3 generaties in een huis. Hoe een langgekoesterde droom werkelijkheid werd

Het was een langgekoesterde droom die werkelijkheid werd: drie generaties in één huis. Feike en Marcia verhuisden samen met hun dochter en haar gezin naar een nieuwe woning. Het proces om het huis te kopen, ging niet zonder slag of stoot. Daarom zijn ze des te trotser dat het gelukt is en ze in hun ruime huis, nu en in de toekomst, voor elkaar kunnen zorgen.

Fotografie: Pieter van den Boogert

Alsof ze er al jaren wonen, zo ziet het huis van Feike en Marcia, hun dochter Melissa en haar man Robbert en kleinkinderen Fenne en Linde (4) en Mila (1), eruit. Maar dat blijkt niet zo te zijn. Krap twee maanden geleden kregen ze pas de sleutel. In de grote woonkeuken, die verbonden is met de woonkamer, staat een tafel waar ze met veel mensen aan kunnen eten. Feike: “Dat moet ook wel, want we vonden het belangrijkste van het huis dat iedereen – ook onze andere dochters, hun partners en kind – altijd langs kan komen en kan blijven eten en slapen.”

Het is lekker weer, dus de deuren naar de tuin staan open. Marcia: “Achter in de tuin staat een kas. Dat is onze favoriete ruimte. We hebben er een bank staan en een tafel om spelletjes aan te spelen, want daar houden we van.” 

We groeiden letterlijk uit ons huis

Het idee om samen te gaan wonen bestond al langer, maar toen Feike en Marcia vijf jaar geleden een grote vrijstaande woning kochten, dachten dochter en schoonzoon Robbert en Melissa dat het idee van de baan was. Tijdens de zomervakantie van 2023 kwam het toch weer ter sprake. Feike: “Wij hadden het idee nooit afgeschreven. We hadden een huis gekocht, maar daar zaten we niet aan vast. Dat wilden we best weer verkopen, maar beseften toen wel dat als we het wilden doen, we niet te lang moesten wachten.”

Melissa: “Voor ons was het ook een stap waar we aan toe waren. We groeiden letterlijk uit ons huis. Met drie dochters zou wat meer ruimte lekker zijn, maar de huizen zijn zo duur. Voor het bedrag dat we te besteden hadden, schoten we in vierkante meters niet zo veel op. Als we met elkaar gingen wonen, dan hadden we ineens veel meer mogelijkheden. En dus ook meer ruimte.”

Ze vult aan: “Niet dat het alleen financieel gedreven is hoor. Het ging ons vooral om het samenwonen. We woonden altijd al bij elkaar om de hoek. De kinderen hadden ook bij mijn ouders een kamer en we gingen regelmatig met elkaar op vakantie, dus we wisten wat we aan elkaar hadden. Samenwonen was eigenlijk gewoon een logische stap.”

Drie generaties in een huis

Marcia: “Ik kan me wel voorstellen dat er gezinnen zijn die uit noodzaak gaan samenwonen. Dat ze bijvoorbeeld in de tuin iets creëren, maar dat was het bij ons niet. Het idee van met drie generaties wonen, spreekt ons gewoon heel erg aan. Feike en ik zijn gezond en de kleinkinderen nog erg jong. Daar hebben Robbert en Melissa hun handen vol aan. Wij voelden heel sterk dat wij nu kunnen helpen met de zorg voor de kinderen en later kunnen Robbert en Melissa weer wat meer voor ons doen. Als dat nodig is natuurlijk.” 

Robbert: “Mensen vroegen mij soms echt met ongeloof: ‘Ga je met je schoonouders wonen?’, maar ik heb nooit getwijfeld. We kunnen eerlijk tegen elkaar zijn en onze verwachtingen naar elkaar uitspreken. Als dat niet kan, dan zet je zo’n stap ook niet.” 

Samen gingen ze op zoek naar een woning, maar toen kwamen al snel de hobbels op de weg. Robbert: “We hadden allebei een koophuis dat we konden verkopen, dus we hadden niet verwacht dat het ingewikkeld was om samen iets te kopen. Dat bleek toch wat tegen te vallen.” 

De ervaringen van anderen waren goud waard

Feike: “Al snel vonden we een geweldig mooi huis met een groot stuk grond. We wilden gaan bieden en klopten aan bij banken die een hypotheek verstrekken aan meerdere personen. Dat zijn er maar twee of drie in Nederland. Wat bleek? Er zat een stuk agrarische grond bij en daar kun je geen gewone hypotheek voor afsluiten. Dat lukte niet en we beseften dat we meer tijd nodig hadden.” 

Feike vervolgt: “De verkopende partij wilde daar niet op wachten. We waren teleurgesteld, die plek ging aan onze neus voorbij. We besloten eerst ons financiële plaatje rond te krijgen en daarna weer te gaan kijken. Daarnaast kregen we hulp van een kennis, die met drie stellen in De Lier een woning had gekocht. Ik nam contact met hem op en hij heeft ons op weg geholpen met allerlei handige tips en goede contacten.”

“De hulp van iemand die het proces helemaal heeft doorlopen bleek onbetaalbaar,”vertelt Feike, “want daardoor ging echt alles ineens een stuk sneller. Via hem vonden we een notaris die dit al eerder had gedaan, maar ook een contactpersoon bij een verzekeraar. Want als je met z’n vieren woont, heb je bijvoorbeeld ook een opstalverzekering nodig op ieders naam. Dat is niet standaard en dan zegt eigenlijk elk bedrijf en elke instantie in beginsel: ‘helaas dat kan niet’. Al die bedrijven werken volgens een vaste standaard. Met veel doorzettingsvermogen en een beetje geluk vind je toch iemand die bereid is om met je mee te denken.”

