Hier kun je op letten bij de aanschaf van duurzame buitenverlichting

Afgelopen maand, om precies te zijn 21 juni, hebben we de langste dag gehad. Dit betekent dat het vanaf nu weer heel langzaam eerder donker wordt. Is het tijd om nieuwe buitenverlichting aan te schaffen? Of heb je nog nooit buitenverlichting gekocht? Lees alles dat je hierover moet weten én hoe je je aankoop zo duurzaam mogelijk houdt.

Doel van de duurzame buitenverlichting

Wat wil je verlichten? Dit kan bijvoorbeeld je tuinpad, oprit, terras, veranda, gevel, buitenmuur of voor- en achterdeur zijn. Afhankelijk hiervan zijn bepaalde soorten buitenverlichting beter geschikt. Buitenverlichting kan simpelweg worden opgesplitst in drie soorten verlichting. Namelijk basisverlichting, functionele verlichting en sfeerverlichting zoals accentverlichting. Met als doel:

  • Sfeer creëren 
  • Meer zicht voor veiligheid 
  • Inbraakpreventie

Het beste is natuurlijk om met je verlichting meerdere doelen tegelijk mee te pakken. Zo zijn één of meerdere wandlampen een goede keuze voor een buitenmuur, gevel of je voor- of achterdeur.

Milieuvriendelijke en duurzame overwegingen

Ook al brandt buitenlicht niet zoveel als binnenlicht, hier kun je alsnog een besparing uit halen. Kies ten eerste voor kwalitatieve buitenverlichting. Des te langer je verlichting mee gaat, des te duurzamer het is.

Licht dat niet hoeft te branden is natuurlijk het meest energiezuinig. Daarom is buitenlicht met een bewegingssensor ideaal voor veiligheid en preventie. Ben je op zoek naar een kwalitatieve keuze? Check dan de buitenverlichting met sensor van Nostalux. Een tuinpad of oprit kun je subtiel verlichten met energiezuinige tuin- of grondspots. Een veranda of terras verlicht je sfeervol met een lichtsnoer, lantaarn of tafellamp op zonne-energie.

Soort spanning

Ook al is zonne-energie de meest duurzame bron van buitenverlichting, soms ontkom je niet aan een aansluiting op het elektriciteitsnetwerk. Of als back-up omdat je van zonne-energie niet zo lang gebruik kunt maken vooral wanneer het lang slecht weer is. De aansluiting kan dan op hoogspanning (230 Volt) of laagspanning (12/24 Volt). Buitenverlichting op hoogspanning is erg betrouwbaar maar het is wel lastig om zelf aan te leggen.

Je kunt ook kiezen voor buitenverlichting met een accu of batterijen. Het voordeel hiervan is dat je de verlichting makkelijk kunt verplaatsen. Je kunt deze keuze iets duurzamer maken door te kiezen voor oplaadbare batterijen.

Stijl verlichting

Het mooist is wanneer je kiest voor één stijl, zodat de soorten verlichting goed bij elkaar passen. Je hebt hierbij onder andere de keuze uit moderne en klassieke verlichting. Moderne verlichting zijn bijvoorbeeld rechte sokkel tuinlampen, staande buitenlampen en bolle tuinlampen. 

Terraslampen vallen onder andere onder klassieke verlichting. Je hebt hierbij keuze uit vele soorten en formaten. Houd ook rekening met je woonstijl bij de keuze qua tuinverlichting. Daarnaast verschilt de sterkte van de lamp ook bij de diverse soorten verlichting. Bij een buitentafel of loungehoek plaats je gedempte verlichting. Met felle verlichting kun je bijvoorbeeld een mooie boom extra laten opvallen.

Als je een grote tuin hebt of niet alleen je tuin wilt verlichten is het slim om eerst een plan te maken. Je tekent dan je tuin en maakt een schets van alles wat je wilt verlichten. Houd hierbij de verschillende doelen in je achterhoofd (sfeer, veiligheid en preventie). Vervolgens bedenk je welke soort verlichtingen je waar wilt plaatsen.

Wil je weten hoe planten energie omzetten in licht? Lees dan dit blog.

Over de schrijver