiast (zelf zijn we er niet meer aan toegekomen om er heen te gaan).  
  4. Have a roll: we hadden mazzel, want dit Antwerpse tentje was net open in Gent. De vegan cinnamon roll was werkelijk waanzinnig lekker. Een heel goed alternatief voor de oliebol, die we hier nergens konden vinden (eigenlijk lekkerder zelfs, we voelen een nieuwe traditie aankomen).
  5. Café LaBath: dit café op de hoek van de straat is niet per se vegan (al zijn alle vegan melkopties er), maar heeft wel extreem goede koffie, vandaar dat we ‘m toch opnemen in deze lijst. We zaten er op nieuwjaarsdag tussen een mengeling van ouderen en jongeren uit de buurt. Supergezellige sfeer.

Duurzame winkels in Gent:

Duurzaam shoppen lijkt altijd een contradictio in terminus, omdat de meest duurzame keuze die je kan maken natuurlijk niet shoppen is. Dat gezegd hebbende, vinden wij het toch altijd leuk om in een onbekende stad winkels te bezoeken die je niet kent en nieuwe merken en makers te ontdekken en te bewonderen (op z’n Hollands: kijken mag, maar kopen hoeft niet, toch?) We zetten een aantal tips voor je op een rij:

  1. Supergoods, hier vind je een aantal bekende duurzame kledingmerken terug (zoals Armed Angels, Maium en Organic basics), maar ook verzorgingsproducten voor jezelf en voor je kleding (een mooi vormgegeven kledingborstel bijvoorbeeld).
  2. Ida & Volta, dit Gentse modemerk maakt mooi vormgegeven, minimalistische kleding van zijde, katoen en linnen. Denk aan prachtige, lange kimono’s die je op verschillende manieren kan dragen. Het merk werd opgericht door Johanna Adriaens en Laure Persyn, die hun liefde voor mode en toewijding aan duurzaamheid wilden combineren. Wil je hun atelier bezoeken, maak dan vooral een afspraak.
  3. La femme garniture, deze winkel moet je alleen al even binnenlopen om je te vergapen aan de prachtige tassen en sjaals, die gemaakt zijn van merinowol (non-mulesing natuurlijk) en combinatie met viscose en bio-katoen. De hele collectie is van Belgische makelij en alle materialen komen uit West-Europa.
  4. Atelier Content, is een schoenenwinkel met in België ontworpen schoenen die door Italiaanse familieateliers gemaakt worden. Ze zijn van goede kwaliteit en gaan lang mee. Bijzondere elegante ontwerpen, met mooi vormgegeven hakken. De schoenen zijn vaak van nappaleer gemaakt (geiten- en schapenleer), waar bij de kleuring toch ook chemicaliën gebruikt worden. “Daarover willen we transparant zijn,” vertelde de verkoper. “Maar leer kleuren zonder chemicaliën gaat niet.”  
  5. Vaude is een Duits merk voor outdoor spullen. Het gaat hier dus om een keten, maar omdat we de winkels niet in Nederland hebben, zetten we ze toch even op de kaart. Ben je op zoek naar nieuwe spullen en je gaat toevallig naar Gent, neem hier dan vooral een kijkje.
  6. Piece of Rina hier vind je een collectie van oude (tweedehands) en nieuwe eco kleding. Er zijn ook accessoires in deze kleine boetiek.
  7. Just Hazel noemt zichzelf een feelgood store. Hier vind je verschillende fair fashion en eco merken. Geen geitenwollensokken items, maar modieus en stijlvol. Daarbij moet het juist geproduceerd zijn, van de juiste materialen en een juist gevoel geven, geeft de site aan. De prijzen zijn dan ook zeker heel okay, kwamen wij achter.
  8. Fann is een tweedehands winkel waar je terecht kunt voor merkkleding, damestassen en accessoires.
  9. Le bal infernal, dit ‘used book café’ hadden we natuurlijk ook kunnen plaatsen bij de cafeetjes. In een decor van kasten vol boeken, kan je hier je koffiedrinken terwijl je je oude boek voor een nieuwe kan inruilen.  
  10. Bookz & Booze, en nu we het toch over boeken hebben. Deze originele winkel met nieuwe boeken en sterke drank is misschien niet per se duurzaam, maar wel een bezoekje waard. Al is het alleen maar om even een praatje te maken met de eigenaar, die alleen maar boeken verkoopt die hij zelf met veel plezier leest.

Highlights van Gent:

Omdat het mijn eerste bezoek aan Gent was, heb ik hier en daar ook wat van de highlights van Gent meegepakt. Zo kan je naar de top van de Belforttoren klimmen voor een 360 graden uitzicht over de stad. Alles leren over het beroemde Lam Gods in de Sint-Baafs kathedraal met behulp van een Augmented Reality Tour. Staren naar Burcht Gravenstijn, de enig overgebleven Middeleeuwse burcht in Vlaanderen, middenin het centrum. Of hedendaagse kunst opsnuiven in het S.M.A.K.-museum of street art in Grafiti Street.

Handige weetjes: 
•	Met een Citycard kan je gratis met het openbaar vervoer (al kan je een hoop lopen) en krijg je toegang tot de highlights van de stad. De moeite waard dus. 
•	Op de site van Visit Gent vind je allerlei tips, van duurzaam shoppen tot vegan restaurantjes en festivals (zoals het Lichtfestival of de Gentse Feesten). 
•	Reis vanaf 30 euro enkele reis (60 euro retour) met NS International naar Gent. Vanuit Amsterdam ben je drie uur onderweg en stap je één keer over in Antwerpen. 

Dit artikel bevat één of meerder affiliate links

Wat zijn jouw duurzame tips voor Gent als citytrip? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.

Over de schrijver