Dit moet je weten over het thuis installeren van een laadpaal

Nederland wordt steeds groener. Wat bijzonder is, is dat de coronacrisis daar aan bij heeft gedragen. Sinds de pandemie wil maar liefst een op de drie Nederlanders duurzamer leven, blijkt uit onderzoek van MilieuCentraal. Zij stappen over naar groene energie en wisselen hun ‘gewone’ auto in voor een elektrische auto.

Door de groeiende vraag naar elektrisch rijden groeit ook de vraag naar laadpalen. Wist je dat je je eigen laadpaal thuis kunt installeren om zo altijd voorzien te zijn van een volledig opgeladen auto? In dit artikel vind je een handig stappenplan met tips waar je op moet letten bij het aanschaffen van een laadpaal thuis.

Stappenplan een laadpaal thuis uitzoeken

Je hoeft maar een paar stappen te doorlopen om succesvol een laadpaal thuis uit te zoeken en te installeren. Zorg er in ieder geval voor dat je op de hoogte bent van alle informatie die je nodig hebt over hoe je een elektrische auto moet opladen.

1. Controleer je meterkast en stroomaansluiting

Voordat je begint met het aanschaffen van een laadpaal moet je weten of je over eenfasenstroom of driefasenstroom beschikt. De meeste nieuwe elektrische auto’s hebben driefasenstroom nodig, omdat deze krachtiger is en sneller kan opladen. Dat betekent dat je daarvoor wel een aansluiting voor moet hebben. De basis kan zowel grijze als (nog liever) groene energie zijn. Wanneer je alleen over 1-fasenstroom beschikt, kun je om een upgrade vragen bij je energieleverancier. Let er wel op dat je hiervoor moet betalen en dat het even kan duren voordat de aanpassing in de meterkast kan worden uitgevoerd.

2. Check de locatie van de laadpaal

Wat goed is om te weten, is dat de laadpaal eigenlijk altijd op eigen grond geplaatst moet worden. Kies als het even kan voor een plek waar je vanaf de meterkast (bijvoorbeeld via de kruipruimte) snel en gemakkelijk bij kunt. De kabel waarmee je de auto oplaadt, mag niet op een stoep liggen tijdens het laden. Dat betekent dus dat er best wat details zijn waar je rekening mee moet houden wanneer je de locatie van de laadpaal uitzoekt. Tijdens het zoeken van een plek voor de laadpaal kun je direct kijken naar hoe lang de kabel van de laadpaal moet zijn om de locatie te bereiken.

3. Kijk en vergelijk meerdere aanbieders

In de volgende stap is het tijd om op zoek te gaan naar een passende laadpaal voor thuis. Wanneer je de aansluiting voor driefasenstroom hebt, is het altijd aan te raden om voor een laadpaal met dit vermogen te gaan. Dergelijke palen laden namelijk veel sneller, waardoor je auto dus sneller volledig geladen is. Verder moet je weten dat je keuze hebt uit laadpalen en wallboxen. Een wallbox is vrijwel hetzelfde als een laadpaal, maar hangt aan de muur en neemt dus geen ruimte op de grond in. In sommige situaties is een wallbox wat betreft ruimte innemen dus handiger dan een laadpaal in de grond. Door meerdere aanbieders met elkaar te vergelijken weet je precies waar je de beste aanbieding kunt scoren.

4. Installeren van de laadpaal thuis

Tot slot is het tijd om de laadpaal thuis te installeren. Hiervoor moet je in de meterkast een extra groep maken; iets wat je zelf kunt doen, maar waar je absoluut het nodige verstand van moet hebben. Hierbij werk je namelijk met 230 (x3!) volt, dus ga er alleen mee aan de slag wanneer je weet wat je doet. In alle andere gevallen is het aan te raden om een elektricien in te schakelen die dit klusje op een veilige manier kan uitvoeren. Bevalt het uit handen geven van het laten installeren van een laadpaal je wel? Je kunt ook het hele proces, van het begin tot het eind, door een expert laten doen. Het enige wat je hierbij zelf moet doen voor een laadpaal thuis is het regelen van driefasenstroom en het uitzoeken van een leverancier.

Over de schrijver