Je kunt je huis nu met douche- en badwater verwarmen

Je huis met douche- en badwater verwarmen, dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar het is mogelijk. Auke de Vries en Sander Wapperom vonden een manier om warmte uit het huishoudelijk riool terug te winnen en het op te slaan voor hergebruik. Zo gaat de warmte niet verloren. Een geweldige innovatie met een positieve impact op de energietransitie. Met dit idee wonnen ze de ASN Bank Wereldprijs ter waarde van 25.000 euro.

Warmteverlies in het riool was tot voor kort nog het laatste warmtelek van je huis waar geen oplossing voor bestond. Door deze warmte opnieuw in je woning te gebruiken, ontstaat er een circulaire warmtevoorziening. Je kunt er namelijk je tapwater weer mee verwarmen, maar het levert ook warmte voor de verwarming van je huis. Auke en Sander noemden deze innovatie HeatCycle.

Warmte van je douche- en badwater

De HeatCycle werkt als volgt. Voordat het afvalwater naar het riool stroomt, koelt de HeatCycle het af naar 2°C en wint hiermee de warmte terug met behulp van een warmtepomp. De warmtepomp verhoogt de temperatuur van (koud) water tot 60°C, zodat het direct gebruikt kan worden voor je tapwater en/of verwarming. Een buffervat zorgt ervoor dat er altijd warmte beschikbaar is, ook als je niet onder de douche staat, of de wasmachine laat draaien.
Dewarmte Heat Supply

Uitgetest in The Green Village

In een sociale huurwoning in The Green Village in Delft wordt het systeem dagelijks gebruikt. Hiermee besparen de bewoners veel aardgas, zonder anders te gaan leven. Als dit systeem wordt ingevoerd in alle geschikte woningen in Nederland, dan zouden we 6.7 Mton minder CO2 uitstoten. Dat kun je vergelijkbaar met het sluiten van 2 kolencentrales of het opheffen van de totale uitstoot van de provincie Utrecht. De HeatCycle is ook toepasbaar in bijna elke woning en er is geen ingrijpende verbouwing nodig om het systeem te installeren.

Niet de enige winnaar

Het bedrijf DeWarmte van Sander en Auke was niet het enige dat in de prijzen viel. Voor de ASN Bank Wereldprijs, een jaarlijkse competitie voor duurzame startups, schreven 130 ondernemers zich deze zomer in. In de finale waren er nog zes ideeën over. Daarvan wonnen ook Kumasi Drinks, Forest Wool en FALAFVAL een geldbedrag.

Kumasi Drinks

Kumasi Drinks maakt eerlijke sappen en soda’s van het vruchtvlees van de cacaovrucht. Door een product te maken van het sap dat vrijkomt bij het openbreken van de cacaovrucht zorgen Lars Gierveld, Linda Klunder en Rogier Power ervoor de cacaoboeren meer verdienen aan het verbouwen van cacao én dat de Nederlandse consument kan genieten van een (h)eerlijk drankje. Ze wonnen de tweede prijs (15.000 euro).

Forest Wool

Forest Wool – maakt textiel van dennennaalden. Materiaalontwerper Tamara Orjola extraheert vezels uit dennennaalden – afvalmateriaal afkomstig uit de houtindustrie – en gebruikt dit voor textielproductie. Omdat er geen landbouwgrond en water nodig zijn voor de productie van haar Forest Wool is het een duurzaam alternatief voor katoen. Ze won de derde prijs (10.000 euro).

FALAFVAL

FALAFVAL – maakt falafel van groente-reststromen, opgekocht bij de lokale producent voor een eerlijke prijs. Ayuk Bakia en Scifo Minnaard laten zien -en proeven- dat veel voedselafval écht geen afval is. Met minimum waste, maximum taste strijden ze voor een duurzamere voedselketen. Ze wonnen de publieksprijs (5.000 euro).

Over de ASN Bank Wereldprijs

Sinds 2008 is de ASN Bank Wereldprijs dé competitie voor duurzame startups in Nederland. Deelnemers maken kans op een traject met coaching, training en publiciteit. De twaalf voorgaande edities betekenden de doorbraak van inmiddels bekende bedrijven zoals Yoni en Seepje. De ASN Bank Wereldprijs wordt georganiseerd met als doel startende ondernemers te ondersteunen en samen met hen de samenleving te verduurzamen. Voor meer informatie zie www.asnbank.nl/wereldprijs
Foto inzet door Taryn Elliott 

Over de schrijver

1 gedachte over “Je kunt je huis nu met douche- en badwater verwarmen”

  1. Volgens de website van heatcycle kunnen ze ca. 40% van je warmtebehoefte terugwinnen. Daar is wel een hele berg apparaten voor nodig, die komt niet uit de lucht vallen maar heeft ook een eigen ‘footprint’. Waar je de andere 60% warmte vandaan haalt is nog een bijkomende vraag, waarschijnlijk uit nog weer een wtw (of kaarsen branden). Op zichzelf een prima idee om warmte te winnen uit water wat veel warmer is dan de lucht of de bodem, maar ecologisch is het niet te noemen, het zet misschien meer zoden aan de dijk om minder warm water te gebruiken.

Reacties zijn gesloten.