De zon schijnt, je hebt een kleedje bij de hand, en er lonkt een park, strand of bos dat vraagt om picknicken. Maar dan zonder plastic, servetjes en half opgegeten bakjes hummus die eindigen als voedselverspilling. Vandaag geven we je 5 tips om je picknick duurzaam te maken.
We beginnen bij het begin. Want een duurzame picknick begint niet op het gras, maar in je keuken.
Plastic gaat uiteraard niet mee in de mand. We gebruiken liever herbruikbaar servies: bamboeborden, roestvrijstalen bestek, en bekers die niet smelten bij het eerste straaltje zon. Bonuspunten als je alles vervoert in een oude krat of mand die al jaren in de schuur staat te verstoffen.
Herbruikbare stoffen servetten zijn niet alleen chic (je voelt je bijna Frans), maar ook veel vriendelijker voor de planeet. Even wassen, en klaar.
Gebruik afsluitbare glazen potten (denk: oude jampotten of weckpotten) voor salades, dips of fruit. Ze lekken niet, en je hebt geen plasticfolie of aluminium nodig. En tassen? Jute, katoen, de welbekende rieten picknickmand of gewoon die handige boodschappentas die je al jaren hebt.
Een picknick met een goed gevulde mand. Daar doe je het voor. En natuurlijk gezellig bij elkaar zijn en van de natuur genieten. Ook voor die goed gevulde mand kun je slimme keuzes maken. Hier zijn ze:
Aardbeien in de zomer? Top. Aardbeien in januari? Meh. Door seizoensproducten te kiezen, verminder je de CO₂-uitstoot die gepaard gaat met het transport van eten. En ze smaken vaak ook gewoon beter.
Neem ook eens een kijkje in de TooGoodToGo app. Hier kun je nu Zomerpret Magic Pakketten bestellen. Een box vol snacks en drankjes en een vrolijk doeboek voor de kids waar ze onder andere leerzame opdrachten krijgen over voedselverspilling.
Tip: bezoek je lokale markt of koop direct bij de boer als dat kan. Niet alleen duurzaam, maar ook gezellig. En wie weet scoor je er nog een gratis praatje met een norse aardappelboer bij.
We kennen allemaal dat picknickenthousiasme: je maakt vijf soorten salades, drie soorten wraps, en dan nog zes dips ‘voor de zekerheid’. Drie uur later blijft de helft over en moet je het naar huis slepen – of erger, het belandt in de prullenbak.
Plan realistisch. Neem liever nét te weinig dan veel te veel mee. En wat overblijft? Dat eet je morgen gewoon als lunch. Of je vriest het in.
De klassieke picknickvalkuil: frisdrankblikjes, plastic flessen en rietjes die bij het eerste zuchtje wind richting de struiken vliegen. Daar trappen wij natuurlijk niet in op onze duurzame picknick.
Investeer in een paar goede thermosflessen of hervulbare drinkflessen. Vul ze met water, zelfgemaakte ijsthee of limonade (extra hip als je munt of komkommer toevoegt). Geen gesjouw met dozen drinken en het blijft lekker koel.
Wil je echt fancy doen met cocktails of mocktails in het park? Gebruik dan metalen of bamboe rietjes. Je kunt ze gewoon afwassen en hergebruiken.
De gouden regel van picknicken: neem alles weer mee wat je hebt meegenomen. Het leave no trace principe.
Neem een vuilniszak mee voor restafval, en als het even kan ook aparte zakken voor plastic, papier en gft. Gooi het thuis in de juiste bak. Ja, het is wat extra werk. Maar hé, helden dragen niet altijd capes – soms dragen ze gewoon hun eigen afval naar huis.
Er zijn inmiddels ‘biologisch afbreekbare’ bordjes en bekers op de markt, maar let op: die breken vaak alleen af in speciale composteerinstallaties, niet in het wild of in je eigen composthoop. Dus tenzij je een mini-afvalverwerkingscentrale in je tuin hebt, zijn herbruikbare spullen een betere keus. Lees hier meer over in: bioplastic is minder duurzaam dan je denkt. Lees hier waarom.
Niet elk stukje groen is automatisch geschikt voor een picknick. Hou rekening met je omgeving.
Ga niet midden in een beschermd natuurgebied zitten met je kleedje. Het klinkt als duurzaam picknicken, zo in de natuur, maar hier kun je vogels of ander wildlife verstoren. Gebruik je boerenverstand (en eventueel Google Maps) om een mooie, toegankelijke en toegestane plek te vinden.
Die romantische picknick met kampvuurtje? Leuk idee, maar laat het vuurtje thuis. Zeker in droge periodes is het brandgevaar groot. Kies liever voor een thermos met warme soep of een goed ingepakte quiche.
Als je gaat barbecueën leg dan iets onder de bbq wat hittebestendig is. Ik woon zelf naast een park en het ziet er heel gezellig uit, vrienden en familie om de barbecue. Maar ik zie ook regelmatig hopen zwart kool en schroeiplekken in het gras. Dit kun je simpel voorkomen door er iets onder te doen zoals een paar stenen of desnoods de bakplaat van je oven.
Ben je inmiddels enthousiast en wil je nog een stap verder gaan? Hier wat ideeën om jezelf een duurzaam schouderklopje te geven:
Een duurzame picknick vraagt geen grote veranderingen – hoogstens iets meer voorbereiding en misschien een extra afwasronde. Maar het levert zoveel meer op: minder afval, minder impact op het milieu, en een goed gevoel dat langer blijft hangen dan de geur van je pastasalade.
Dus trek je schoenen uit, spreid dat kleed, en geniet. Bewust, duurzaam, en met een gerust hart. Heb jij nog tips om duurzaam te picknicken? Laat ze achter in de comments.
Kim Taverne is copywriter voor een gezonde en groene lifestyle en helpt duurzame ondernemers zowel een inkomen als een positieve impact te maken. In haar vrije tijd drinkt ze graag een biologisch wijntje aan het strand met vegan nacho’s en dips. Ze heeft een hekel aan plastic soup en aan tv. Ze helpt liever groendoeners aan een duurzame manier om hun verhaal met de wereld te delen.