Plastic Whale begon zeven jaar geleden met één man, Marius Smit. Hij wilde een boot maken van al het plastic afval dat hij in de Amsterdamse grachten vond. Inmiddels is er een franchise in Rotterdam, waar dinsdag een tweede boot werd gedoopt. En er is een eigen lijn design kantoormeubelen, gemaakt van het plastic uit de gracht. Deze week werden de eerste twee tafels geplaatst op het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in Den Haag.
Design Kantoormeubelen
Staatssecretaris Stientje van Veldhoven is namens het ministerie launching partner geworden. “Begin februari hebben we onze lijn kantoormeubelen gelanceerd en eergisteren hebben we de eerste twee tafels afgeleverd. Eentje met twaalf stoelen in de koffiehoek en eentje met acht stoelen in de kamer van de staatssecretaris. De kleinste tafel is nog steeds vier meter lang,” vertelt Marius.
Commitment aan een duurzame ambitie
De tafels zijn echt in recordtijd geproduceerd. “In eerste instantie worden er twintig in productie genomen, die bedoeld zijn voor de launching partners van Plastic Whale. Zo’n tafel is vanuit een bedrijf echt een commitment aan hun duurzame ambitie. Het materiaal is door heel veel mensen uit de grachten gevist en staat nu als design te pronken op kantoor,” zegt Marius. “We willen uiteindelijk dat zo’n bedrijf het plastic voor hun meubilair zelf uit de grachten gaat vissen.”
Partnerships
De basis van Plastic Whale ligt in het aangaan van partnerships. “Als je verschillende partners hebt, kan je verschillende doelgroepen bereiken,” legt Marius uit. “Zo bouw je een netwerk op waarmee je een steeds grotere positieve impact kan maken.” Zo is het bedrijf een partnership aangegaan met de Japanse winkelketen Uniqlo, dat binnenkort zijn deuren opent in de Kalverstraat in Amsterdam. “Zij staan voor slow fashion: basic designs, die lang meegaan en niet afhankelijk zijn van de modetrends. Ze willen ook graag lokale communities betrekken bij hun bedrijf. Straks hebben wij een display in hun winkel en komt er een Uniqlo boot.”
De interesse groeit
De interesse voor Plastic Whale is groot. “Verschillende bedrijven benaderen ons met de vraag of we grondstoffen kunnen leveren voor hun producten. We staan nu op het punt in onze ontwikkeling om te kijken naar strategische besluiten: met welke bedrijven gaan we wel in zee en met welke niet? Verder willen we onze eigen meubellijn door ontwikkelen, zodat het assortiment breder wordt.”
Wat als de grachten leeg zijn?
“We groeien nu zo hard, dat we niet genoeg hebben aan het plastic dat we uit de grachten halen. Daarom willen we naast Amsterdam en Rotterdam ook naar andere steden kijken: in Nederland en Europa, maar ook in de rest van de wereld,” vertelt Marius. “Zo gaan we investeren in een project in Bangalore (India), dat zich richt op afvalverwerking. SweepSmart heet het. In Bangalore is zo’n grote afvalberg dat het de naam ‘Mount Doom’ heeft gekregen. Het is een smerige, methaan uitstotende zooi. Daar is dus veel te doen en kan je veel impact maken.”
Zaadjes planten
Het is de ambitie van Plastic Whale om over vijf jaar op drie hotspots in de wereld actief te zijn: India, Indonesië en ergens in Zuid-Amerika. “Het probleem is heel groot en complex. Sommigen zeggen: wat je doet, is een druppel op de gloeiende plaat. Maar ik zie het meer als een zaadje dat wordt geplant: hoe meer er geplant worden, hoe groter het bos wordt en de impact. Dus hoe meer partners meedoen, hoe meer zaadjes er geplant worden.”
Ik schreef dit artikel samen met nog 9 andere verhalen over inspirerende duurzame bedrijven in opdracht van MVO Nederland.
1 gedachte over “Deze designstoel is gemaakt van plastic afval uit de gracht”
Goed werk mooie producten goed voor het milieu
Reacties zijn gesloten.