Het wordt steeds gemakkelijker om onbespoten, fair trade en lokaal te eten, maar wist je dat er ook steeds meer duurzame- en lokale wijn op de markt komt? De wijn kan biologisch, biodynamisch, lokaal en/of fair trade zijn. En ook in Nederland produceren we steeds meer heerlijke wijn? Maar wat is nou de beste keuze? We doken daarom in de wereld van de duurzame wijn.
Biologisch, biodynamisch, lokaal en fair trade
Wijnen kunnen drie verschillende keurmerken hebben, ‘biologisch’, ‘demeter’ of ‘fair trade’. Ze worden geproduceerd met respect voor de natuur, het milieu en de mens, maar wat is het verschil?
Biologische wijn
Biologische wijn is gemaakt van druiven die zijn geteeld zonder chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Deze wijnen hebben een duidelijk keurmerk ‘bio’, ‘eco’, of ‘organic’. Om deze keurmerken te mogen dragen, moet een producent aan strenge regels voldoen, die regelmatig gecontroleerd worden.
Biologisch-dynamische wijn
Biologisch-dynamische wijnboeren gaan een stap verder dan biologische boeren. Zij hebben een holistische kijk op hun bedrijf. Zij volgen onder meer de antroposofische principes van Rudolf Steiner, die de bodem zag als een levend organisme dat puur en schoon gehouden moet worden. Je herkent een biodynamische wijn aan het Demeter keurmerk.
Fairtrade-wijn
Fairtrade-wijn komt uit landen als Zuid-Afrika, Argentinië of Chili. Met het fairtrade-keurmerk weet je dat de boer en zijn medewerkers een eerlijke prijs ontvangen en hun kinderen naar school gaan. Veel fairtrade-wijnen zijn ook biologisch.
Lokale wijn
Biologische- en fairtrade-wijn uit Zuid-Afrika of Chili is lekker en vaak duurzaam geproduceerd, maar komt wel van ver, waardoor de milieu-belasting hoger is. Bij wijn uit Europa is die impact minder. En ook in Nederland produceren we goede (biologische) wijn. Er zijn in Nederland ongeveer 150 commerciële wijngaarden, die zo’n 900.000 liter heerlijke wijn maken. Een aantal daarvan heeft ook mensen die minder makkelijk toegang hebben tot de arbeidsmarkt in dienst. Dat duurzaam en sociaal.
De Duurzame Wijnwijzer
Heeft jouw favoriete wijn geen keurmerk, maar ben je benieuwd hoe duurzaam een glas is? Dan kun je gebruik maken van de app van Questionmark. Zij stelden de Duurzame Wijnwijzer samen. Het is een overzicht dat per herkomstland en keurmerk de best en slechtst scorende wijnen op een rijtje zet. Ze kijken naar de impact op het milieu, mensenrechten, welzijn gezondheid. Het is niet helemaal perfect, maar geeft je wel een goede indicatie.
Ben je zelf een wijnliefhebber? Deel dan jouw favoriete wijn onder deze blog. Dan kunnen we er allemaal van gaan genieten.
1 gedachte over “De opmars is begonnen: drink jij al biologische, fairtrade of lokale wijn?”
Hetkan wél…… Maarhethoeftniét!
Supergezond; helemaal geen wijn drinken. En ook geen andere alcoholhoudende dranken. Helemaal perfect voor ’t milieu en jezelf.
Het wachten is op meer van dit soort misleidend nieuws, zoals roken van uitsluitend biologisch (-dynamisch) geteelde tabak.
Begeleid door een schaaltje biologische roomsoezen met lekker veel biologische slagroom en biologische suiker.
De biologisch geteelde cocaplant schijnt ook een uitzonderlijk zuiver en verantwoord eindprodukt op te leveren.
En als je dan een beetje last krijgt van hoge bloeddruk en verstopte adertjes
schraap je de witte laag van de binnenkant van een bananenschil, schijnt bloedverdunnend te werken. Maar tegen de tijd dat je dát nodig hebt ben je eigenlijk al te ver gegaan met het nuttigen van biologische maar oh zo ongezonde onnodigheden.
Biologisch is niet per se gezond, dat mag best eenswat vaker worden gezegd.
Reacties zijn gesloten.