Parijs heeft de grootste urban farm ter wereld vol kruiden, seizoensgroenten en -fruit. Niet zo maar midden in de stad, maar op het dak van de Port de Versailles, een gebouw van 6 verdiepingen. Vanaf juli zullen 20 landbouwers dagelijks een ton groenten en fruit oogsten en zo moet Parijs de ambitie waarmaken om de meest groene hoofdstad ter wereld worden.
14.000 vierkante meter
De stadsboerderij wordt 14.000 vierkante meter – dat zijn ongeveer twee voetbalvelden – en zal volgens The Guardian in het hoogseizoen iedere dag zo’n duizend kilo groenten en fruit produceren. Het is onderdeel van het project ‘ParisCulteurs’ dat als doel heeft om 100 hectare groene ruimte te creëren. Een derde daarvan is gereserveerd voor stadslandbouw. Daken, gevels en kelders worden omgetoverd tot groene oases.
De grootste ‘urban farm’
Parijs is natuurlijk niet de eerste stad, die inzet op stadslandbouw, maar de schaal waarop is wel uniek.
De urban farm is een initiatief van het bedrijf Agripolis. Het doel van Agripolis is om met de boerderij de inwoners van Parijs te voorzien van biologische groenten en fruit. In het seizoen en super vers.
De planten groeien verticaal
Het systeem om de groenten en fruit te laten groeien is heel interessant. De planten komen namelijk niet op de grond te staan, maar ze gaan verticaal groeien. Zo kunnen ze nog verder de lucht in. Ze krijgen hun voeding van een gesloten watersysteem met biologische voedingsstoffen.
Je eigen kweektuin
Inwoners van de stad mogen vanaf deze week ook hun eigen groenten en fruit gaan verbouwen in speciaal ontworpen houten kratten. En natuurlijk krijgt de boerderij ook een restaurant en een bar met een geweldig uitzicht over de stad. Agripolis verwacht dat de boerderij al binnen een jaar winstgevend is.
Grote steden steeds duurzamer
Het voorbeeld in Parijs maakt weer duidelijk dat het vergroenen van steden volop in ontwikkeling is. We zien al langer een trend. Vorige maand was in het nieuws dat Londen nu een National Park is. Een aantal grote Europese steden worden in de komende jaren autovrij. En daken liggen steeds vaker vol zonnepanelen, dak-parken en ‘urban farms’
Wat denk je? Hebben we in Nederland ook zo’n groot dak beschikbaar?
Foto: Agripolis
2 gedachten over “Parijs opent de grootste ‘urban farm’ van Europa. Op een dak!”
Wat een prachtig initiatief!. Als ze er ook bijenkasten en/of bijenkorven plaatsen, is men verzekerd van de bestuiving van de fruitbomen, want zonder bestuiving geen fruit. Honingbijen zijn hier uitermate geschikt voor. Het is niet voor niets, dat fruittelers imkers betalen voor het plaatsen van bijenkasten als de fruitbomen in bloei staan. Het lijkt me dus een goed idee, als bij dit project ook een imker word aangesteld. Dan kan men naast fruit en groenten ook nog overheerlijke honing verkopen. Interessante informatie over imkeren en bijen is te vinden op http://www.deschokkerbij.nl
Mooi plan. Er zijn vast meer gebouwen met platte daken waar zoiets, ook,op,kleinere schaal, gerealiseerd kan worden. Lijkt me trouwens ook een fantastische plek worden, dus!
Reacties zijn gesloten.