Qua begraafplaatsen kennen we in de Franse hoofdstad natuurlijk vooral Père-Lachaise, waar beroemdheden als Jim Morrison, Edith Piaf, Frédéric Chopin en Oscar Wilde begraven liggen. Maar Parijs is sinds kort een bijzondere begraafplaats rijker. Eentje waar geen chemicaliën, synthetische stoffen of grafstenen te vinden zijn. Hier staat alles in het teken van duurzaam begraven voor een snelle en subtiele terugkeer naar de aarde, met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk.
Groene begraafplaats
De begraafplaats is te vinden op de al bestaande Ivry-sur-Seine. In plaats van grafstenen worden hier houten markeringen gebruikt. Omdat die iets meer te lijden hebben onder weersomstandigheden dan steen, worden ze elke tien jaar door de gemeente vervangen. Verder moet de kist van afbreekbaar materiaal gemaakt zijn, zoals karton of onbewerkt hout uit de nabije omgeving. En de lichamen mogen alleen gekleed zijn in afbreekbare stoffen.
Duurzaam begraven
Volgens de Parijse locoburgemeester Pénélope Komitès is deze eerste milieuvriendelijke begraafplaats van de Franse hoofdstad een noodzakelijke stap in de strijd tegen klimaatverandering. “Parijs wil in 2050 volledig klimaatneutraal zijn en als we dat voor elkaar willen krijgen, moeten we alle aspecten van de maatschappij meenemen.” Om het duurzaam begraven te promoten, levert de gemeente de houten markeringen aan en de kosten van een groene begraafplek zijn 20% lager dan die van een traditionele begraafplek.
Ecologische voetafdruk
Uit onderzoek uit 2017, in opdracht van de Parijse gemeente, bleek dat een traditionele begrafenis gemiddeld 833 kilo koolstofdioxide produceert. Dat is net zoveel als een vlucht van Parijs naar New York en terug. Cremeren produceert volgens ditzelfde onderzoek gemiddeld genomen 233 kilo. Dat scheelt dus al aanzienlijk. Maar met ecologisch begraven zonder grafsteen is ‘slechts’ 182 kilo koolstofdioxide gemoeid, stelt de gemeente.
Nederland
Duurzaam begraven is natuurlijk niet nieuw. In 2017 telde Nederland zo’n 20 natuurbegraafplaatsen, waar de lichamen vaak zonder kist worden begraven en (net als in Parijs) zonder steen. Je zou dan een zwerfkei of een boomstamschijf kunnen gebruiken om de plek te markeren. Ook kunnen nabestaanden de GPS-coördinaten ontvangen, zodat ze de exacte plek weten. Overigens is het begraven in de natuur niet zonder discussie, want heidegrond en oud loofbos zouden er onder te lijden hebben. Productiebos en voormalig landbouwgrond schijnen hier minder gevoelig voor te zijn.
Groeiende belangstelling
Er is een groeiende belangstelling voor milieuvriendelijk begraven. Zo liet acteur Luke Perry zich begraven in een pak van paddenstoelen. En vanaf 1 mei 2020 kan je in de Amerikaanse staat Washington je lichaam laten composteren. In Nederland kan je vooralsnog alleen maar kiezen voor begraven, cremeren of je lichaam aan de wetenschap doneren, maar eind vorig jaar kwam D66 met een initiatiefnota om dit te veranderen. Eind mei is de nota besproken, dus wie weet hebben we binnenkort een nieuwe, moderne en vooral duurzame Uitvaartwet.
Heb jij ooit nagedacht over je ecologische voetafdruk na je dood? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.
1 gedachte over “Deze natuurbegraafplaats ligt midden in de stad”
Interessant om te lezen dat duurzaamheid een steeds belangrijker onderwerp wordt in de uitvaartbranche. Ik geloof dat men dit in de toekomst nog belangrijker gaat vinden, omdat men zich bewust is van de effecten. Gelukkig zijn er ook steeds meer duurzame alternatieven die net zo mooi zijn als traditionele varianten.
Reacties zijn gesloten.