CO2 is vervuilend, maar wat nu als je het als grondstof gebruikt?

Koolstofdioxide (CO2) in de atmosfeer is schadelijk, zoveel is ons allemaal helder. Maar wat nu als je van de nood een deugd maakt en CO2 uit de atmosfeer gebruikt als grondstof? Dat klinkt behoorlijk bizar, maar is het niet. Sterker nog: er zijn talloze voorbeelden te vinden van ontwikkelaars die slimme manieren bedenken om CO2 uit de lucht af te vangen en als grondstof toe te passen. Dat is nog eens twee vliegen in één klap slaan.

Het nieuwste idee komt van onderzoekers van de Duitse Ruhr-Universität in Bochum en staat beschreven in het vakblad Chemistry – A European Journal. Zij ontdekten een manier om CO2 om te zetten in alcohol. Dat betekent niet dat de onderzoekers het wisten te veranderen in een biertje, maar in de stofklasse alcohol, waar stoffen als methanol en ethanol toe behoren. Deze stoffen hebben een belangrijke functie in de chemische industrie.
Alcohol is zeker niet het enige dat je van koolstofdioxide kan maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van bakpoeder?

Bakpoeder

Afvalverwerker Twence uit Hengelo nam vorige jaar een installatie in gebruik die CO2 uit de afvalenergiecentrale opvangt en vervolgens omzet tot natriumbicarbonaat. Dit stofje kennen we ook wel als, inderdaad, bakpoeder. Het is de eerste installatie ter wereld die koolstofdioxide omzet in bakpoeder, schreef Tubantia vorig jaar. Op termijn hoopt Twence zo’n honderdduizend ton CO2 per jaar af te vangen en om te zetten in bakpoeder. Deze duurzame bakpoeder komt hopelijk over enkele jaren op de markt. Niet als voedingsmiddel, overigens: daar zitten strenge productie-eisen aan vast. Maar als schoonmaakmiddel kan dit bakpoeder uitstekend dienst doen. Zo zorgt de vervuilende stof in de toekomst wellicht voor een schoon aanrecht!

Baksteen

Op CO2 kan je bouwen. Letterlijk. De Ruwbouw Groep in Harderwijk, een producent van bouwartikelen, ontwikkelde een steen gemaakt van restmaterialen uit de staalindustrie. De slimmigheid zit ‘m erin dat de steen CO2 aantrekt en als grondstof gebruikt voor een bindmiddel. Dat maakt de steen extra sterk, én zuiverend voor de lucht eromheen. Voor de productie van de steen, toepasselijk de CO2mpensatiesteen genoemd, is geen toevoeging van energie nodig. Een mooi voorbeeld om te laten zien dat je zelfs met bouwmaterialen slim na kunt denken over duurzaamheid.

Brandstof

Dit is misschien wel de meest veelbelovende toepassing: wat nu als je de CO2 die vrijkomt uit de motor van een vliegtuig kunt opvangen en weer om kunt zetten in brandstof? Het zou de ideale circulaire economie zijn, en klinkt te mooi om waar te zijn. Maar in theorie is dit prima mogelijk, zo betoogde Richard van de Sanden, directeur van energieonderzoekscentrum Differ, vorige week in de Volkskrant. Het enige wat je nodig hebt is voldoende (groene!) energie. En natuurlijk eerst nog een hoop geld en onderzoek. Voorlopig blijft deze toepassing van CO2 als grondstof dus nog wel even een vergezicht.

Over de schrijver

2 gedachten over “CO2 is vervuilend, maar wat nu als je het als grondstof gebruikt?”

  1. Zijn we met zn 3en wakker wauw ..gelukkig niet alleen domme mensen ..als je erover nadenkt zijn alle gevallen van grote afkoeling op aarde door rampen gekomen.dus erg grote vulkaan uitbarsting,meteoorinslag,of verminderde zonnekracht ed en is het geleidelijk opwarmen (al of niet door gemanipuleerde meetgegevens) gewoon natuurlijk en logisch, aangezien de natuur en aarde zich aan het herstellen zijn na de laatste ramp (ijstijd).

  2. Leuk hoor, al die toepassingen, maar CO2 is helemaal niet schadelijk! Wat een totaal ongenuanceerd begin van dit artikel. Kijk zo maak je iedereen lekker bang!
    CO2 is plantenvoedsel. We kunnen op aarde niet zonder, essentieel voorde groei van planten. Als het goed is weet je dit nog van de biologieles op de middelbare school.
    Wat er wel aan de hand is, is dat is dat de laatste 100 jaren de concentratie CO2 in de atmosfeer gestegen is en dat het er op lijkt dat er tegelijkertijd een kleine temperatuurstijging plaats vindt. Op basis van modelberekeningen wordt nu voorspeld dat de temperatuur best wel eens flink kan gaan stijgen en dat dit grote gevolgen kan hebben. Met name dit geluid horen we in de media. Wat we niet horen is dat er genoeg wetenschappers zijn die dit beeld nuanceren, en dat vooralsnog de temperatuurstijging uitblijft.
    CO2 gehalte in de atmosfeer is nu rond de 400 ppm (dat betekent 400 moleculen op 1.000.000 moleculen). Als het onder de 200 ppm zakt, dan sterft het leven op aarde uit. We zitten dus eerder aan de ondergrens. In vroeger tijden zijn de CO2 gehalten veel en veel hoger geweest. Overigens, er wordt ook geconstateerd dat er door het toegenomen CO2 gehalte een vergroening van de aarde optreedt nu.
    Zegt het voort! En informeer je goed, middels diverse bronnen..

Reacties zijn gesloten.