In een poging buitenlanders naar het eiland te trekken heeft het dorp Ollolai op Sardinië een nieuw initiatief gelanceerd. De actie is speciaal bedoeld om digitale nomaden naar het midden van het eiland te trekken waar ze tussen de boeren een paar maanden kunnen werken. De gemeente betaalt de verblijfskosten van de reizende werkers.
Digitale nomade uit Los Angeles
De eerste digitale nomade die gebruik maakt van de regeling is inmiddels op het eiland aangekomen. Het gaat om de 39-jarige Clarese Partis, een software ontwerper uit Los Angeles die altijd al verlangde naar onconventionele werkplekken ver weg van de drukte. En dat is blijkbaar precies wat Ollolai op Sardinië te bieden heeft.
“Ik ben al twee jaar als digitale nomade aan het reizen,” vertelt Clarese tegen CNBC. Zo was ze voor Ollolai in Zanzibar te vinden, maar haar verblijf op het Italiaanse eiland noemt ze nu al levensveranderend. Ze had behoefte aan een nieuwe verblijfplek, zonder toeristen, maar met natuur, frisse lucht, natuur en prachtige stranden. “Ik was op zoek naar troost, rust en een langzamer levenstempo.”
Leegloop in Ollolai
In de loop der jaren heeft de lokale bevolking het gebied verlaten. Zo is het aantal inwoners van Ollolai de afgelopen eeuw gehalveerd van 2.250 naar 1.300. Een trend die we wel vaker hebben gezien in landelijke gebieden rondom de Middellandse zee. Het is niet voor het eerst dat je voor een habbekrats in een Italiaans of Spaans dorp kan wonen. Het blijkt een efficiënte manier om mensen aan te trekken, want juist de mensen uit de jachtige steden in het Noorden zijn vaak op zoek naar meer rust en een beetje zon. In 2018 nam Ollolai dan ook al vergaande maatregelen door vervallen huizen voor 1 euro te verkopen. Dat was een enorm succes. Veel buitenlanders kochten de panden en verbouwden ze tot mooie huizen. Het aantrekken van digitale nomaden is een nieuw project van de gemeente.
Als digitale nomade gratis op Sardinië wonen
De gemeente heeft gezorgd dat er snel internet ligt en een budget vrij gemaakt om de komende twee jaar zo’n 30 digitale nomaden te verwelkomen. Een tegelijk. Wat je in ruil voor dit gratis verblijf moet doen? Niet zo heel veel, vinden wij. Je betaalt een symbolisch bedrag van 1 euro om mee te kunnen doen aan dit project en Ollolai vraagt om iets van je werk achter te laten na je verblijf. Bijvoorbeeld een conferentie, essay, een onderzoek of een documentaire. Zo is Partis van plan om aan het einde van haar verblijf een lezing te geven over haar bestaan als digitale nomade.
De volgende digitale nomade heeft haar ticket al geboekt (die je overigens wel zelf moet betalen), maar je kan je nog tot en met december aanmelden voor een gratis verblijf van maximaal 3 maanden. Mocht je gaan: laat ons dan vooral weten wat je ervaring is. We zijn reuze benieuwd en overwegen stiekem ons zelf ook aan te melden.
Wist je trouwens dat Sardinië tot de Blue Zones behoort: de zones waar mensen opmerkelijk veel ouder worden door hun gezonde levensstijl.