We spenderen ongeveer een derde van ons leven in bed, dus je wilt graag een lekker nestje om in weg te dromen. Maar naast comfort en stijl, zijn we ook steeds vaker op zoek naar duurzame bedden. Wat maakt een bed duurzaam en waaraan kun je denken bij de keuze van jouw groene oase van rust?
1. Kies voor duurzame materialen
Duurzame bedden beginnen in eerste instantie met het gebruikte materiaal. Kies voor duurzame en natuurlijke materialen zoals FSC-gecertificeerd hout, organisch katoen, bamboe, of gerecyclede metalen. Wist je dat er zelfs stevige bedden van karton zijn? Deze verminderen niet alleen de impact op het milieu, maar zijn ook beter voor jouw gezondheid. Ze zijn vrij van schadelijke chemicaliën en zorgen voor een gezondere slaapomgeving.
Let op certificeringen
Er zijn certificeringen die aangeven dat het bed voldoet aan bepaalde duurzaamheidsnormen. Voorbeelden hiervan zijn het Forest Stewardship Council (FSC) voor hout dat gekapt is uit verantwoorde bronnen, of het Cradle to Cradle Certified™ label. Deze certificeringen waarborgen dat het bed is geproduceerd met respect voor mens en milieu. En vergeet je bedlinnen natuurlijk niet. Let hierbij op verantwoord katoen, zoals met het Global Organic Textile Standard (GOTS) logo.
2. Duurzame bedden hebben een lange levensduur
Een gammel bed gaat nou eenmaal eerder de deur uit en dit is in geen geval duurzaam. Kies daarom voor een tijdloos, stevig ontwerp en robuuste materialen die tegen een stootje kunnen. Investeer in een bed waar je jarenlang lekker in kunt wegdromen. Je kunt bijvoorbeeld makkelijk online een kijkje nemen bij de showmodellen van Auping of de plaatselijke kringloop bezoeken. Tweedehands bedden hoeven zeker niet af te doen in kwaliteit en je zorgt hiermee dat een bed een tweede leven krijgt. Hoe langer een bed meegaat, des te duurzamer het is.
Zo hebben bedden ook een langere levensduur
Bedden die uit elkaar gehaald kunnen worden, kunnen makkelijker gedemonteerd en gerepareerd worden. Zo kun je eenvoudig losse onderdelen vervangen of repareren zodat het bed langer mee gaat. Voor kinderen heb je tegenwoordig hele slimme oplossingen, zoals een meegroeibed. Ook handig; een hoogslapervariant waar je een tent onder het bed later kunt vervangen voor een bureau. Wanneer het bed echt niet meer gebruikt kan worden, dan kun je het hout van het frame vast nog wel hergebruiken als planken.
3. Productieproces: kijk verder dan het bed zelf
Duurzame bedden zijn meer dan het bed zelf. Want hoe het bed wordt gemaakt, is net zo belangrijk als waarvan het is gemaakt. Kijk naar merken die zich inzetten voor milieuvriendelijke productiemethoden, zoals het gebruik van hernieuwbare energiebronnen, waterbesparende technieken en het minimaliseren van afval en vervuiling.
Kies het liefst voor een bed dat zo dichtbij mogelijk wordt gemaakt. Hiermee verminder je de transportafstanden en de bijbehorende CO2-uitstoot. Bovendien ondersteun je hiermee de lokale economie.
Handige doe-het-zelver? Hoe lekker is het dromen van je zelfgemaakte bed? Dit kan van heel uitgebreid tot lekker simpel en praktisch, bijvoorbeeld gemaakt van pallets. Nog een stuk goedkoper ook! Op YouTube zijn ontzettend veel leuke ideeën en bouwtekeningen te vinden.
4. Eerlijke arbeidsomstandigheden
Duurzame bedden zijn niet alleen goed voor de planeet, ook voor de mensen die het maken. Kijk ook hier verder dan het bed zelf. Wanneer mensen die betrokken zijn bij de productie van het bed eerlijk worden behandeld en een fair loon ontvangen, dan zal de producent hier trots op zijn en transparantie over geven. Vaak vind je hier op de website van de leverancier meer informatie over.
Door rekening te houden met deze vier aandachtspunten voor duurzame bedden, kun je een positieve impact maken op het milieu, jouw gezondheid en de samenleving als geheel. Een duurzame slaapkamer slaapt een stuk lekkerder!