De afgelopen jaren hebben we met bewondering gekeken naar mensen die hun eigen droomhuis bouwden. Van kaswoningen tot aardehuizen en van tiny houses tot hele ecodorpen. Alle projecten verschillen enorm van elkaar, maar hebben één ding gemeen: een liefde voor groener en duurzamer leven. Wij vinden deze beweging zo hoopvol en inspirerend dat we een paar van onze lievelingsprojecten voor je op een rijtje hebben gezet. Van welk huis zou jij de sleutels willen krijgen?
Een droomhuis van ramen
Afbeelding: Half Cut Tea. Lilah Horwitz en Nick Olsen hadden het er al over tijdens hun allereerste date: de wens om een eigen huis te bouwen. De vonk sloeg over en inmiddels staat er tussen de bergen van West Virginia een betoverend mooi droomhuis. Dit sprookje kostte slechts 450 euro en staat ook nog eens op de plek waar hun verhaal begon. Lilah: “We keken naar de zonsondergang en bedachten we hoe mooi het zou zijn om een huis te hebben waarvan de hele buitenmuur van ramen gemaakt is. Dan heb je namelijk altijd een prachtig uitzicht. Dit is precies wat we hebben gedaan. Het stuk land waar het staat is al generaties lang van Nick en zijn familie. Er stond een oude veeschuur, het hout daarvan hebben we gebruikt voor ons huis. De ramen hebben we verzameld tijdens een trip naar New York. Onderweg stopten we bij elke kringloopwinkel, rommelmarkt en antiekzaak.” “Duurzaamheid speelt een grote rol. Er is geen elektriciteit, alleen kerosine lampen, een houtkachel en kaarsen. Er is een kleine waterpomp en we hebben een mooie vuurplaats om buiten te koken. Ons huis staat precies in de juiste hoek naar de zon, waardoor het huis overdag opwarmt voor de avond en het op het warmste moment van de dag juist in de schaduw staat. Verder is er de hele dag veel licht. We leven er jammer genoeg niet fulltime, maar we gaan wel zo vaak mogelijk naar toe.” https://www.youtube.com/watch?v=YWvemw0nj7k “Wij wilden samen zijn en iets maken dat groter is dan ons zelf. Iets moois waar we van konden genieten, zoals de zonsondergang en slapen onder het dak dat we zelf hebben gebouwd. We hebben hiervan geleerd dat als je echt iets wilt, en dat uit pure liefde komt, alles mogelijk is.”
Een tiny house op de weg
Afbeelding: Tiny House Giant Journey. Guillaume en Jenna waren een van de eersten in de VS die hun eigen tiny house bouwden. Hun tiny house is zelfvoorzienend en van alle gemakken voorzien. Het koste 27.000 euro om in elkaar te timmeren en is de afgelopen jaren door heel Amerika gereden. Jenna: “De reis, die eigenlijk met de eerste spijker in 2013 begon, is fenomenaal. We zijn zo dankbaar dat we de kans hebben om dit geweldige deel van de wereld te ontdekken. Wij zien onze achtertuin constant veranderen, we ontmoeten geweldige mensen, we werken minder en ons kantoor is vaak een nationaal park of een verlaten strand. Een tiny house is niet voor iedereen geschikt. Maar voor ons wegen de voordelen op tegen elk nadeel dat een klein leven kan creëren. Het stelt ons in staat om van onze passies te leven.” “We zien ook dat steeds meer mensen realiseren dat het hebben van veel spullen veel onnodige stress met zich mee brengt. Sommige mensen hebben schulden, anderen zijn veel tijd kwijt aan het onderhouden en opruimen van spullen, anderen werken zich uit de naad om meer ruimte te kunnen huren voor al die spullen. We hebben zoveel mensen ontmoet die vast zaten in hun leven door schuld, huur en verplichtingen. We hopen dat ze door onze ontmoeting een mogelijkheid zien om daar van los te breken en de manier te veranderen hoe ze naar hun eigen leven kijken.” Bekijk hier hoe het nu met Jenna gaat (2020) en waarom ze níet meer in haar tiny house woont: https://www.youtube.com/watch?v=AQvS5z4VyMs
Een drijvend eiland
Freedom Cove is de wonderschone thuishaven van het Canadese koppel Wayne Adams en Catherine King. Zij bouwden hun eigen drijvende eiland in Brits-Colombia. Het eiland bestaat uit 12 onderling verbonden platforms die o.a. een droomhuis, kas, dansvloer en een vuurtoren ondersteunen. Ze leven van hun eigen groenten en fruit, visserij en de kunstwerken die ze maken. Catherine: “Vierentwintig jaar geleden verkenden we het Clayoquot Sound gebied en toen vonden we Freedom Cove. Het gebied werd lang gebruikt voor de viskwekerij en door andere mensen die er woonden. Wij besloten daar met de bouw van ons eiland te beginnen. We betalen belasting aan de gemeente en aan de provincie om hier te mogen wonen.” “We leven zelfvoorzienend en alle gebruikte materialen zijn gerecycled. Het hout komt bijvoorbeeld van een grote storm. We verzamelden al het hout dat overal in de buurt lag en brachten het naar de persoon waarvan we dachten dat het was. Hij vertelde ons dat we het mochten houden. Mijn lievelingsplek op het eiland is onze boomgaard-zithoek. Het is zo magisch en rustig om daar te zijn.” “Mijn droom is om hier te kunnen blijven leven tot we oud zijn. Dat we mogen blijven genieten van de natuur en de rust in de kreek, van elkaar, en dat we anderen mogen inspireren om hun dromen te volgen.”
Hoe ziet jouw droomhuis eruit? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.
De Kleine Toekomst oftewel Gerda heeft beeldende kunst gestudeerd. Ze schreef tot 2017 regelmatig voor hetkanWEL over mensen en initiatieven, die de wereld een stukje beter en mooier maken. Tegenwoordig schrijft ze over hedendaagse kunst voor landelijke tijdschriften en websites en werkt ze aan een boek voor jonge makers.
De Kleine Toekomst oftewel Gerda heeft beeldende kunst gestudeerd. Ze schreef tot 2017 regelmatig voor hetkanWEL over mensen en initiatieven, die de wereld een stukje beter en mooier maken. Tegenwoordig schrijft ze over hedendaagse kunst voor landelijke tijdschriften en websites en werkt ze aan een boek voor jonge makers.
1 gedachte over “Deze mensen bouwden hun eigen droomhuis”
Pingback: Bolderburen: het nieuwe ecodorp van 2018
Reacties zijn gesloten.