Dat we te maken hebben met klimaatverandering is zo onderhand voor iedereen wel duidelijk. Dat we die verandering een beetje binnen de perken moeten zien te houden, willen we deze aarde leefbaar houden voor onze kleinkinderen, ook. Maar hoe doe je dat? HetkanWEL helpt je graag op weg. Met deze 10 tips voor een duurzame lifestyle zetten we nog eens op een rijtje wat je zelf kan doen om de planeet (en dus ook jezelf) een handje te helpen.
- Eet vaker plantaardig
- Koop minder spullen
- Ga voor tweedehands kleding
- Gebruik minder plastic
- Vlieg minder
- Laat de auto wat vaker staan
- Stap over op duurzame energie
- Voorkom voedselverspilling
- Investeer in duurzame merken
- Geef het goede voorbeeld
1. Eet vaker plantaardig
Los van het dierenleed, dat voor veel mensen een reden is om veganistisch te eten, is er behoorlijk wat milieuwinst te halen met een plantaardig dieet. De voedingsindustrie is verantwoordelijk voor 20 tot 35% van de uitstoot van alle broeikasgassen. Een groot deel daarvan wordt veroorzaakt door de vlees- en zuivelindustrie. Voor het produceren van één kilo vlees is gemiddeld vijf kilo plantaardig voedsel nodig en voor het produceren van één kilo kaas is gemiddeld tien liter melk nodig. We zijn de afgelopen 50 jaar ruim twee keer zo veel vlees gaan eten. Juist door meer groente te eten (en dus minder dierlijke producten), besparen we op grondstoffen, energie en water. Zo scheelt het maar liefst 135 liter water als je één week geen vlees eet. En als je dan toch bezig bent met je voedingspatroon: probeer ook zo veel mogelijk lokaal en seizoensgebonden te eten: dat scheelt ook weer aan CO2-uitstoot en bovendien steun je daarmee de lokale ondernemers.
2. Koop minder spullen
Volgens Babette Porcelijn, schrijver van het boek Ecopositief in vijf stappen, is de verborgen impact van spullen het grootst. En dan met name van elektronica. Voor het produceren van al onze spullen, zijn grondstoffen nodig. Die grondstoffen zijn eindig, tenzij er gebruik gemaakt wordt van gerecycled materiaal. Er is ook land nodig voor de productie van spullen, wat vaak leidt tot ontbossing, waarbij CO2 vrijkomt en wat ten koste gaat van de biodiversiteit. De productie van al die spullen leidt vervolgens weer tot bodem-, lucht- en waterverontreiniging. En dan hebben we het nog niet eens over de eindeloze stroom afval die eruit voortkomt. Niet voor niets zei minimalist (en oud tv-presentator) Dennis Storm in een eerder interview met hetkanWEL: “We moeten minder verlangen, minder willen, minder kopen en minder hebben.” Nou hoeven we echt niet allemaal minimalist te worden, maar het is wel goed om bij elke aankoop goed na te denken of je het wel echt nodig hebt en je dus minder door reclame en marketing te laten leiden en impulsaankopen te doen. Delen, lenen of huren van spullen kan een goed alternatief zijn. Net als het repareren: probeer eens een refurbished telefoon bijvoorbeeld of koop alleen het onderdeel van het apparaat dat stuk is, zodat je niet het hele apparaat hoeft weg te gooien.
3. Ga voor tweedehands kleding
Dat de kleding industrie een grote impact heeft op het klimaat is al lang geen geheim meer. De mode-industrie is verantwoordelijk voor meer CO2-uitstoot dan al het vlieg- en scheepsverkeer bij elkaar en zorgt voor 20% van het afvalwater. Het grootschalig verbouwen van katoen neemt 6% van de landbouw in beslag. Voor de productie van één spijkerbroek is 10.000 liter water nodig (dat is ongeveer 200 keer douchen). Voor de productie van een T-shirt is 2. 500 liter water nodig (daar kan iemand 3,5 jaar van drinken). Wereldwijd verbruiken we inmiddels 80 miljard kledingstukken per jaar. In Nederland kopen we gemiddeld 46 kledingstukken per jaar en doen we er 40 weg. Daarvan wordt slechts 16% hergebruikt of gerecycled. Duizelingwekkende cijfers, die laten zien hoe nodig het is om minder te kopen en over te stappen op tweedehands kleding. Ook hier is delen, huren en ruilen een goede optie, net als het repareren, vermaken of customizen van kleding, zodat het weer een tijdje mee kan. Ga dan ook voor kwaliteit, zodat je kleding niet na een paar wasbeurten vaal, vormloos en versleten is. En kies voor tijdloze stukken, die bij jou en jouw stijl passen en die je dus over een paar jaar nog steeds met veel plezier draagt. Tot slot past het ook goed bij een duurzame lifestyle om goed voor je kleding te zorgen en het minder vaak te wassen (dat is namelijk echt niet nodig).
