Schoon, schoner, schoonst. Deze landen zijn op weg naar zero-waste

Wereldwijd produceren we meer afval dan ooit te voren. In veel landen eindigt dit afval in landfills, maar een aantal landen doet het tegenovergestelde. Zij zijn op weg naar zero-waste. Wie zijn deze koplopers? En hoe doen ze het?
Binnen de Europese Unie is het sinds april dit jaar verplicht om afval te verminderen, meer te recyclen en producten opnieuw te gebruiken. Verpakkingsmateriaal, huishoudelijk afval en voedselafval; het moet allemaal een nieuwe bestemming krijgen.

Een ware afval revolutie

In Zweden zijn ze na een ware afval revolutie al bijna zero waste. Ze recyclen nu 99 procent van al het huishoudafval. Ze maken er nieuwe producten,  grondstoffen, gas of warmte van.

De Zweedse overheid maakt het inwoners zo gemakkelijk mogelijk om afval te scheiden. Er zijn verschillende afvalbakken voor plastic, papier, glas en voedsel, die op maximaal 300 meter van de huizen staan. Afval dat niet in een van de bakken hoort, zoals batterijen of grof vuil, gaat naar een afvalstation.
Er is in Zweden niet alleen aandacht voor het recyclen van afval, maar ook voor het verminderen van afval. Er zijn diverse landelijke campagnes, die de inwoners stimuleren om minder weg te gooien en op termijn komt er ook een belastingvoordeel voor reparaties.

Is verbranden voor warmte wel recycling?

Niet alle onderzoeken vinden het verbranden van afval, waarbij de vrijgekomen warmte wordt gebruikt, een goede manier van recyclen. Warmte is namelijk geen grondstof voor nieuwe producten, maar een reststroom.
Als we puur naar hergebruik kijken, staat Duitsland al een paar jaar bovenaan de lijst van de 34 OESO landen die het meest recyclen. De Duitse huishoudens recyclen 65 procent van hun afval. Zij worden daarbij op de voet gevolgd door Zuid Korea (59 procent), Slovenië (58%) en Oostenrijk (58%). Zuid-Korea is vooral ver met het recyclen van voedselresten. De Zuid-Koreanen betalen voor hun afval en de voedselresten worden uiteindelijk diervoeding. Hierdoor besparen ze 300.000 kilogram voedselafval per dag.
Alle landen die hoog scoren op de OESO lijst hebben iets gemeen. De overheid faciliteert de inwoners om recycling zo gemakkelijk mogelijk te maken en ze stimuleren het financieel. In 2017 was de lijst net iets anders, maar er vinden geen grote verschuivingen plaats.

Nederland recyclet, maar produceert ook veel afval

In Nederland doen we het ook niet gek. We staan op plek 8 in de OESO ranglijst, maar helaas produceren we meer dan gemiddeld veel afval. De gemiddelde Europeaan gooit 480 kilogram huisvuil weg. De gemiddelde Nederlander zit op 550 kilogram. Laten we daar nou eens verandering in brengen. Misschien kunnen wij dan ook in 2050 zero-waste zijn.

Over de schrijver

5 gedachten over “Schoon, schoner, schoonst. Deze landen zijn op weg naar zero-waste”

  1. Hoog tijd dat het btwtarief voor reparatiewerk omlaag gaat naar 6%, dat fabrikanten verplicht worden dat hun producten goed te recyclen zijn en liefst dat er in EU verband een verwijderingsbijdrage in de prijs van nieuwe producten komt.

  2. Inderdaad, inwoners stimuleren en belonen werkt beter dan bestraffen. Daar kan Nederland wel eens een voorbeeld aan nemen.

  3. Geven deze statistieken de werkelijke hoeveelheden recyclage weer? Sorteren is niet hetzelfde als recycleren. Uitvoeren naar het buitenland om daar ergens te ‘verdwijnen’ is ook niet recycleren.

Reacties zijn gesloten.