Meestal val ik in de categorie mensen die niet gestoken wordt. Of in ieder geval niet vaak. Maar nu ik al weken ‘s avonds de deuren en ramen openzet en tegelijkertijd op een gegeven moment toch het licht aan doe, zit ik met de gebakken peren. Ik zit van onder tot boven onder de muggenbulten en kan mezelf amper beheersen door de jeuk, maar het krabben brengt maar heel kort verlichting en levert uiteindelijk veel meer ellende op dan de muggenbult zelf. Dus ging ik op zoek naar natuurlijke middelen om de jeuk van een muggenbult te verzachten.
1. Citroen
Snijd een citroen in plakjes en leg er op elke muggenbult één. Het zure sap van de citroen verlicht de jeuk en werkt antibacterieel. Met de overgebleven schil kun je vervolgens zelf limoncello maken: ook de moeite waard en je verspilt dus niks! Overigens is het wel belangrijk dat je niet met die citroenschillen in de zon gaat liggen, want dat kan weer voor verbranding zorgen. Waarvan akte.
2. Azijn
Niet elk plekje leent zich er misschien voor om een plakje citroen op te leggen (op je enkel kan wat lastig zijn als je ook de binnenkant van je dij en je schouder wilt aanpakken), maar niet getreurd. Met azijn bereik je nagenoeg hetzelfde effect: dep gewoon wat (appel)azijn op elke muggenbult en je kan weer even aan iets anders denken. Azijn kan trouwens ook helpen bij andere beten van dieren (zoals een kwallenbeet) of tegen de brandende jeuk van brandnetels.
3. Warmte
Met warmte kan je de jeuk van je muggenbult ook (tijdelijk) verdrijven. Een muggenbeet veroorzaakt namelijk een kleine ontsteking. Als reactie hierop maakt je lichaam histamine aan, wat voor een jeukerig gevoel zorgt. Warmte zorgt ervoor dat je de jeuk niet meer voelt. Hiervoor kan je bijvoorbeeld een warm washandje op de jeukende plek leggen, een douche nemen of een kop warme thee of koffie tegen de plek houden. Het nadeel van deze methode is dat de jeuk daarna nog heviger terug kan komen. Wees gewaarschuwd.
4. IJsblokjes
Dat gezegd hebbende, schijnt kou ook te helpen. Een enkel ijsklontje kan de bloedvaten vernauwen en zo de afgifte van histamine (tijdelijk) verminderen. Hetzelfde effect kan je natuurlijk sorteren met een zakje doperwtjes, een koelkompres, een ijskoud drankje of… -nou ja- eigenlijk met alles wat ijskoud is. Voordeel is ook dat de kou je huid tijdelijk ‘gevoelloos’ maakt en goed werkt tegen zwellingen. Twee muggen in één klap dus.
5. Aspirine
Okay, sec gezien is dit misschien geen natuurlijk middel, maar het is wel iets wat de meesten van ons in huis hebben. Maal een aspirine fijn en voeg een heel klein beetje water toe. Zo maak je een pasta die je op de muggenbult kunt smeren.
6. Tandpasta
Smeer een beetje tandpasta met pepermunt op de plek waar je gestoken bent en de jeuk zal verzachten. Mijn achternichtje vertelde me laatst trots dat ze dat had gedaan tegen de jeuk. Het hielp inderdaad, al was het helaas maar tijdelijk. Blijven smeren dus.
7. Zout
Meng keukenzout met een heel klein beetje water. Breng de scrubachtige massa vervolgens aan op de muggenbeet (let op: niet gaan scrubben, want dat heeft hetzelfde effect als krabben: je huid gaat dan stuk en dan heb je de poppen aan het dansen). Laat het enkele minuten inwerken en spoel het daarna af met warm water. Zout heeft een ontsmettende werking en heeft -net als citroen- een antibacterieel effect.
8. Banaan
Het klinkt niet zo smakelijk, maar de binnenkant van een bananenschil helpt tegen de jeuk van een muggenbeet. Wrijf met de binnenkant van de schil over de bult. Met een bananenschil kan je overigens meer nuttige dingen doen: we hebben er hier een aantal voor je op een rij gezet.
9. Lavendelolie
Lavendelolie kan het jeukende gevoel van een muggenbeet verdoven. Let wel op, want de ene lavendelolie is de ander niet. Ze verschillen in sterkte en sommigen zijn ‘verrijkt’ met chemische ingrediënten. Kies voor de natuurlijke variant en verdun het voor de zekerheid met een paar druppels water om te voorkomen dat je met een branderig gevoel rondloopt (dan is de jeuk weliswaar weg, maar ben je feitelijk van de regen in de drup geraakt).
10. Tea tree olie
Deze olie kan jeuk, pijn en zwelling verlichten. Drie voor de prijs van één dus. Om die reden heb ik altijd wel wat tea tree olie in huis of mee op reis. Ook omdat het antibacteriële eigenschappen heeft en dus kan helpen om een ontsteking te voorkomen (wat eigenlijk alleen maar kan ontstaan als je de muggenbult open krabt en er dus een wond ontstaat). Smeer wat van de olie op de muggenbult en klaar ben je. Kijk ook hier naar een zo natuurlijk mogelijke variant en verdun waar nodig met wat water.
Andere manieren om de jeuk van een muggenbult te verlichten, is door met je nagels een kruisje op de bult te maken. Of door weegbree te plukken en over de muggenbult te wrijven. Dat laatste helpt ook tegen brandnetels. In het kader van ‘voorkomen is beter dan genezen’ hebben we ook nog 7 natuurlijke manieren om muggen uit je huis te weren voor je op een rij gezet.
Heb jij zelf goede natuurlijke manieren waarop je de jeuk van een muggenbult kunt verzachten? Laat het dan weten door hieronder een reactie achter te laten.
39 gedachten over “DIY: 10 natuurlijke manieren om de jeuk van een muggenbeet te verzachten”
Een papje van baksoda erop.
Aloë vera (vers) heb ik er laatst op gedaan, werkt super!
Oh goeie tip!
Brandnetelzalf
Maak je die zelf?
Tiger balm. Heb ik altijd mee op reis. Wel zo snel mogelijk na de beet er direct op doen en je voelt dan een beetje de balm maar niet meer de beet en erna voel je de beet helemaal niet meer. Dat vind ik er zo magisch aan.
Tiger balm is inderdaad een hele goede om altijd in huis te hebben of mee op reis te nemen. Dank voor het delen.
Niet krabben. Hoe minder ik er aan zit, hoe minder jeuk! Helpt echt.
Cirkeltjes tekenen rond de muggenbeet met een gewone balpen/stillo helpt het ook! De cirkel mowt wel iets groter rond de muggenbeet getekent!
Wat het allerbeste helpt is een ijsblokje of iets uit de vriezer in een theedoek wikkelen en dan tegen de jeukende muggenbult houden. Jeuk trekt erdoor weg.
Reacties zijn gesloten.