4. Gebruik minder plastic
Een leven zonder plastic is ondenkbaar: het zit overal in, van medische apparatuur tot wasmachines. Maar aan het achteloos consumeren van wegwerpplastic, moet nu echt een keer een einde komen. De wereld gebruikte de laatste tien jaar meer plastic dan in de hele 20e eeuw. 40% van dat plastic is bestemd voor verpakkingsmateriaal: van spullen tot eten. Slechts 14% van het gebruikte plastic wordt gerecycled. Plastic staat inmiddels wel steeds hoger op de politieke agenda. Zo gaat 3 juli dit jaar een Europees verbod in op wegwerpplastic als rietjes, wattenstaafjes en plastic borden en wil de EU dat alle verpakkingen in 2030 recyclebaar zijn. In Nederland wordt vanaf 1 juli dit jaar statiegeld op kleine plastic flesjes ingevoerd. Vanaf 31 december 2022 komt er ook statiegeld op blikjes (hier zit een plastic coating aan de binnenkant). Zelf kunnen we onze duurzame lifestyle vergroten en ons plasticgebruik minimaliseren door zo veel mogelijk producten zonder verpakking of in gerecyclede verpakking te kopen. In mei gaan we met hetkanWEL trouwens op plastic dieet. Houd de site in de gaten voor meer informatie.
5. Vlieg minder
In 2019 gingen Nederlanders voor het eerst meer met met het vliegtuig op vakantie dan met de auto. En toen kwam corona, wat het vliegen min of meer onmogelijk maakte. Misschien een goede gelegenheid om ons reisverkeer nog eens onder de loep te nemen, want de klimaatafdruk van vliegen is groot en past eigenlijk niet bij een duurzame lifestyle. Zo belast een vlucht het milieu maar liefst 7 tot 11 keer zoveel als de trein. Een vliegtuig verbruikt kerosine en stoot daardoor CO2 uit, maar er komen ook andere stoffen vrij, zoals stikstofoxiden, roet en andere broeikasgassen. En omdat dat allemaal hoog in de lucht gebeurt, is het broeikaseffect groter. Verder vormen vliegtuigen ‘wolken’, wat het broeikaseffect versterkt. Hoeveel uitstoot je bespaart met een treinreis hangt af van het land waar je doorheen reist en het soort stroom dat daar gebruikt wordt. Zo rijdt de trein in Frankrijk op schonere stroom dan die in Oost-Europa, zo bericht Milieu Centraal. Tegenwoordig ben je bovendien sneller met de trein in Londen of Parijs vanuit Amsterdam dan met het vliegtuig. Wat niet wil zeggen dat je helemaal nooit meer mag vliegen natuurlijk. Schrijver Joop Hazenberg stelden in zijn boek Zo redden we de wereld een persoonlijk vliegbudget voor, waarbij je bijvoorbeeld maximaal één keer per twee jaar binnen Europa vliegt en jezelf één keer per vier jaar een intercontinentale vlucht cadeau doet.
6. Laat de auto wat vaker staan
Sinds de coronapandemie zijn we massaal vanuit huis gaan werken, al werkt er natuurlijk nog steeds een redelijk grote groep (gedeeltelijk) vanuit kantoor of een andere werkplek buitenshuis. Dan blijft gelden dat het beter voor het milieu is om de auto te laten staan en met de trein of fiets naar je werk te gaan. De e-bike is een goed alternatief voor de iets grotere afstanden, zeker als je in deze tijden liever niet in een volle trein wil zitten. Volgens Milieu Centraal bespaar je al snel 3.500 kilo CO2-uitstoot per jaar als je de auto laat staan. Als je in een grote stad woont, zijn deelauto’s een goed alternatief voor een eigen auto: je vindt ze in bijna elke buurt en hebt zo toch een auto tot je beschikking voor de paar keer dat je echt niet zonder kan. Op het platteland en in de kleinere steden is dat wat ingewikkelder, omdat het aanbod daar (nog) niet zo groot is.
