Waarom dichtbij water zijn ons gelukkig maakt

Dat een groene omgeving goed voor je is, is inmiddels algemeen bekend. Artsen in Schotland schrijven een wandeling in de natuur voor als medicijn en in Japan is bosbaden al jaren een algemeen geaccepteerd geneesmiddel tegen allerlei kwaaltjes. Toch blijkt nu uit onderzoek dat blue space, zoals een waterrijke omgeving zo mooi genoemd wordt, nog beter is voor lichaam en geest dan groen. En dan hebben we het niet alleen over de zee, maar ook over een meer, een rivier, een kanaal of gracht, een waterval of zelfs een fontein. Water maakt ons gelukkig.

“Veel van de processen zijn precies hetzelfde als in groene ruimtes, maar dan met wat extra voordelen,” zegt Dr. Matthew White van de Univsersity of Exeter in de Guardian. Hij is één van de onderzoekers van BlueHealth, een instituut dat onderzoek doet in 18 Europese landen naar de gezondheid van mensen die vlakbij water wonen. Zo blijkt dat mensen die veel tijd doorbrengen bij water, minder stress ervaren en over het algemeen positiever van aard zijn. Mensen die twee keer per week, in totaal 2 uur, naar de kust gaan, ervaren ook een betere fysieke en mentale gezondheid.

3 voordelen van water

De zee lijkt van alle waters de meeste voordelen te hebben. Dat komt in de eerste plaats, omdat de lucht er schoner is en er meer zon is. De tweede reden is, dat mensen die dichtbij de zee wonen vaak wat actiever zijn. Niet alleen met watersport zoals zeilen, surfen of zwemmen, maar ook met andere activiteiten zoals wandelen of fietsen. De derde reden is, dat water psychologisch een rustgevend effect heeft.

Rustgevend geluid

Dat laatste heeft onder andere te maken met het ritme van de golven, eb en vloed, maar ook met de lage geluidsfrequentie van de golven. Blijkbaar doet dit zachte, constante ruisen ons nog het meest denken aan de geluiden die we hoorden toen we nog in de baarmoeder zaten. En dat werkt rustgevend. Zeegeluiden werken dan ook therapeutisch bij mensen met angsten en kunnen helpen bij mensen met slaapproblemen, vertelt Tineke Sweys van het Vlaamse Instituut voor de Zee aan de NPO 3FM.

De zee heeft een meditatieve kwaliteit. Je kan jezelf er letterlijk in onder dompelen, maar ook als je er vanaf de kust naar kijkt heeft de beweging en het geluid een hypnotiserend effect wat groen niet heeft. Hierdoor voel je je onmiddellijk meer aanwezig, bewuster, kalmer.

De kleur blauw

Verder houden we van de kleur blauw, omdat deze kleur van alle kleuren het meest aanwezig is op onze planeet. Water en lucht is nou eenmaal (vaak) blauw. De kleur heeft tegelijkertijd een kalmerend en een stimulerend effect. Daarom wordt het ook vaak in marketing gebruikt. Denk maar aan al die logo’s van bijvoorbeeld facebook en twitter, die blauw zijn.

Uitwaaien

Het is dus helemaal niet zo gek dat artsen in de Victoriaanse tijd de zee (of preciezer: de zeelucht) als medicijn voorschreven. Gewoon even uitwaaien zouden wij Hollanders zeggen. Een fenomeen, dat kort geleden door het Amerikaanse wetenschapsmagazine Nautilus ontdekt werd  als the simple Dutch cure for stress. “Uitwaaien is something you do to clear your mind and feel refreshed—out with the bad air, in with the good,” legt Caitlin Meyer uit in het artikel. Ze woont inmiddels al 20 jaar in Nederland en werkt  aan de Universiteit van Amsterdam. “Het is een prettige, makkelijke en ontspannende manier om te ontstressen en even te ontsnappen aan het dagelijks leven.” Wat het artikel er niet bij vertelt, is dat je uitwaaien vooral op het strand doet. Omdat daar de wind nou eenmaal het sterkst aanwezig is.

Word jij gelukkig van water, zoals de zee? Of ben je toch liever in een groene omgeving, zoals het bos? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten. 

Over de schrijver

3 gedachten over “Waarom dichtbij water zijn ons gelukkig maakt”

  1. Twee landrotten, waarvan de kinderen het nest hebben verlaten, zitten in het clichématige midden van hun leven en gooien het roer om. Ze verlaten hun stenen huis en vertrouwde geboorteplaats. Verbouwen met hulp in negen maanden tijd een vrachtschip om tot een comfortabel woonschip. Voor de inrichting hergebruiken ze vooral oude materialen. Eind 2016 gaan ze voor het eerst van hun leven op het water wonen. Manlief haalt de benodigde vaarbewijzen zodat ze regelmatig de trossen los kunnen gooien om met hun ‘drijvende thuis’ de wijde waterwereld in te trekken. Voor deze nieuwe waterbewoners is dit het ultieme gevoel van vrijheid!
    Dit is het verhaal van mijn man Wim en mij.

    De Robbedoes en het wonen op het water heeft de koers van mijn leven compleet veranderd.
    Dus ja, water heeft van mij een positiever en gelukkiger mens gemaakt.
    Ik voel nu dat ik LEEF

    Anneke Robbertsen

Reacties zijn gesloten.