Kleding verven met CO2 bespaart jaarlijks miljarden liters water

Dat de kledingindustrie één van de meest vervuilende is, weten we inmiddels. Zo heb je voor het verven van 1 kilo stof gemiddeld 100 tot 150 liter schoon water nodig. Om het iets concreter te maken: voor het verven, bleken en printen van jouw spijkerbroek is zo’n 800 liter water gebruikt. Dat water stroomt vervolgens vaak tjokvol schadelijke chemicaliën zo van de fabriek de rivier in waar de lokale bevolking zich een paar honderd meter verderop staat te wassen.

Er is een oplossing

Dat er dringend behoefte is aan een oplossing voor dit probleem is duidelijk. Dat die oplossing er al lang is, is nog niet overal bekend. Zo trok het Nederlandse bedrijf Dyecoo recentelijk internationaal de aandacht van oa het World Economic Forum. Daar werd uitgebreid uit de doeken gedaan hoe Dyecoo textiel verft met behulp van CO2 in plaats van water en chemicaliën.

Internationale merken

Het bedrijf ontwikkelde hiervoor samen met de Technische Universiteit van Delft een machine waarmee ze in 2009 de Herman Wijffels Innovatieprijs wonnen. Inmiddels is het bedrijf een langdurige samenwerking aangegaan met grote merken als Nike en Ikea.  Maar ook bedrijven als Adidas en Peak Performance hebben een productlijn, die gebruik maakt van de verftechniek van Dyecoo.  Sterker nog: de vraag naar door CO2 geverfde textiel is op dit moment groter dan het aanbod, staat op de website te lezen.

Hoe werkt het?

We schreven al eerder over de verfmethode van Dyecoo. De verfmachines maken gebruik van vloeibare CO2 in plaats van water en chemicaliën. Onder hoge druk wordt koolstofdioxide in een ‘superkritische’ toestand gebracht dat tussen vloeibaar en gas in zit. Daardoor lost de verf op en trekt het tot diep in de textielvezels zonder dat hier chemicaliën of zout aan te pas komt.

Miljarden liters water

De machine bespaart jaarlijks miljarden liters water. Omdat de textiel na het verven droog uit de machines komt, bespaart deze methode ook nog eens 40 – 60% aan energiekosten. Bovendien kost deze verfmethode minder tijd én is het goedkoper. Daarnaast kan 95% van de gebruikte CO2 na een verfcyclus gerecycled en opnieuw gebruikt worden. Een win-win-win-win-win situatie dus. Geen wonder dat de interesse groot is.

Wat vind jij van de verfmethode van Dyecoo?  Kende je het al? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.

Over de schrijver

2 gedachten over “Kleding verven met CO2 bespaart jaarlijks miljarden liters water”

Reacties zijn gesloten.