de Volkskeuken Den Haag
de Volkskeuken Den Haag

Dit wil je ook in jouw wijk: samen, gezond, betaalbaar en lekker eten bij de Volkskeuken.

Samen lekker, biologisch en gezond eten voor een eerlijke prijs. Dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar dankzij Liselotte Bredius – initiatiefnemer van de Volkskeuken – is dit ineens voor iedereen in Den Haag mogelijk. Liselotte: “De Volkskeuken komt voort uit mijn diepe persoonlijke overtuiging dat als we dingen ten goede willen veranderen voor de aarde en elkaar, dan moeten we leren er voor elkaar te zijn en voor elkaar te zorgen. Elkaar ontmoeten is dan een eerste stap.”

Dankzij Liselotte brengt de Volkskeuken bewoners van verschillende Haagse wijken drie keer per week samen voor een maaltijd. Iedereen is welkom. Of je nu komt eten, helpen koken, afwassen of gewoon voor de gezelligheid even aanschuift. Liselotte: “Iedereen leeft in bepaalde mate in een sociale bubbel. Een kijkje in andermans bubbel kan helpen om elkaar beter te begrijpen en schept een band die er eerst niet was.” En dat is volgens Liselotte essentieel in een tijd waarin verbinding steeds belangrijker wordt.

Het ontstaan van de Volkskeuken

Liselotte is een bekende in Den Haag. Al jaren zet zij zich in om lokaal, biologisch en gezond eten in Den Haag toegankelijk te maken voor iedereen. Als oprichtster van de Volksbakkerij – de ‘commerciële’ bakkerij waarmee zij de Volkskeuken tot nu toe zelf heeft gefinancierd – en als oprichtster van het Haagse initiatief Lekkernassûh dat inmiddels is uitgegroeid tot een organisatie die wekelijks met een groot team aan vrijwilligers honderden verpakkingsvrije, biologische pakketten direct van boeren, tuinders en andere lokale producenten aan de eindgebruiker levert. 

Ook het sociale aspect van eten versterken

Maar dat was niet genoeg. Haar zoektocht naar transparantie in de voedselketen leidde tot een breder inzicht. Liselotte: “Duurzaamheid gaat ook over de manier waarop we met elkaar omgaan, en daarom ontstond ook de wens om het sociale aspect van eten te versterken, want we weten allemaal dat eten verbindt.” Ze vroeg zich af wat er zou gebeuren als ze mensen zou uitnodigen om samen te koken en te eten, ongeacht achtergrond of inkomen. En zo werd de Volkskeuken geboren, een duurzame en sociale eetplek, die draait dankzij vrijwilligers, waar buurtbewoners de kans krijgen om nieuwe mensen te ontmoeten. 

Samen genieten van een verse maaltijd

Voor veel mensen is het aanschuiven aan tafel bij de Volkskeuken niet alleen een kans om te genieten van een verse maaltijd, maar ook een manier om eenzaamheid te doorbreken, een luisterend oor te vinden of gewoon even te ontspannen. De hele sfeer is ontspannen. Vrijwilligers en buurtbewoners werken samen om de gerechten te bereiden, waarbij de één snijdt, de ander kookt en weer een ander de afwas doet. Het samen koken en eten zorgt ervoor dat iedereen zich welkom voelt en een steentje kan bijdragen.

Lees ook: Fermenteren doe je zo: 5 tips van een expert  

Biologisch en lokaal inkopen

Door de ingrediënten van de grotendeels plantaardige maaltijden biologisch en lokaal in te kopen laat de Volkskeuken ook zien dat gezond eten niet alleen lekker, maar ook betaalbaar is. Zo krijg je bijvoorbeeld aardappels en wortels van boeren uit Goudswaard, boerenkool en pompoen van het Landzicht in Strijen, en courgettes en prei van Hoeve Biesland in Delfgauw. Het resultaat? Een heerlijke en duurzame maaltijd, maar zoals Liselotte zegt: “We communiceren eigenlijk niet dat we voornamelijk plantaardige maaltijden van biologische ingrediënten koken. Dat schrikt sommige mensen af. We doen het gewoon en de reacties zijn alleen maar positief.”

Een flexibel en inclusief betaalmodel

Liselotte gaat verder: “We verwerken de ingrediënten ook zelf. Zelfs de tomatenpuree. Daardoor ga je voedsel meer waarderen en is de kwaliteit hoog, maar de prijs blijft laag. Het betaalmodel is flexibel en inclusief: de richtprijs is 6,50 euro, maar je betaalt wat je kunt missen.” Dit maakt het voor iedereen mogelijk om aan te schuiven, ook voor mensen met een beperkt budget.

Grote ambities: 10 locaties in de stad

De Volkskeuken is nu actief op drie verschillende plekken in de stad, maar Liselotte heeft grote ambities: tien locaties in de stad. Liselotte: “Dit is echt een kans om de stad te transformeren tot een netwerk van buurtgemeenschappen, want als we de wereld leuker willen maken, moeten we voor elkaar zorgen.” Door in vrijwel iedere wijk een Volkskeuken te openen, wil het initiatief mensen met verschillende culturele achtergronden en leeftijden de mogelijkheid bieden om dichtbij huis aan te schuiven voor een maaltijd, buren te leren kennen en het gevoel van gemeenschap te ervaren.

Uitbreiding van de productieketen

De eerste stap was het uitbreiden van de productiekeuken als logistieke hub, want de locaties waar gegeten wordt, zijn allemaal gedeelde ruimtes waar alleen gekookt kan worden. De voorbereidingen kunnen daar niet worden gedaan en er mag ook niets blijven staan. Met een grotere productiekeuken kan de Volkskeuken meer mensen bereiken, meer maaltijden voorbereiden en de capaciteit vergroten om buurtbewoners van over de hele stad welkom te heten. Daarnaast kunnen er in de productiekeuken ook producten gefermenteerd en geconserveerd worden, waardoor lokale producten langer bewaard kunnen blijven. Dankzij een succesvolle crowdfundingcampagne is dat geld bij elkaar, maar ze zijn er nog niet. Om verder uit te breiden is meer hulp nodig.

Help mee!

Wil je bijdragen? Kom langs, schuif aan voor een maaltijd of doe mee als vrijwilliger. Of doneer aan de Volkskeukenen help mee om deze ontmoetingsplekken door de hele stad te verspreiden.

De Volkskeuken is op woensdag in De Helena, Helena van Doeverenplantsoen 3, en op vrijdag in Stadsoase Spinozahof, Repelaerstraat 61, en Grand Café Utopie, Waldeck Pyrmontkade 116. Meer informatie: www.volkskeuken.org

Over de schrijver

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *