Deze eetbare koffiebeker smaakt nog lekker ook

We leven in een wegwerpmaatschappij. Ook al doen heel veel mensen hun best om hier iets aan te veranderen. Zo is er een eetbare koffiebeker die nog lekker smaakt ook. En vorige week introduceerden ze die in het gemeentehuis van Hardenberg. 

Foto: Twiice

3 miljard koffiebekers per jaar

Op een kantoor drinken mensen gemiddeld 1000 koppen koffie per jaar. En meestal gooien zij na het drinken van de koffie de beker meteen weg. Hierdoor belanden er jaarlijks zo’n 3 miljard koffiebekers in de vuilnisbak. En ook op stations koop je nog steeds – als je geen eigen kop meeneemt – koffie in een kartonnen beker. Deze bekers zijn te recyclen, maar dan moeten ze wel apart ingezameld worden. Dat heeft te maken met de coating die er inzit. En dat gebeurt natuurlijk niet overal. Daarom is het zo belangrijk dat er een alternatief komt voor de wegwerpbeker.

Eetbare koffiebekers

Dat er een duurzame ondernemer op dit probleem inspringt, is niet verrassend. Gek genoeg staat er nergens in het artikel over de gemeente Hardenberg vermeld welke producent de kopjes maakt, maar na wat omzwervingen, vonden we Cupffee. Een Bulgaars bedrijf dat de koppen ook in Nederland verkoopt. En we stuitten op een aantal internationale initiatieven, die we je niet willen onthouden. Zo bestaat er bijvoorbeeld de wafer cup, die je thuis of op je werk kunt gebruiken. Het zijn kopjes van een wafelkoekje, die sterk genoeg zijn om je koffie in te gieten en nog even te laten staan om af te koelen. Ze zijn er zelfs met chocolade om de rand. Zo heb je koffie en chocoladekoekje in een. Dat zouden ze bij de gemeente Hardenberg ook best willen, denk ik.

In de lucht en op het land

Air New Zealand, de nationale luchtvaartmaatschappij van Nieuw Zeeland experimenteert nu ook met hittebestendige wafelkopjes. Met vanillesmaak. De luchtvaartmaatschappij schenkt elk jaar 8 miljoen koppen koffie en dat kan duurzamer vonden ze. De kopjes zijn vegan en gemaakt door het Nieuw Zeelandse familiebedrijf Twiice, die hun producten ook aan restaurants en cafés leveren. De cups zijn volgens de klanten van Air New Zeeland heel erg lekker, no waste en mooi vormgegeven. En ze zijn ook te gebruiken voor het serveren van toetjes, of tijdens een gezellige picknick.
Er zijn ook minder lekkere, maar toch duurzame varianten, gemaakt van granen, zeewier of rijst. Ook deze kun je opeten en zijn vast goed voor je dagelijkse portie vezels, maar echt lekker zijn ze niet.

Voor koude dranken

Ben je niet zo’n koffieliefhebber, maar wil je ook graag een eetbare beker? Dan maakte het merk LOLIWARE eetbare verpakking voor sorbets, toetjes en zomerdrankjes. Ze waren glutenvrij, gelatinevrij, non-GMO en gemaakt van zeewier en natuurlijke zoetstoffen. Het zag er prachtig uit, maar dat innovatie niet gemakkelijk is, bleek ook; de bekers braken bij transport en daardoor konden de bekers direct naar de composthoop. LOLIWARE ging niet bij de pakken neerzitten en richt zich nu op het maken van plasticvrije rietjes.
Er is dus ruimte voor een bedrijf dat echt lekkere en mooi vormgegeven bekers maakt voor zomerse drankjes. Of is die er al? Laat het ons weten!

Over de schrijver

3 gedachten over “Deze eetbare koffiebeker smaakt nog lekker ook”

  1. Uitstekend initiatief. Voortaan vragen we niet: “Koekje bij de koffie?”, maar zeggen we: ” Koffie in het koekje.” Maak deze koffiekopkoekjes dan meteen veganistisch, dan zijn we nog beter bezig. Zolang deze kopjes nog niet verkrijgbaar zijn, helpen afwasbare kopjes of het meenemen van een eigen mok ook tegen de uitbreiding van de berg afval, ontstaan door wegwerpbekers.

Reacties zijn gesloten.