Met deze deurstickers herkennen mensen met dementie waar ze wonen

Voor mensen met dementie kan het leven heel erg stressvol zijn, bijvoorbeeld omdat ze hun eigen kamer in een zorgcentrum moeilijk terug kunnen vinden. Het bedrijf True Doors bedacht hier een oplossing voor, maar zij zijn niet de enige die met creatieve ideeën komen. We zetten 5 bijzondere initiatieven voor je op een rij. 

270.000 mensen met dementie

Dementie komt in Nederland veel voor, in totaal zijn er 270.000 mensen met dementie. Dat is 8.4 procent van de Nederlanders van 64 jaar en ouder. De verwachting is dat dit aantal in de komende 25 jaar verdubbelt. En dat vraagt om een vernieuwende aanpak om het mensen zo fijn mogelijk te maken. Vroeger kregen ze vooral medicijnen, tegenwoordig is er veel meer aandacht voor ontspanning. Door mensen met simulaties, muziek, beelden of uitstapjes terug te laten gaan naar hun verleden, lukt dat veel beter.

Geen medicijnen maar ervaringen

In de jaren ‘80 was dementie vooral een ziekte, die behandeld werd met medicijnen en rust in bed. Dit bleek voor de patiënten heel stressvol te zijn. Er waren te weinig prikkels en de omgeving was kil en koud. Met de komst van de snoezelruimte, een plek die de zintuigen op alle mogelijke manieren prikkelt, veranderde dat. In deze ruimtes kwamen er heel veel emoties vrij en het stressniveau daalde. Dat zette de toon voor een nieuwe, warme, opvang voor mensen met dementie en dat zorgde voor minder behoefte aan medicatie en minder stress.

1. Je eigen voordeur

Uit onderzoek bleek dat het herbeleven van herinneringen uit de jeugd, prikkelingen van de zintuigen en fijne muziek mensen helpt om te ontspannen. Tegenwoordig zijn verzorgingshuizen daar heel goed op ingespeeld, bijvoorbeeld door samen te werken met het bedrijf True Doors.
In woon- en zorgcentra raak je gemakkelijk de weg kwijt. Vooral als je dementeert. Al die deuren lijken op elkaar en hoe weet je nou achter welke deur jouw kamer zit? True Doors bedacht hier een oplossing voor. Zij maken opplakdeuren. Dit zijn stickers die op de standaarddeur geplakt kunnen worden, met een afbeelding van de oude voordeur van de bewoner. Zo vindt een bewoner zijn/haar kamer gemakkelijker terug, want ze herkennen vaak wel hun voordeur van vroeger. Mooie bijkomstigheid is dat het er een stuk gezelliger uitziet in de gangen van de zorgcentra en de bewoners hun eigen identiteit kunnen laten zien.

2. Een bus- of fietstochtje

In een verzorgingshuis in Doetichem kunnen bewoners een paar keer per dag een ritje met de bus maken. Het is een simulatie met drie televisieschermen, waardoor het lijkt alsof ze door dorpen en het platteland rijden. In Moerkapelle fietsen bewoners met een simulatie door de stad waar ze vroeger woonden.

3. Een dagje naar het strand

In een verzorgingshuis in Haarlem is er een strand nagebouwd. Er staan fijne stoelen in een kamer, er ligt zand op de grond, een grote poster van het strand hangt aan de muur en je kunt er zelfs een ijsje eten. De bewoners gaan zo zonder zorgen een dagje naar het strand en gebruiken de plek om te ontspannen en een praatje te maken.

4. Muziek, keuken of kroeg uit de jeugd

Ook muziek heeft een positief effect op de gemoedstoestand van mensen dementie. Sommige verzorgingshuizen organiseren een avondprogramma met muziek uit de jeugd van de bewoners, of zorgen voor muziek in de kamers. Ook een keuken uit de jaren vijftig, of een kroeg compleet met kleedjes op de tafels, laat mensen wegdromen naar het verleden.

5. Een slimme zool

Voor zorgverleners en familie van mensen met dementie is het heel stressvol als de patient wegloopt en ze niet weten waar hij/zij is. Daarvoor zijn er verschillende GPS trackers op de markt, die kunnen worden geplaatst in een schoen of riem, of in de vorm van een horloge. Met deze techniek is het gemakkelijker om iemand terug te vinden.
Dit zijn maar een paar voorbeelden van wat verzorgingshuizen doen om het leven van mensen met dementie te verbeteren. Er zijn er vast nog meer. Weet jij welke? Deel je ze dan met ons?
Foto: website True Doors

Over de schrijver

5 gedachten over “Met deze deurstickers herkennen mensen met dementie waar ze wonen”

  1. Ik vind deurstickers een creatief idee om mensen met dementie te helpen. Ik kan mij voorstellen, hoe moeilijk ze het hebben. Leuk dat er manieren zijn om deze groep mensen te assisteren, waardoor ze minder stressen. Interessant en heel informatief artikel.

  2. Pingback: Met deze deurstickers herkennen mensen met dementie waar ze wonen

  3. Hallo,
    Een goed artikel.
    Waar kan ik mij informeren over “5. Een slimme zool” ?
    Alvast bedankt voor uw antwoord.
    Met vriendelijke groet,
    Angelique

Reacties zijn gesloten.