Een duurzaam gemeenschappelijk huishouden

Toen ze goed voorbereid waren, vonden ze hun huis. Het was ruim, relatief nieuw en goed geïsoleerd. Bij Triodos Bank konden ze terecht voor een hypotheek. Feike: “Zij hebben al ervaring met cohousing en we konden de hypotheek afsluiten met vier personen.” Het leek allemaal goed te gaan, tot er een nieuwe uitdaging opdook. Mochten ze wel samen in dit huis gaan wonen? Of hadden ze daar een vergunning voor nodig?

Melissa: “Na een aantal telefoontjes met de gemeente, kwamen we gezamenlijk tot de conclusie dat we een duurzaam gemeenschappelijk huishouden zijn. Dat is een huishouden waar meerdere personen langdurig samen wonen, kosten met elkaar delen en voor elkaar zorgen. Daar was geen vergunning voor nodig. We waren zo opgelucht, want een vergunning aanvragen zou acht weken duren en alles vertragen. Nu konden we meteen een bod doen.”

Triodos Hypotheek: Duurzaam en anders wonen
Triodos Hypotheek helpt je niet alleen met het verduurzamen van je woning. We geven mensen die anders willen wonen een persoonlijk advies. Zo hielp Triodos Bank ook Feike en Marcia, hun dochter Melissa en haar man Robbert met een hypotheek die past bij hun wens om samen hun woning te kopen. De hypotheekadviseurs geven je een advies dat past bij jouw persoonlijke situatie en je wensen en gaan net een stapje verder om jouw woondroom waar te maken. En we geven er ook een gratis energiebespaaradvies bij.

> Plan een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek
> Lees alles over Triodos Hypotheek

Iedereen deed waar hij goed in was

Feike vult aan: “Het bod werd geaccepteerd, maar we konden geen overbruggingsfinanciering krijgen voor twee hypotheken. Daardoor moesten Robbert en Melissa hun woning heel snel verkopen en overdragen. Gelukkig gingen de kopers en de notaris mee in de haast. Achteraf hebben we veel geluk gehad met de timing. Ik was bij de aankoop 56 jaar en tot die tijd nemen ze je inkomen mee voor je hypotheek. Vanaf 57 jaar is dat je pensioen. Dan hadden we minder kunnen financieren. Dat wisten we niet.” 

Melissa: “Het was wel heel fijn dat we dit proces met z’n vieren konden doen. Iedereen deed waar hij goed in was.” Marcia vult aan: “En als je de juiste mensen hebt gevonden, zoals de notaris, de taxateur, mensen bij de verzekeraar en natuurlijk een bank voor de hypotheek, dan gaat het proces ineens snel. De notaris deed de overdracht gewoon hier in de tuin. Dat vonden we zo leuk. De verkopende partij moest er even aan wennen.” 

Ook het verduurzamen is een gezamenlijk proces

Melissa: “Nu we er wonen, is het ook echt allemaal de moeite waard geweest. We hebben natuurlijk goede afspraken gemaakt over het betalen van de hypotheek en de vaste lasten, maar verder ontdekken we nu hoe we de rest gaan organiseren. Bijvoorbeeld de boodschappen.” Robbert: “Die doe ik nu gewoon, maar hoe we de kosten gaan verdelen, dat zijn we aan het uitzoeken.” 

Feike: “Ook het verder verduurzamen van het huis is een gezamenlijk proces. We zoeken naar oplossingen om de woning – zo veel mogelijk – energieneutraal te maken. We kijken naar zonnepanelen, een wateraccu, waarbij je een elektrische boiler als batterij gebruikt, en andere manier om energie op te slaan. Als we alle informatie hebben verzameld, gaan we keuzes maken.”

Marcia: “Verder doen we alles samen. Zelfs de katten en de hond zijn samengevoegd, maar we hebben wel een eigen ruimte in huis om ons terug te trekken. Ik vind dat deze manier van wonen veel vaker mogelijk zou moeten zijn, want het is een oplossing voor veel maatschappelijke uitdagingen. Van huizenkrapte tot hoge kosten voor de kinderopvang of gebrek aan plek in verpleegtehuizen voor ouderen. En het is zo leuk om de kleinkinderen te zien opgroeien.” 

Melissa: “Als ik na een drukke dag met drie kinderen om me heen probeer te koken, dan komt mijn moeder binnen en roept: ‘Wie wil even met me tekenen?’ Of mijn vader zegt ergens op zaterdag: ‘Wie gaat er mee naar de markt?’ Dat geeft dan meteen even lucht, maar ik ben vooral heel blij en trots dat het voor elkaar is gekomen. We hebben echt moeten doorzetten en behoorlijk wat tegenslag gehad, maar het is wel gelukt.” 

Geen enkel woonverhaal missen?
Van 1 tot 31 oktober organiseren we voor de vierde keer de Anders Wonen Maand. Schrijf je snel in voor de nieuwsbrief en ontvang wekelijks de mooiste verhalen, inspirerend nieuws en duurzame ontwikkelingen in je inbox. Aan het einde van de maand stopt de nieuwsbrief automatisch.

Over de schrijver