We willen allemaal ouder worden, maar het liefst wel met een strak rimpelvrij huidje. In de strijd tegen huidveroudering zien we daarom regelmatig weer een nieuw ‘wondermiddel’ op de markt verschijnen. Zo ook collageen supplementen, van drankjes, poeders tot pillen. Helpt het nou echt voor een jongere huid? Wij zochten het voor je uit!
Wat doet collageen?
Collageen in ons lichaam is hét middel dat zorgt voor een stevige huid. Maar liefst driekwart van onze huid bestaat uit dit eiwit dat je huid elastisch en ‘kreukelvrij’ houdt. Bij de start van ons leven maken we deze stof volop aan. Daarom ook dat babywangetjes zo lekker stevig zijn. Maar wanneer de jaren gaan tellen, vanaf je 25ste, neemt de collageenproductie steeds verder af. Vervolgens stopt de productie rond je 50ste nagenoeg helemaal. Dit merk je overigens niet alleen aan je huid. Collageen heeft ook een belangrijke rol in onze spieren en gewrichten.
Collageen zalf, poeder, drankjes of pillen – wat is beter?
Collageen is verkrijgbaar als zalf, pillen, maar meestal als collageen poeder of drankjes. Een ding is zo goed als zeker; anti-rimpelcrèmes met collageen hebben weinig zin. Collageen zou namelijk helemaal niet door de huid kunnen doordringen. Dus willen we profiteren van deze jongmakende stof, dan zouden we ze binnen moeten krijgen via voeding of supplementen. Rijke voedingsbronnen van collageen zijn huid, botten, kraakbeen en schubben van dieren. Voedingsmiddelen die we tegenwoordig doorgaans nog weinig eten dus.
Of je kiest voor collageen poeder, drankjes of pillen maakt niet zo heel veel uit. In pillen past niet zoveel ‘collageen’ als in poeder of een drankje. De meeste mensen kiezen daarom voor poeder, vooral omdat het makkelijk is. Je kunt het toevoegen aan je smoothie, yoghurt en zelfs aan je koffie.
Als we sommige jonge en strakke influencers mogen geloven, dan zijn collageen supplementen de perfecte manier om aan een rimpelvrij huidje te komen. Maar goed, laten we vooral niet vergeten dat ze voor deze beweringen goed betaald krijgen ;-). Tijd om eens te kijken naar wat wetenschappelijk onderzoek zegt over de effectiviteit van het slikken of drinken van collageen.
Verwacht geen spectaculaire resultaten
Of je het nou wil of niet; het ouderdomsproces is onomkeerbaar. Verwacht dus ook niet dat door het innemen van collageen supplementen, rimpels als sneeuw voor de zon verdwijnen. In theorie kán collageen wel de elasticiteit van je huid verbeteren en de diepte van je rimpels verminderen. Ook al zijn de wetenschappelijke onderzoeken naar het effect van collageen nog in volle gang, als we de verschillende studies bij elkaar optellen dan is een licht positief resultaat de conclusie.
In deze onderzoeken is een significant verschil te zien in de elasticiteit en hydratatie van de huid. Belangrijke factoren voor het tegengaan van rimpels dus. ‘Significant’ zegt dat het verschil groot genoeg is om belangrijk te zijn. Maar hierbij is het goed in het achterhoofd te houden dat veel van deze onderzoeken worden gesponsord door producenten van collageen. Dus belangrijk genoeg voor wie? Oftewel, er is echt meer en groter onderzoek nodig om te bekijken of collageen daadwerkelijk de investering waard is.
Waarop moet je letten bij collageen supplementen kopen?
Wil je collageen supplementen proberen om te zien wat het voor jouw huid doet, dan zijn er een paar aandachtspunten waar je op kunt letten. In de cosmetische industrie is viscollageen een van de populairste soorten. Deze heeft qua structuur de meeste overeenkomsten met menselijk collageen, waardoor je lichaam dit eenvoudiger en sneller op kan nemen.
Daarbij moet je erop letten of het om een gehydrolyseerde variant gaat. Gehydrolyseerd collageen is namelijk beter opneembaar door het lichaam omdat het bestaat uit kleinere eiwitten. Ook is er onderscheid te maken in het type collageen, hier zijn er in totaal 5 van. Als het gaat om huidgezondheid dan kun je het beste kiezen voor Type 1. Dit type collageen heeft namelijk de belangrijkste invloed op het behoud van de stevigheid en elasticiteit van je huid.
Tenslotte speelt natuurlijk ook de prijs mee, want collageen supplementen zijn niet goedkoop. Over het algemeen zie je dat de bron van collageen het meest invloed heeft op de prijs, waarbij duurzame producten meestal prijziger zijn dan minder duurzame. Maar ook toevoegingen zoals vitamine C, astaxanthine of hyaluronzuur, die ook iets voor de huid zouden doen, maken een collageen supplement duurder.
Baat het niet dan schaadt het niet?
Als we ervan uitgaan dat collageen supplementen echt helpen voor een toename van deze stof op de juiste plek in je lichaam – dan zou dat dus wel betekenen dat je constant moet blijven slikken voor een blijvend effect. En dat is best een duur grapje. Ook zou je tolerantie opbouwen voor collageen, dus dat betekent dat je eigen collageenproductie ´lui´ wordt. En dat wil je niet. Daarom wordt na een periode van twee à drie maand collageen slikken een pauze geadviseerd van minimaal vijf dagen.
Alhoewel gehydrolyseerd de beste vorm van collageen betreft, is dit niet geschikt voor mensen die allergisch zijn voor vis of schaaldieren. Ook niet voor veganisten of vegetariërs omdat gehydrolyseerd collageen uit dierlijke bronnen komt. Collageen heeft in principe geen bijwerkingen voor je gezondheid. Sommige mensen die snel last van maag-darmklachten of een te hoog calciumgehalte hebben, kunnen hier ook last van krijgen na het innemen van collageen supplementen.
Leefstijl nog altijd belangrijkste factor tegen rimpels
Een voedingspatroon met snelle suikers of te weinig gezonde vetzuren, maar ook roken, weinig slaap en onbeschermd zonnen zijn -by far- de grootste afbrekers van collageen in het lichaam en dus de veroorzakers van rimpels. Wanneer je een ongezonde levensstijl hebt, verwacht dan niet dat je dit kunt compenseren met een collageen supplement. Een andere collageen-killer is stress. Dus leef gezond, ontspan en geniet want ouder worden is een cadeau en lachrimpels zijn de mooiste rimpels die je kunt hebben!
Geraadpleegde bronnen:
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507709/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7271718/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7588165/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26362110/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33742704/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31531169/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4292080/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7146365/