Het meten van je vruchtbare dagen gedurende de menstruatiecyclus, we praten er bijna nooit over, maar dat zouden we wel moeten doen. Alle vrouwen hebben er namelijk mee te maken en het beïnvloedt ons dagelijks leven.
Steeds meer vrouwen eten biologische groenten en fruit, kopen biologisch katoen en gebruiken cosmetica zonder hormoonverstorende stoffen. Waarom gebruiken we dan wel medicatie – inwendige verstoorders – die niet lijken op onze eigen hormonen? Vaak met vervelende of zelfs ernstige bijwerkingen.
Seksuele revolutie
De pil was voor vrouwen in de jaren 60 een geweldige manier om te emanciperen. Ineens was er een goede manier om het moederschap uit te stellen, waardoor we konden studeren en werken. Toch kwamen al snel ook de negatieve effecten van de pil naar voren. Een Leidse professor waarschuwde in 1967 al dat de pil zou leiden tot vroegtijdige veroudering. In de jaren die daarop volgden, werd er steeds meer bekend over de bijwerkingen van hormonale anticonceptie, zoals hoofdpijn, verminderd libido, of trombose.
Stoppen met het slikken van namaak hormonen
Zelf stopte ik jaren geleden met de pil, omdat ik graag zwanger wilde worden. Ik was verbaasd over hoeveel beter ik me voelde zonder de dagelijkse hormonen. Ook al vond ik het handig om af en toe een menstruatie uit te kunnen stellen, het woog niet op tegen de bijwerkingen die ik had. En normaal was gaan vinden. Ook alternatieven bevielen me niet. Uit een rondvraag onder vriendinnen bleek ik niet de enige te zijn. Een groot aantal tobde met anticonceptie en stopte er uiteindelijk mee, maar moest daardoor wel op zoek naar een alternatief.
Periodieke onthouding
De bekendste manier om veilige seks te hebben, zonder hormonen te gebruiken, is met een condoom, maar daar is niet iedereen even enthousiast over. Voor wisselende contacten is het een uitkomst, maar in een vaste relatie is er een beter alternatief: ga hormoonvrij met Daysy de cyclustracker.
De cyclustracker
De cyclustracker is een speciaal medisch apparaat, dat je op een gemakkelijke, betrouwbare en leuke manier inzicht geeft in je cyclus. Dit kan door het vaststellen van de basale lichaamstemperatuur (BBT). De BBT is je rust temperatuur. Die meet je ’s ochtends voordat je opstaat onder je tong, zodat je weet in welke fase van je cyclus je zit en welke hormonen actief zijn. Zo vertelt de tracker precies wanneer je ovuleert en welke dagen je zwanger kunt worden. In deze vruchtbare periode komt er namelijk een rijpe eicel vrij, die 18 uur na de eisprong bevrucht kan worden en maximaal 24 uur overleeft. Koppel dat aan de wetenschap dat zaadcellen maximaal vijf dagen overleven in je lichaam en je weet welke zes dagen je geslachtsgemeenschap moet hebben met een barrière methode. Of juist geen, als je zwanger wilt worden.
Daysy, een medisch apparaat
Een medisch apparaat zoals die van Daysy is een goed voorbeeld van een cyclustracker. Het apparaat weet precies wat er in je lichaam gebeurt, zelfs bij een onregelmatige menstruatie is het apparaat door het interne algoritme meer dan 99% nauwkeurig. En het kost je maar een minuut per dag. Daarbij kun je voor hulp altijd contact opnemen met een expert. Ik wou dat ik dit eerder had geweten.
Heb jij ervaring met een cyclustracker? Laat het ons weten.
5 gedachten over “Hormoonvrij met Daysy”
Áls je dan voor de derde keer reclame maakt via facebook voor een onbetrouwbare anticonceptiemethode (die dus de gezondheid van mensen kan schaden) – terwijl je de vorige twee keer dat je er reclame voor maakte ook al een hoop kritiek kreeg van je lezers/volgers -, hou je dan alsjeblieft wél een keer aan de reclamecode en zet erbij dat je ervoor betaald krijgt! #ad
Daysy houdt enkel rekening met de basale lichaamstemperatuur (BBT). Deze ligt inderdaad hoger in het tweede deel van de cyclus en kan je dus gebruiken om te bepalen wanneer de eisprong (ongeveer) valt. De BBT verandert echter ook onder invloed van andere factoren: bij mezelf ligt hij bijvoorbeeld hoger wanneer ik eens twee uur uitslaap en later meet. Het verschilt van vrouw tot vrouw welke factoren invloed hebben.
Het is wijs om naast de BBT ook rekening te houden met een ander lichamelijk kenmerk: de kwaliteit van het baarmoederhalsslijm of de ligging van de baarmoederhals (beiden worden door hetzelfde hormoon ‘aangestuurd’, dus je kan kiezen). De dubbele controle maakt het een pak betrouwbaarder! Lees er meer over op https://sensiplan.be/een-natuurlijke-methode/
Je kan Sensiplan (dat de dubbele controle toepast) gebruiken wanneer je wil vermijden zwanger te worden of juist om je te helpen snel zwanger te worden. Sensiplan werkt ook wanneer je net stopt met hormonale anticonceptie, wanneer je net bevallen bent of in de overgangsjaren zit. Het voordeel is dat je 100% begrijpt wat er gebeurt omdat je zelf de regels toepast (en dat niet aan een apparaatje overlaat), hoewel er ook apps zijn die je helpen de regels toe te passen (Lady Cycle bijvoorbeeld).
Wij gebruiken al vier jaar Sensiplan. Voor ons is Sensiplan perfect: al die tijd niet zwanger geworden tot we er klaar voor waren (en toen is het direct gelukt, met een prachtige dochter als resultaat).
Helaas heb ik een negatieve ervaring met een cyclustracker. Ondanks gebruik zoals voorgeschreven (ik had mijn apparaat al 4 maanden in gebruik), ben ik toch zwanger geworden.
Ik zou nooit meer blind varen op de cyclustracker
Ik gebruik Daysy nu 1 jaar. Ik ben zeer tevreden over het gebruik. Door Daysy heb ik mijn lichaam beter leren kennen en herken ik ‘afwijkende’ patronen in lichaamstemperatuur zodra ik ziek ben of stress heb. Natuurlijk is het spannend om in eerste instantie te vertrouwen op technologie; Maar Daysy geeft aan dat je niet vruchtbaar bent zodra zij dat 99% zeker weet. Zodra er maar een lichte afwijking in mijn lichaamstemperatuur zit, vertrouwt ze het niet en geeft ze dit aan. Ik zou nooit meer anders willen. Ik raad het de dames zeker aan!! Jammer dat het nog zo onbekend is…
Je vergeet wel even te vermelden dat de betrouwbaarheid van zo’n ding lager is dan andere methodes. Je hebt dus meer kans om zwanger te worden …
Reacties zijn gesloten.