Het dorp Kamikatsu ligt op het Japanse eiland Shikoku. Met minder dan 1700 inwoners is dit het kleinste dorp van het eiland, maar met grootse ambities. In 2020 wil het 100% zero waste zijn. En dat lijkt aardig te lukken, want vorig jaar haalde het dorp al meer dan 80%. Hoe doen ze dat?
Het zero waste-avontuur van Kamikatsu begon meer dan twintig jaar geleden. Het dorp had net voor heel veel geld een nieuwe verbrandingsoven voor het afval aangeschaft toen de centrale overheid besloot dat deze een te groot risico voor de volksgezondheid vormde. Dat had te maken met de uitstoot van schadelijke dioxine. Er moest dus een nieuwe oplossing voor het afval bedacht worden. Het liefst eentje, die niet al te veel geld zou kosten.
The Zero Waste Academy
De oplossing werd gezocht in het verkleinen van de afvalberg en zo ontstond The Zero Waste Academy onder leiding van Akira Sakano. Het basisidee is simpel: het afval wordt gesorteerd en daarna zoveel mogelijk hergebruikt en gerecycled. Niks nieuws onder de zon zou je zeggen, want ook in Nederland brengen we ons papier, glas, plastic en bioafval naar verschillende containers. Toch gaat dit Japanse dorp net even een stapje verder.
Meer dan 45 categorieën
Zo bestaan er 45 verschillende hoofdcategorieën waarin het afval wordt opgedeeld. Die zijn vervolgens weer onderverdeeld in verschillende subcategorieën. Zo wordt ‘papier’ onderverdeeld in krant, karton, bekers, dozen, harde kokers en versnipperd papier. Op die manier is het afval makkelijker als nieuwe grondstof te gebruiken.
Zelf je afval sorteren
Sakano was één van de sprekers op het World Economic Forum in Davos en vertelde daar dat het niet makkelijk was om de bevolking enthousiast te krijgen voor dit plan. Ze moesten nu niet alleen zelf hun afval wassen en sorteren, maar het ook nog eens naar een centraal inzamelpunt brengen. Waarom deed de gemeente dat niet gewoon?
Betrokken bevolking
Toch kreeg de gemeente de bevolking uiteindelijk mee en nu verdwijnt nog maar 19% van het afval in een verbrandingsoven of op een vuilstortplaats. Een bijkomstig voordeel is bovendien, dat de gemeenschapszin van het dorp gegroeid is. Ze doen dit samen. En vooral ouderen (ongeveer de helft van het dorp) voelen zich weer nuttig en betrokken bij de maatschappij. Een win-win situatie dus.
Zou jij bereid zijn om op deze manier je afval te sorteren? Laat het ons weten door een reactie achter te laten.
11 gedachten over “Dit zero-waste-dorp in Japan produceert bijna geen afval meer”
Pingback: Het Finse stadje Ii wil 's werelds eerste zero waste community worden - hetkanWEL
Prachtig inspirerend filmpje. Alle commentaren zijn wat mij betreft niet op dit dorp van toepassing. Hoe meer verfijning in het afval hoe beter. Zij doen het toch maar n dat verdient alle respect en dan komen er vanzelf weer andere en nieuwe ideeën. Maar dat is het proces dat begint door gewoon te beginnen. De sociale cohesie vind ik het allermooist , dat lijkt een neveneffect, mara is natuurlijk waar het om gaat. Mensen die mensen nodig hebben zijn gelukkige mensen zegt mijn moeder altijd. Samen werken is de weg naar een beter leven. <3 We gaan het filmpje zeker ook plaatsen op de pagina duurzaamheid van onze website http://www.contactmuziek.nl Wij wonen en werken met ons drieën 12 jaar same en ons huis is energieneutraal en we den veel aan afvalverwerking, gaan vaak naar de kringloop of weggeeftafel en ruimen graag op.
Mijn kinderen produceren 0 kilo afval! Dat is omdat ik ze niet heb verwekt. Een betere methode om afval (en klimaatverandering, en woningnood, en files enz. enz.) te voorkomen is er niet.
