De kerstvakantie is een verleidelijk moment om een bak popcorn te pakken, op de bank te kruipen en urenlang naar Netflix te kijken. Wij snappen het. Bijkomen van een druk jaar en/of drukke feestdagen is belangrijk. Maar uitrusten én tegelijkertijd je hersens stimuleren kan nog veel beter met een fijn boek! En daarvoor hoef je helemaal geen moeilijke wetenschappelijke literatuur te lezen, een roman zorgt voor hetzelfde effect. En om jou te helpen, hebben we een aantal toffe duurzame boeken op een rijtje gezet.
Het buurtbos – Dik van der Meulen
Schrijver Dik van der Meulen ken je misschien van zijn boeken over Willem III, Multatuli en Juliana & Bernard. Maar wist je dat hij ook prachtige verhalen schrijft over alles wat je in het bos tegen kunt komen? Dit boek gaat over ontmoetingen met andere wandelaars, jagers, boeren en boswachters, maar ook over dassen, edelherten, vlinders en vogels. Wat kun je wel uit het bos eten? En wat juist beter niet? Je leert het allemaal. De natuur is constant in beweging. En dit boek zorgt ervoor dat je het bos en de natuur nog meer waardeert. En wie weet, krijg je meteen zin om zelf ook op ontdekkingstocht te gaan in het bos! Bestel ‘m hier.
Alledaags Activisme – Chris Julien
Voel je je weleens hopeloos over de staat van de aarde? Word je alleen maar verdrietig van het nieuws en weet je niet zo goed wat je hiertegen kunt doen? Dan raden we dit boek van Chris Julien zeker aan! Op basis van wetenschappelijk onderzoek in combinatie met filosofische en persoonlijke inzichten laat hij zien dat we als mensen veel meer kunnen dan we denken. Want juist in allerlei alledaagse acties zitten tal van mogelijkheden voor systeemverandering. Zo kun je vol goede moed vooruit & na de kerstvakantie op kantoor al je collega’s inspireren! Bestel ‘m hier.
De mierenkaravaan – Mariken Heitman
Bereid je vast voor op een haast sprookjesachtig verhaal, want Mariken Heitman neemt je in dit boek aan de hand mee in de wereld van Kiek en haar werk op de tuinderij. Je gaat op reis door de natuur, leert van alles over welke gewassen je het beste op welke manier kunt telen & leert tegelijkertijd Kiek beter kennen. Alles in Kieks leven draait om de tuinderij, waar ze samen met een groep vrijwilligers groenten en gewassen kweekt en het ecologisch evenwicht bewaakt. Maar dan gaat er iets mis: er verschijnt een haas op de tuin en bij Kiek wordt een chronische ziekte vastgesteld. En dat zorgt voor behoorlijk wat veranderingen. Meer info vind je hier.
Niks nieuws – Saskia Sampimon-Versneij
We weten allemaal dat het niet bepaald goed gaat met onze aardbol. De aarde warmt op en wij vervuilen de planeet met alles dat we te veel kopen en consumeren. De oplossing daarvoor volgens Saskia Samponon-Versneij? Niks nieuws! Haar motto is: laten zien dat mínder je zoveel méér brengt. Het resultaat is een boek bomvol praktische tips, waarmee je meteen aan de slag kunt gaan. Van kringloop tot kledingtas, van (digitaal) opruimen tot verjaardagscadeaus. Want duurzamer leven is juist hartstikke leuk en je kunt nog steeds genieten van een heleboel dingen. Kijk hier voor meer info.
Onze natuur – Peter Wohlleben
De Duitse auteur Peter Wohlleben kent je wellicht al van zijn eerdere boeken over bomen, waarvan ‘Het verborgen leven van bomen’ de bekendste is. In dit boek kijkt hij verder dan bomen alleen en onderzoekt hij de vraag waarom de mensheid de hulpbronnen van de planeet plundert. En hoe we, samen met het dieren- en plantenrijk, kunnen bouwen aan een nieuwe, duurzame toekomst. Dit boek lees je niet zomaar in één middagje uit, maar is honderd procent al je tijd waard. Kijk hier voor meer info.
Tussen de rails – Sander Groen
Een beetje lezer van hetkanWEL weet het ondertussen al: wij houden van reizen met de trein. Reisjournalist Sander Groen deelt die liefde en vertelt in dit boek over 35 prachtige treinreizen in Europa. Je krijgt niet alleen heel veel concrete tips, maar leert ook meer over de mooiste treinstations, de beste treinfilms en natuurlijk de beroemdste luxetreinen. Eerlijk is eerlijk: niet alle reizen zijn even betaalbaar, maar dromen mag altijd. En dat kan met dit boek zeker! Wij hebben ondertussen onze volgende treinvakantie alweer gepland. Bestel ‘m hier.
Wat jou te doen staat voor het klimaat – Lena Hartog
Wil jij iets doen voor het klimaat, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Of ben je juist regelmatig bij protestacties te vinden en wil je meer? In dit boek leer je van klimaatactivist Lena Hartog wat je allemaal kunt doen om het verschil te maken. En ja, dat gaat veel verder dan enkel je eigen voetafdruk. Je leert hoe je impact kunt maken in je eigen leven, in je directe omgeving en in de samenleving als geheel. Na het lezen van dit boek zit je bomvol energie om écht aan de slag te gaan! Bestel het boek hier.
Duurzame boekentips voor (klein)kinderen
In de kerstvakantie (klein)kinderen op bezoek? Of wil je graag een cadeautje geven aan je buurtkinderen? Ook daar hebben we wat leuke boekentips voor!
De allerkleinsten kun je voorlezen uit het boek ‘Alles verdient een tweede kans’ van Jeanine Cronie. In dit boek beleven beste vrienden Saïd en Anna vrolijke en magische avonturen in een repairshop. Op deze plek worden gebruikte spullen, zoals een kapotte beer, gerepareerd. Saïd en Anna willen graag een handje helpen. Maar hoe dat afloopt… Check deze link voor het boek.
Iets oudere kinderen kun je het boek ‘Maak je eigen plantenparadijs – Mama Botanica’s kamerplantenboek voor kinderen’ – van Iris van Vliet laten lezen. En na afloop kunnen jullie dan samen aan de slag gaan om de woonkamer, keuken of welke plek dan ook in huis, om te toveren tot een waar plantenparadijs. Bestel ‘t boek hier.
Welk boek ga jij lezen tijdens de kerstvakantie? En heb je nog andere boekentips? We horen het graag! Check ook onze lijst met Duurzame boekentips. Of koop een van onze eigen boeken: HetkanWEL – voor een groener, leuker en eerlijker leven of Anders Wonen.
3 gedachten over “De 7 leukste duurzame boekentips voor tijdens de kerstvakantie”
Tot mijn schrik zie ik nu hier ook reclame van temu….
Leve de duurzame wereld????
Fijne nieuwsbrief weer😀
Maar mag ajb die rotzooi-verkopende reclame weg? Ik begrijp dat jullie inkomsten moeten genereren, maar dat kan toch ook met merken/producten waar jullie achter staan?
Verder alleen maar lof, hoor! Ik wens jullie een mooi en duurzaam 2025.
Hier sluit ik mij volledig bij aan. Verbaas me ook regelmatig over de getoonde advertenties.