7. Stap over op duurzame energie
Onze CO2-voetafdruk wordt voor 19% bepaald door het energiegebruik in huis. Dat is net zoveel als ons vervoer (autorijden, OV en vliegtuig). Maar nu we massaal aan huis gekluisterd zitten, draait onze energiemeter overuren en is het zaak om hier extra aandacht aan te besteden, willen we een duurzame lifestyle leiden. Een manier is natuurlijk om het energieverbruik binnenshuis te minimaliseren. Bijvoorbeeld door de verwarming dicht te draaien in de ruimtes waar je nauwelijks bent of de gordijnen in de zomer dicht te houden om de hitte buiten te houden. Maar nog belangrijker is het om over te stappen op echte, groene stroom. Dus geen grijze stroom waar een gekocht, groen certificaat op is geplakt, een zogenaamde GvO (Garanties van Oorsprong), maar echte groene stroom. Om de consument hier een beetje mee te helpen, onderzoeken WISE, Natuur & Milieu en de Consumentenbond elk jaar hoe duurzaam de verschillende leveranciers zijn. Bekijk hier de ranking van dit jaar.
8. Voorkom voedselverspilling
We hadden het bij tip één al over de enorme impact van de voedingsindustrie. Als je dan bedenkt dat we wereldwijd een derde van wat we produceren weggooien, dan is dat helemaal schrikbarend. In Nederland is dat zo’n 589 miljoen kilo per jaar weg. Dat zijn vele vrachtwagens vol eten dat verloren gaat. Een groot deel daarvan gaat al verloren voordat het bij de consument terecht komt, omdat het er bijvoorbeeld niet mooi uitziet en dus geen plekje verdient in de supermarkt. Gelukkig zijn er steeds meer bedrijven die hier iets aan doen door producten of gerechten te maken van ‘voedselafval’. Toch gaat ook nog steeds 23 tot 32% bij de consument verloren. Dan hebben we bijvoorbeeld te veel gekocht, waardoor het bederft. Of we zijn vergeten dat we het hadden, omdat het verstopt achterin de koelkast lag. Lees hier onze tips om voedselverspilling te voorkomen en zo je lifestyle te verduurzamen.
9. Investeer in duurzame merken
We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken: met jouw geld laat je zien in wat voor maatschappij je wilt leven. Waar wil je jouw geld in investeren? Fast fashion of duurzame mode? Fast furniture of een duurzame inrichting? Cosmetica vol microplastics of biologische producten in gerecyclede verpakkingen? Nieuws spullen of tweedehands spullen die al bestaan? Het zijn maar een paar keuzes die je dagelijks kan maken en waarmee jij feitelijk je stem uitbrengt en je lifestyle verduurzaamt. En nou hoor ik je denken: de duurzame optie is altijd duurder! Maar dat is niet per se waar. Natuurlijk: bij duurzame merken betaal je vaak een eerlijke prijs voor arbeid bijvoorbeeld, waardoor een product automatisch prijziger wordt. Maar als je voor kwaliteit kiest, heb je er ook minder van nodig. En per saldo is bijvoorbeeld een T-shirt van 5 euro, dat je na vijf keer wassen kan weggooien misschien wel duurder dan een T-shirt dat wasbeurt na wasbeurt mooi blijft en bovendien ook nog eerlijk geproduceerd is. Want dat draagt toch net een stuk lekkerder. En als je dan toch bezig bent met het verduurzamen van je lifestyle, dan kan je ook net zo makkelijk overstappen op een groene bank die jouw geld investeert in groene projecten en merken, naast je groene energieleverancier die we onder tip 7 al noemden.
