De cijfers liegen er niet om: een op de drie Nederlanders wil sinds de coronacrisis duurzamer leven, blijkt uit onderzoek van MilieuCentraal. Dat doe je onder andere door beter met je energie om te gaan.
Zo helpt het vervangen van je CV ketel voor een nieuwer en vooral duurzamer exemplaar al enorm goed. Toch speelt de vraag steeds vaker of het overstappen op een warmtepomp of een ander alternatief niet nóg beter is voor het milieu. We zochten het voor je uit.
Warmtepomp als groen alternatief voor CV
Vroeg of laat is je CV ketel aan vervanging toe. In dat geval kun je een zuinige CV ketel kopen en installeren of kiezen voor een warmtepomp om gebruik te maken van warmte. Die laatste optie wordt steeds vaker overwogen, omdat warmtepompen niet afhankelijk zijn van aardgas en daarom beter zijn voor het klimaat. Wat ook voordelig is, is dat een warmtepomp minder CO2 uitstoot en dat zo’n pomp gebruik maakt van elektriciteit om te kunnen werken. Die elektriciteit kan weer worden gehaald uit een duurzame bron.
Dat betekent dat wanneer je over zonnepanelen beschikt je warmtepomp kunt laten werken op eigen opgewekte groene zonne-energie. Op het gebied van duurzaamheid en een betere wereld is dat natuurlijk de beste combinatie. Toch stapt nog niet iedereen massaal over op de warmtepomp en daar is een goede reden voor te noemen: de hoge prijs. Een warmtepomp is een behoorlijke investering omdat je woning er op afgestemd moet worden.
Let op goede isolatie en voldoende ruimte bij huis
Zo’n pomp werkt namelijk alleen op het best wanneer je woning volledig geïsoleerd is. Zorg daarom voor de juiste isolatie voor het dak, de muren, de vloeren en de ramen. Op basis van hoe goed je woning geïsoleerd is, kun je kijken of een warmtepomp rendabel is. Over het algemeen geldt hierbij dat de meeste nieuwbouwwoningen (na 2000) over erg goede isolatie beschikken. Is je huis ouder dan dat dan is het aan te raden om in ieder geval voor dubbel glas en het liefst voor triple glas of hr ++ glas te gaan als je een warmtepomp wilt aanschaffen.
Daarnaast is alleen een warmtepomp niet voldoende voor optimaal gebruik. Je hebt ook een verwarmingssysteem nodig dat met lage temperaturen kan werken. Een goed voorbeeld hiervan is een vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren. Wat ook goed is om te weten, is dat je over voldoende ruimte moet beschikken. Een warmtepomp beschikt namelijk uit twee delen waarvan één deel binnen en één deel buiten moet worden geplaatst. Maar: beschik je over bovenstaande dan is een warmtepomp in ieder geval drie keer en soms vier tot vijf keer milieuvriendelijker dan een CV ketel.
Kies je voor een nieuwe CV ketel of een warmtepomp?
Nu is de vraag dus waar je voor gaat wanneer je CV ketel aan vervanging toe is. Met oog op de toekomst is de investering in een warmtepomp meer dan interessant te noemen. Wat daarbij mooi meegenomen is, is dat het je uiteindelijk ook veel geld bespaart. Daar moet je echter eerst een flinke investering voor doen. Een nieuwe zuinige CV ketel is óók duurzamer in gebruik dan oudere exemplaren én op die manier beter voor het milieu. Wat hierbij vooral interessant is, is dat de aanschaf van een nieuwe CV ketel een stuk goedkoper is dan het kopen van een warmtepomp. Althans: voor nu.
Naarmate er meer aanbod zal zijn op het gebied van warmtepompen is de verwachting er dat de prijs van deze groene toepassing lager zal gaan liggen. Wil je toch nu al profiteren van de voordelen van een warmtepomp maar vind je de volledige overstap nog te prijzig? Kijk dan eens naar de mogelijkheden van een hybride warmtepomp; een combinatie van een warmtepomp met een CV ketel als ondersteuning. Daar kun je je huidige CV voor gebruiken als je al over een duurzaam exemplaar beschikt. Ook kun je een nieuwe zuinige CV ketel kopen en installeren om die samen te laten werken met een warmtepomp.