Het barst van de duurzame projecten, sociale ondernemingen en andere initiatieven in Nederland. Op de eerste dinsdag van september is het voor de 24e keer Duurzame Dinsdag. Dan worden deze initiatieven niet alleen zichtbaar en gehuldigd, maar gaan ze ook in gesprek met overheid en politiek voor meer ruimte. Rinske van Noortwijk en Ineke van Zanten van GreenWish maken elk jaar een trendrapport van de inzendingen. Ze vertelden aan Het Kan Wel waarom het belangrijk is dat elk initiatief zich laat horen en meedoet. Innovatie komt uit initiatieven en samen staan we sterker!
Wat is Duurzame Dinsdag
Duurzame Dinsdag laat zien wat voor duurzame ideeën en initiatieven er leven in het land. Het gaat elk jaar om vele honderden initiatieven, variërend van jongerenprojecten en buurtinitiatieven tot startups en scale-ups voor een betere wereld. Op de eerste dinsdag van september, wordt net als op Prinsjesdag een koffertje overhandigd aan het Kabinet, met deze initiatieven, de trends en wensen en behoeften vanuit de initiatieven. Er is een Duurzame Troonrede en er zijn lintjes en prijzen. Een deel van het programma is gereserveerd voor gesprekken met Tweede Kamerleden en ambtenaren van de ministeries en provincies.
Als je in de koffer zit, dan gebeurt er wat
De koffer vol initiatieven wordt steeds beter gebruikt. Beleidsmakers, politici, onderzoekers, financiers, journalisten, zij zijn allemaal op zoek naar innovatie, trends en ontwikkelingen, mooie verhalen en goede voorbeelden. Doe je mee, dan kom je in een actief netwerk, waardoor je je initiatief beter zichtbaar kunt maken en kunt helpen regelen dat je krijgt wat je nodig hebt voor meer impact. En misschien win je wel een prijs. Want bedrijven hebben brancheorganisaties die lobbyen, maar duurzame initiatieven eigenlijk nog niet. Duurzame Dinsdag springt in dat gat.
Trends
De trendrapporten laten keer op keer zien wat straks groot gaat worden. Initiatieven hebben namelijk een voorspellende waarde. Ze laten zien dat er iets nieuws gloort, dat moeilijk te omschrijven is, maar onmiskenbaar anders dan dat we eerder hebben gedaan: regeneratief, ecologie als leidend principe, inclusiever met meer nuance, gendergevoeligheid en rechtvaardigheid. Mensen die initiatief nemen zien wat er aankomt en handelen daar naar. En dat is broodnodig. Ze lopen ver voor op overheid en bedrijfsleven.
Vrijdenkers
Echte innovatie komt dan ook meestal niet van grote organisaties maar van vrijdenkende mensen, die buiten de hokjes denken en buiten de lijntjes kunnen kleuren. Juist daarom is het zo belangrijk dat we naar hen luisteren en ruimte maken om met hen samen te werken. Initiatieven van onderop laten zien hoe de toekomst eruit kan zien, ze bereiden als het ware de weg voor. Ze laten zien: Het kan wél! Duurzame Dinsdag is de R&D afdeling van de samenleving. Maar lang niet alles lukt, of wordt groot. Zo gaat het met innovatie. Je moet heel veel uitproberen, om te weten wat dan wél werkt. Maar als we nieuwe onderwerpen vaker zien terugkomen in initiatieven van mensen, dan weten we dat we op de goede weg zijn. Het zijn voorbodes van wat er komen gaat. Als je dit weet, dan kan je daar als beleidsmaker of politicus op gaan voorsorteren. Dan kan je duurzame innovaties veel sneller groot helpen maken.
Urgentie
En dat is volgens Rinske en Ineke keihard nodig. Overheid, bedrijfsleven en organisaties zouden meer ruimte kunnen maken voor deze innoverende pioniers. Het verbod op plastic tassen, het recht op repareren, de natuur als rechtspersoon, voedselverspilling tegen gaan, ecodorpen, verpakkingsvrij boodschappen doen: het zijn onderwerpen die door initiatieven uit de samenleving op de agenda zijn en worden gezet.
Omdenken à la ICECUBE
In de koffer zitten heel veel verschillende soorten initiatieven die op een of andere manier bijdragen aan een betere wereld. Daar zitten ook veel ‘willy wortel-initiatieven bij’. Technische innovaties, zoals de ICECUBE, een bijzondere airco ontwikkeld door Dutch Climate Systems. Zij wonnen een Duurzame Dinsdag prijs met een briljant staaltje omdenken. Op dit moment gaat energie besparen eigenlijk altijd over besparen op verwarmen. Als je naar de (nabije) toekomst kijkt, zullen we ook meer moeten gaan besparen op verkoelen.. Traditionele airco’s leveren echt een enorme bijdrage aan opwarming van de aarde. Het middel is erger dan de kwaal. Op dit moment is het energieverbruik van airconditioners al meer dan 10% van alle elektrische energie wereldwijd, en dit gaat nog eens verdrievoudigen in de komende paar decennia. Het aantal airco’s op onze planeet gaat van 1,6 naar 5,6 miljard groeien blijkt uit onderzoek!
De ICECUBE is 80% zuiniger dan een conventionele airco, gebruikt géén broeikasgassen, is gemaakt van gerecycled plastic en weer circulair te gebruiken. Ook levert de ICECUBE ventilatie met warmteterugwinning. Deze airco’s ventileren én koelen zonder extra energie te gebruiken. De techniek van de ICECUBE is klaar om wereldwijd toegepast te worden. Wat als politiek zou zeggen: We gaan er voor zorgen dat de nieuwe generatie airco’s de norm worden? Het US Environmental Protection Agency heeft berekend dat we wereldwijd 0,5 graad opwarming kunnen besparen als we de schadelijke koudemiddelen (superbroeikasgassen) uit airconditioners versneld zouden uitfaseren. Duurzame Dinsdag zet zich in om innovatie uit de samenleving sneller te laten landen. Niet alleen voor dit soort scale-ups, maar voor allerlei initiatieven: groot en klein.
Alle initiatieven zijn nodig, laat je horen
Waar wachten we nog op? Alle initiatieven zijn welkom in de koffer van Duurzame Dinsdag. Sociaal, groen, natuur, technisch, water, alles waar de wereld beter van wordt. Initiatieven van (sociaal) ondernemers, collectieven van bewoners, bewoners, ZZP-ers, organisaties: iedereen kan meedoen. Sterker nog, het helpt als die koffer bomvol zit. Want samen kunnen we een krachtig signaal laten horen aan overheid, politiek en bedrijfsleven: Het Kan Wel!
Dus heb je een initiatief of duurzaam idee doe dan mee. Of tip andere initiatiefnemers om mee te doen. Aanmelden kost vijf minuten en kan hier tot 16 juni.