Deze familie woont in een zelfgebouwde, duurzame iglo in de poolcirkel

In het hoge noorden van Noorwegen, vlakbij de poolcirkel, woont de familie Hjertefølger in een moderne iglo. Onder een koepel van glas hebben ze een duurzaam huis gebouwd van materialen als zand, water, stro, klei en hout. De koepel beschermt het huis tegen extreme weersomstandigheden als harde wind en hevige sneeuwval en zorgt voor warmte in huis. Ook dient de koepel om het huis als kas waardoor de familie hun eigen groenten en fruit kunnen verbouwen volgens de principes van permacultuur. Ook al leent het weer zich daar, zo vlakbij de poolcirkel niet altijd even goed voor.

Wonen bij de zee

De droom van de familie Hjertefølger begon in 2013 toen ze op het Sandhornøya eiland aan hun woning gingen bouwen. “Ik wilde altijd al bij de zee wonen,” vertelt Ingrid Hjertefølger in de film The Heart Followers. “De zee is zo mooi en het geeft me een gevoel van vrijheid en geluk.” Ze heeft de moderne iglo, een huis in een koepel van glas, samen met haar man Benjamin gebouwd. “We luisterden alleen naar onszelf en naar wat wij wilden doen. We gingen er helemaal voor. Om dan het resultaat te zien van waar we zo lang aan hebben gewerkt, is enorm bevredigend.”

Wat wilden ze dan? Ze wilden in de natuur wonen, vlakbij de zee en hun eigen biologische groente en fruit telen volgens de principes van permacultuur. Maar ze woonden in het Noorden van Noorwegen, vlakbij de poolcirkel. Dus de mogelijkheden waren beperkt, want de zomer is kort en de winter is donker (het is niet voor niets dat groenten in het hoge noorden duurder zijn). Toch besloten ze hun hart te volgen en naar de mogelijkheden te kijken. Ze wilden een slim, duurzaam en natuurlijk huis bouwen én meer voedsel verbouwen. Het werd een moderne iglo, waarbij een glazen koepel om het houten huis kwam te staan. Een huis in een kas dus.

Duurzaam wonen in een iglo

Naast het feit dat het huis en de kas van duurzame materialen is gemaakt, verbouwt de familie van zes (vier kinderen) grotendeels hun eigen voedsel in de kas rondom het huis. Op die manier konden ze zelfs in november nog bloemen uit eigen tuin op tafel zetten. Voor de irrigatie van de planten gebruiken ze grijs en zwart water. Dat gebeurt automatisch met behulp van een timer. Het plantaardige afval wordt verwerkt tot compost.

Omdat de koepel het huis drooghoudt en beschermt tegen alle extreme weersomstandigheden van het hoge noorden, kan het een eeuwigheid mee zonder dat de houten muren moeten worden bijgewerkt of geschilderd. Het glas van de koepel biedt een prachtig uitzicht op de bergen, de bossen en de zee. In de donkere wintermaanden, als de zon zich niet laat zien, is er het dansende noorderlicht dat je vanuit de moderne iglo kan zien.

Hartenvolgers

De naam Hjertefølger betekent trouwens hartenvolger en dat is niet geheel toevallig. De familie veranderde hun achternaam, omdat het woord ‘hartenvolger’ voor hen zowel een belofte, een statement als een herinnering is. “Het is wie we zijn, waar we in geloven en hoe we leven,” vertelt Ingrid in haar Ted Talk van afgelopen zomer. “Dat wat ons hart vult met vreugde, passie en enthousiasme is de richting die we moeten gaan. En voor ons is het volgen van ons hart dit huis, deze naam en een vegan lifestyle.”

“Ik wil laten zien dat het mogelijk is om te doen wat je wilt, ook al is het nog niet eerder gedaan. Er is zoveel mis in de wereld. Het enige wat ik kan doen is mezelf veranderen en mijn levensstijl. Op die manier kan ik invloed uitoefenen op mijn vier kinderen en de mensen om mij heen.”

Zou jij zo noordelijk kunnen wonen in deze moderene, duurzame iglo?

Lees ook:
Dit Zweedse stel bouwde een kas rondom hun huis
Jonna Jinton ging op haar 21e in haar eentje middenin de natuur van Noord Zweden wonen
5 manieren waarop de principes van permacultuur ook in grootschalige landbouw toepasbaar zijn

Over de schrijver

1 gedachte over “Deze familie woont in een zelfgebouwde, duurzame iglo in de poolcirkel”

Reacties zijn gesloten.