Duurzaam na de dood: begraven in een pak van paddenstoelen

De dood is een zwaar onderwerp, maar als duurzaamheid tijdens je leven belangrijk is, kun je ook je einde zo duurzaam mogelijk organiseren. Acteur Luke Perry liet zich bijvoorbeeld begraven in een pak van paddenstoelen, maar het kan ook minder ingrijpend. We zetten een aantal mogelijkheden voor je op een rij.

Een pak van paddenstoelen

Voor mensen die opgroeiden met de televisieserie Beverly Hills 90210, of fans van Riverdale, was het vast even slikken toen ze hoorden dat Luke Perry op 4 maart was overleden. Helemaal toen ze hoorden dat hij zich niet in een kist, maar in een pak van paddenstoelen liet begraven. Het was een van zijn laatste wensen.
De buitenkant van het pak is van biologisch katoen en de binnenkant is een mix van schimmeldraden van paddenstoelen en andere micro-organismen. Deze mix ruimt gifstoffen, waardoor er geen lood en kwik vrijkomt, en composteert je lichaam.

Duurzaam begraven is een trend

De keuze van Luke Perry hield de gemoederen flink bezig, want niet iedereen waardeerde het idee achter het pak, maar voorstanders vonden het idee van duurzaamheid tot na de dood heel mooi.
Duurzaam begraven is niet gemakkelijk, want er komen nou eenmaal schadelijke stoffen vrij na je dood. Het is ook nog niet helemaal duidelijk wat duurzamer is; begraven of cremeren. Aan beide opties zitten voor- en nadelen.

Cryomeren en resomeren

Er zijn trouwens ook nog twee andere opties; cryomeren en resomeren. Cryomeren is een ander woord voor vriesdrogen. Het lichaam wordt dan eerst bevroren. Vervolgens valt het met behulp van trillingen uit elkaar tot een poeder, dat gemakkelijk wordt afgebroken. Bij resomeren lost je lichaam op in een chemisch bad. Beide opties zijn milieuvriendelijker dan begraven of cremeren.

Natuurbegraafplaats

Stel je wilt misschien begraven worden, dan denk je misschien als eerste aan een natuurbegraafplaats. Een natuurbegraafplaats is een laatste rustplaats in het groen, zonder duidelijke afrastering, grafstenen en structuur.
In Nederland zijn er inmiddels zo’n 20 natuurbegraafplaatsen en er zijn plannen voor nog 50 nieuwe plekken, maar is deze manier van begraven wel zo duurzaam? Er zijn strenge eisen aan de materialen waarmee het lichaam begraven wordt: die moeten volledig afbreekbaar zijn. En er mogen geen voorwerpen mee het graf in, of bij het graf gelegd worden. Dat helpt om de bodem en de natuur te beschermen, maar het menselijk lichaam geeft ook schadelijke stoffen af, die de bodem verontreinigen. Dit heeft juist weer een negatieve invloed op de natuur.

Een lijkwade of duurzame kist

Wil je graag op een ‘normale’ begraafplaats begraven worden, dan kun je kiezen voor natuurlijke materialen, die volledig verteren. Denk bijvoorbeeld aan een lijkwade van wol, of een duurzame kist van FSC hout, bamboe of riet, zonder lak of lijm. De binnenvoering is van biologisch katoen of hennep en het geheel vergaat volledig. Het is ook goed om rekening te houden met de kleding van de overledene.
Bij het uitzoeken van de grafsteen kun je letten op de herkomst van de steen. Bij het produceren van deze grafstenen komt er veel kinderarbeid voor en dat wil je natuurlijk voorkomen.

Een urn van koffiedik

Wil je liever gecremeerd worden zonder dat je as verstrooid wordt, dan kun je kiezen voor een urn waar een boom uitgroeit, of een van koffiedik, wilgentenen, klei of wol. Deze urnen zien er bijzonder uit en vergaan volledig.

Rouwkaarten, bloemen en koffie

Het klinkt misschien een beetje vergezocht, maar voor een volledig duurzame uitvaart kun je ook nog nadenken over de rouwkaarten die je verstuurt, de bloemen die je uitkiest en de hapjes en drankjes die je serveert. Ook daar kun je een duurzame keuze voor maken.
Wat zijn jouw ideeën over een duurzame uitvaart? Wil je er absoluut niet over nadenken, of heb je er een duidelijk beeld bij? We horen het graag.

Over de schrijver

4 gedachten over “Duurzaam na de dood: begraven in een pak van paddenstoelen”

  1. Bedankt voor het schrijven van dit artikel. Het is goed om kritisch te zijn op de natuurbegafenissen, hoewel ik dit wel een mooi idee voor een uitvaart vind. Wees echter wel geadviseerd dat de plek voor een natuurbegrafenis moet worden gereserveerd, en je moet goed nadenken over welke materialen de grond in gaan, zoals bijvoorbeeld kleding.

  2. Pingback: Je lichaam composteren na de dood kan straks in Washington - hetkanWEL

  3. De link die jullie geven naar cryomeren, leidt naar een artikel waarin onomwonden gesteld wordt dat cryomeren veruit de meest milieu-onvriendelijke optie is van “duurzaam begraven”, in tegenstelling tot wat in het bovenstaande artikel wordt beweerd.
    Dit komt de geloofwaardigheid van Het kan wel niet ten goede..

  4. Ik was even geschokt dat jullie schrijven dat resoneren milieuvriendelijker is dan klassiek begraven. Wat het pak van paddstoelen betreft lijkt me dat een commerciële bedoening. Als men een lichaam besproeid en of inwendig toepast met een mycelia mengsel gaat het zo ook wel natuurlijk composteren. Dit mengsel kost maar €23 voor vijf liter dat je zelfs nog kan verdunnen. Graag lees ik degelijk onderbouwde artikels die geen halve waarheden bevatten. Tenslotte beïnvloed dit personen die de materie niet eigen zijn en dit uit jullie mond als waarheid beschouwen en dit weer gaan verkondigen aan anderen.

Reacties zijn gesloten.