10. Geef het goede voorbeeld
We weten allemaal dat goed voorbeeld doet volgen. Niemand zit te wachten op een preek. En bij hetkanWEL geloven we al helemaal niet in elkaar de maat nemen. Je doet wat je kan en voor iedereen is dat weer anders. Maar we geloven wel in inspireren, simpelweg door een duurzame lifestyle te hebben en zo te laten zien hoe het ook kan. Door te consuminderen bijvoorbeeld of lekkere vegan maaltijden te koken voor je vrienden. Of vol trots je nieuwe tweedehands jurk te showen of een keer een flesje van straat te rapen en in de prullenbak te gooien. Door met de fiets naar je werk te komen, in eigen land op vakantie te gaan, je huis te isoleren, kleiner te gaan wonen, bomen te planten of je tuin te vergroenen. Het zet mensen hoe dan ook aan het denken en wie weet waarin ze jouw voorbeeld volgen.
Heb jij nog tips voor een duurzame lifestyle? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.
2 gedachten over “10 tips voor een duurzame lifestyle”
Nog een tip: stoppen met roken. Er zijn al landen waar ze voor een roovrije generatie gaan,niet vrijblijvend, maar waar straks roken helemaal verboden is.
Iedere peuk die op straat ligt kan ook in het drinkwater komen en vervuild zo 8 liter drinkwater. Dat is drinkwater waar we zuinig op moeten zijn.
Fabrikanten stoppen bewust verslavende stoffen in sigaretten, want ze weten dat een grote groep rokers zullen sterven, maar daarvoor in de plaats moeten er wel nieuwe rokers komen. Dat zijn jonge kwetsbare tieners die denken dat ze stoer zijn, maar intussen verslaafd worden gemaakt en de milardenindustrie van tabak instant houden.
Helaas durft de Nederlandse staat geen punt te maken, want alles draait om geld. Niet de mens, of dier, maar geld is het belangrijkste.
Jammer eigenlijk.
Wat een mooi stuk om vanmorgen vroeg te lezen. Ik deed het net na vijf uur. Ik heb toen de kranten bezorgd en ik had toen tijd om erover na te denken. Een heleboel doe ik al.
Nog meer ideeën? Ja. Ga vroeger naar bed. Probeer een nachtrust te halen van minimaal 8 uur. Wat vandaag niet af is kan morgen. Minder stress. Neem meer tijd voor elkaar en minder voor geld. Als dat mogelijk is. Want jullie schrijven daar vaak genoeg over. Neem ook meer tijd voor het gezin. Opvoeding en zorg zijn zo belangrijk. Als je zelf goed uitgerust ben, kan je er zijn voor anderen.
Minder grote feesten. In deze coronatijd kan de natuur tot rust komen. Weer die rust. Flora en fauna houden niet van herrie en rommel. En dat is wat duizenden mensen produceren tijdens al die festivals. Om maar niet te spreken over de pillen en drugs die genuttigd worden en wat veel ellende geeft voor de natuur. Ook zouden kinderen en volwassenen meer respect moeten krijgen voor hun omgeving. In deze tijd zoeken de mensen de parken op, maar de rotzooi laten ze achter. In sommige landen worden dan hoge boetes gegegeven. Misschien is dat wel de oplossing, want soms moet je iets leren door dwang. Stille en schone bossen, stranden en weilanden en ook steden geven de mensen zelf ook rust.
Veel minder cosmetica. Het meeste in je badkamer heb je niet nodig. Geen dure crèmes of make-up. Een stuk zeep, handcrème en tandpasta of tabletjes en meer niet. De grote fabrikanten worden rijk van dure lotions en zo, maar je hebt het niet nodig. Of maak het zelf van natuurlijke producten. Korter douchen is al gezegd, maar moet je elke dag douchen. Bij de wastafel kan je je ook wassen.
Een rustdag in de week. Winkels dicht, ook voor minder verkeer en minder werk. Dus autoloze zondag zou in de zomer best kunnen. Weer rolschaatsen op de provinciale wegen.
Meer vergroenen in de eigen wijk. Minder parkeerplaatsen, maar meer parken. Alleen dan geen rotzooi trappen of achterlaten. En dat kunnen veel mensen nog leren.
Nogmaals ik vind dit een geweldige site.
Reacties zijn gesloten.