Vier vrienden hadden een droom om een restaurant te starten; een ontmoetingsplek voor hun buurt. Een restaurant waar iedereen welkom was voor heerlijk eten, live muziek en film. Zij kregen een kans en grepen die en het resultaat is Dok du Nord.
Een eigen karakter
Wonen in een stad heeft veel voordelen, vooral als je er ook werkt. In de buurt zijn winkels, bioscopen, theaters en restaurants. Er is altijd iets te doen en het openbaar vervoer is geweldig goed geregeld. Toch bestaan steden eigenlijk uit kleine dorpen. Elke buurt of stadsdeel heeft zijn eigen karakter. In Amsterdam heb je bijvoorbeeld Noord. Voor de komst van de Noord/Zuidlijn, was Noord door het IJ een beetje gescheiden van de rest van de stad en dat maakte dit stadsdeel uniek, met een bijzondere community.
Ruim en groen
In Amsterdam Noord wonen veel gezinnen met jonge kinderen. Het is er namelijk groen, je kunt er nog een redelijk betaalbaar huis vinden en je hebt wat meer ruimte dan in de rest van de stad. Het blijkt er ook gemakkelijk om nieuwe mensen te leren kennen. Veel mensen in Noord ontmoeten elkaar op het schoolplein, in de supermarkt of bij de voetbal- of hockeyclub.
Dat mensen elkaar in een buurt ontmoeten, is natuurlijk niet zo bijzonder, maar het buurtgevoel van deze groep is dat wel. Meer dan 200 Noordmannen en Noordvrouwen staan constant met elkaar in contact via een buurt-app. Via deze groep organiseren ze buurtfeestjes en uitjes, maar er zijn ook subgroepen, zoals bijvoorbeeld een speciale groep voor klusvragen. In deze groep kun je een hulpvraag stellen, als je zelf twee linkerhanden hebt, of gewoon een boormachine lenen. Via de ‘gewone’ app leerden de vier vrienden Paul Wijnandts, Pieter van der Pot, Maurick den Boon en Wiendelt Hooijer elkaar kennen.
Een bijzonder restaurant
Maurik, Paul en Pieter hielden van koken en organiseerden naast hun werk diners op bijzondere plekken in de natuur. Wiendelt speelde in verschillende bands, produceerde films en werkt op de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. De vier vrienden ontwikkelden een plan voor een restaurant. Ze hadden een soort huiskamer voor de buurt voor ogen, waar iedereen welkom is, zich thuis voelt, waar je goed kunt eten, en kunt genieten van film en livemuziek.
Samen namen zij contact op met de eigenaar van een bijzonder pand in Noord met groot terras aan het IJ, recht tegenover het Muziekgebouw aan het IJ. Ze wilden het graag huren, maar hij vertelde dat hij een zomer programmering wilde. Daar haakten ze toen op aan. Later hoorden ze dat hij het wilde verpachten en dat ze mee mochten pitchen. Die pitch wonnen ze, door de persoonlijke aanpak.
Dok du Nord gefinancierd door de buurt
Dat de eigenaar van het pand enthousiast was, was geweldig, maar ze hadden wel geld nodig. Een crowdfunding campagne maakte het avontuur mogelijk. Er bleek behoefte te zijn aan zo’n plek, want binnen 21 dagen was het doelbedrag gehaald met behulp van vrienden, familie en uit Noord. Dok du Nord zou er komen.
Livemuziek en lekker eten
Inmiddels is het restaurant open. Ze verbouwden alles zelf, met hulp van familie en vrienden uit Noord. De keuken is volop in ontwikkeling en heeft een duurzame kaart met veel groentegerechten. Het dak ligt vol met zonnepanelen, in het weekend luister je er naar livemuziek, dans je bij een ondergaande zon en kijk je op het terras naar een Italiaanse film, onder het genot van Italiaanse hapjes en wijn. En je weet dat iedereen, die er werkt, het doet voor de buurt.
Wij zullen de ontwikkelingen blijven volgen. In 2020 hebben ze leuke plannen. Ze gaan inzetten op foodevents, zoals de Southern style Clambake & Blues, waarbij je vis, schelpdieren en groente eet met je blote handen. Met op de achtergrond live muziek.
Wil je een kijkje nemen, dan vind je alle informatie op de website. En Dok de Nord is net (januari 2020) door de Buik verkozen tot favoriete nieuwkomer in Amsterdam.