Uiteraard scheiden mijn eega en ik ons afval en kopen we zoveel mogelijk verpakkingsvrij.
De vuilophaal en verwerking zou gratis moeten zijn, gezien de opbrengsten van de recyclebare producten. Ik ben ook een groot voorstander van afval vermindering bij de bron bijna alles zit in plastic, je zult met de producenten alternatieven moeten verzinnen en plastic aktief bannen, dit laatste is heel goed mogelijk.Het uitsorteren is ivm ruimtegebrek in de meeste huishoudens veel moeilijker.
Nou dat is een mooi initiatief,net zoals ze ooit in Nederland begonnen met de bakken en dan de bevolking wijsmaken dat het dan goedkoper voor ons zou worden.Nou mooi niet dus !! Extra bakken in je huis schuur vol met papier zomers bak vol maaien,en ondertussen is vuil big business.De gemeente koopt aandelen bij de vuilstort dus reden genoeg om elk jaar met een prijsstijging te komen.Voor moeder aarde zou ik met liefde willen helpen maar voor die criminele doe ik niets.Ik ben bereid alles te scheiden als ik de daadwerkelijke kosten zou bijdragen van de 20 % vuil die ik nog produceer zonder winstbejag.
In het filmpje wordt verteld dat de kosten daar nu 30% zijn tov alles verbranden. Scheiden is dus ook goed voor de eigen portemonnee.
Zo min mogelijk afval maken. De grootste berg is plastic. Vraag om plasticloze artikelen en laat bijv. plastic achter bij de winkelier. Als hij teveel afval krijgt, stapt hij misschien naar de fabrikant. Verder koop ik alleen verse artikelen in gerecyclede papierzakken. Die hergebruik ik jaren. Een kleine composthoop kan ook op balkon of centraal ergens op een park. Gooi er geen gekookte spullen in. Papier wordt 1x per maand opgehaald. Restant afval heb ik amper.
Er is altijd een manier te vinden om een bijdrage te leveren. Hoe men ook woont. Voorkom zoveel mogelijk afval door oa zelf je verpakkingsmaterialen mee te nemen die herbruikbaar zijn. Tegenwoordig is er heel veel en vrac te koop in de biologische winkel. Groenten gaan in gerecyclede eco keurmerk stoffen zakjes, herbruikbaar, wasbaar, duurzaam. Gebruik stukken zeep ipv vloeibare in plastic flesjes, Ook shampoo is als stuk zeep te verkrijgen. Werkt net zo goed. etcetc.
Als je je er in verdiept, is er zoveel milieuvriendelijks mogelijk, Veel meer dan met verwacht. Het kost in het begin misschien wat moeite, maar als het eenmaal routine is, wil je nooit meer wat anders! We kunnen allemaal een bijdrage leveren, elk op zijn en of haar manier.
Klinkt goed, alleen wonen wij in een appartement en hebben al moeite met de ruimte die papier, glas, groenafval enz. innemen.
Gaat hier dus niet lukken.
Sorteren is goed, maar het is niet omdat er gesorteerd wordt dat die gesorteerde afval dan ook allemaal gerecycleerd wordt. e-waste bijvoorbeeld wordt in veel gevallen geëxporteerd waarna het ergens in Azië of Oost Europa in de open lucht verbrand wordt om zo op een goedkope manier het plastic te verwijderen waarna het gemakkelijker wordt om aan de waardevollere metalen te geraken.
Beter om afval zoveel mogelijk te vermijden. 80% van het ‘restafval’ van de westerse maatschappij kan zonder veel moeite vermeden worden.
Eens met Robbie, voorkomen moet nog meer de nadruk op komen. In Leiden waar ik woon zijn ze weer gestopt met plastic gescheiden inzamelen omdat de nieuwe installatie voor afvalverwerking het plastic er uit kan filteren. Maar dat is weer nadeling voor de bewustwording over plasticgebruik. Ikzelf blijf gescheiden plastic verzamelen en breng het nu naar een andere gemeente waar ik toch wel eens kom.
Reacties zijn gesloten.