Een speciaal schip van de Amerikaanse non-profit organisatie ‘Ocean Voyages Institute’ voerde in juni een van haar grootste expedities uit. Na 48 dagen op zee haalden ze 103 ton plastic uit de plastic soup in de Grote Oceaan tussen Hawaii en Californië. Het was de grootste opruimactie ooit.
Werken aan een oplossing
Een groep zeilers, biologen en docenten richtten in 1979 de non-profit organisaties ‘Ocean Voyages Institute’ op het leven in de Oceaan te beschermen en mensen van alle leeftijden bewust te maken van het belang daarvan. In 2009 startten ze Project Kaisei. Met dit project wilden ze wereldwijd aandacht vragen voor de extreme vervuiling van de Oceaan en tegelijkertijd werken aan een oplossing. Een onderdeel van de oplossing was de opruimactie in juni.
Oude visnetten en consumentenplastic
Dagenlang zochten de bemanningsleden aan boord met behulp van GPS trackers en drones in de Grote Oceaan naar de plekken met het meeste plastic. Dat haalden ze vervolgens met netten uit de zee en trokken het aan boord van hun schip. Het afval dat ze vonden, bestond voornamelijk uit oude visnetten en consumentenplastic. In de haven van Honolulu werd alles van boord gehaald en geselecteerd, zodat het grootste deel gerecycled kan worden. Volgend jaar wil de organisatie opschalen en hopen met 3 boten te kunnen varen om in 2021 nog meer plastic uit de Oceaan te halen.
Boyan Slat en de Ocean Cleanup
Ook de Nederlandse Boyan Slat is actief in dit gebied. Het team van The Ocean Cleanup gebruikt een U-vormige veegarm, die plastic uit de Oceaan ‘vangt’. Ze zijn dit systeem nu aan het testen om te zorgen dat het systeem het plastic ook vasthoudt. Ook bij storm of hoge golfen. Uit onderzoek van The Ocean Cleanup bleek onder andere dat bijna de helft van het plastic afkomstig is uit de jaren ’90, of zelfs ouder is en blijft fragmenteren. De hoeveelheid wordt daardoor alleen maar meer.
Daarom is het minimaliseren van ons plastic zo belangrijk. Op deze pagina lees je meer hoe je dat kunt doen.
foto: Ocean Voyages Institute