Duurzaam slapen: zo rust je ‘s nachts pas echt goed uit

We slapen gemiddeld een derde van ons leven. Als je er over nadenkt, is dat echt heel erg veel. En die uren zijn ook belangrijk, want door goed te slapen komt onze geest tot rust en laden we op voor een nieuwe dag. Duurzaam slapen draagt bij aan een goede nachtrust. Wij zetten voor je op een rij hoe je dat doet.

Duurzaam slapen op een goede matras

Een goede nachtrust begint bij een goede matras. De een slaapt liever op een iets hardere matras, de ander op een zachtere variant. Het is belangrijk om de matras te vinden, die jouw lichaam ondersteunt. Een matras dat vrij is van chemische middelen heeft waarschijnlijk je voorkeur. Er zijn verschillende mogelijkheden. Je kunt kiezen voor natuurlatex, natuurrubber, wol of paardenhaar. Vergeet daarbij ook niet je kussen. Er zijn ecologische kussens van verschillende materialen op de markt, zoals gevuld met kapok, wol, of zelfs van gierst of spelt.

Een deken of deken

Om onder te slapen, kun je kiezen voor een dekbed of een deken. Beide zijn er in duurzame varianten. Een wollen deken lijkt ouderwets, maar is weer helemaal terug van weggeweest. Dat komt misschien omdat een wollen deken wel 80 jaar mee gaat. Wol slijt nauwelijks en is heel schoon. Het materiaal reinigt zichzelf, is bacterie-werend en vuilafstotend. Slaap je liever onder een dekbed? Die zijn er ook van wol. Veel mensen denken dat wol te warm is voor in de zomer, maar dankzij de miljoenen wolvezeltjes is dat niet zo. Deze vezels bevatten veel lucht en houden je in de winter warm en in de zomer geeft de deken verkoeling. Denk er wel aan om te kiezen voor duurzame wol, waarbij dierenwelzijn voorop staat. Wil je liever een plantaardig alternatief? Dan kun je kiezen voor biologisch katoen, tencel of linnen.

Bedlinnen om bij weg te dromen

Wil je jouw duurzame slaapkamer helemaal afmaken, dan kun je kiezen voor duurzaam beddengoed. Er is keuze uit verschillende natuurlijke materialen, zoals linnen, biologisch katoen, bamboe of tencel. Check ook altijd of de arbeidsomstandigheden van de mensen, die dit bedlinnen maakten, goed waren. Dat zie je bijvoorbeeld aan het GOTS (voor het katoen) en/of Fair Trade keurmerk.

Houd de lucht gezond

In je slaapkamer kan het wel eens wat benauwd worden. Ook als je genoeg uren slaapt, is het dan mogelijk om wakker te worden met dikke ogen en een wazig hoofd. Daarom is frisse lucht belangrijk. Een raam op een kier helpt, net als luchtzuiverende planten. De Sanseveria is bijvoorbeeld een ideale plant voor in je slaapkamer, hij heeft weinig licht nodig én geeft veel zuurstof af.
Heb je zelf nog tips? Laat het ons weten!
Slaap lekker.

Over de schrijver