10 opmerkelijke dingen die je met citroenschillen kunt doen

Tegenwoordig begin ik elke ochtend met een glas lauwwarm water met wat citroensap erin. Dat schijnt goed te werken bij  maagzuurproblemen en ondersteunt de spijsvertering. Bovendien krijg je  meteen vitamine C binnen wat weer goed is voor je immuunsysteem en je weerstand. Het bijeffect is wel dat ik nu wekelijks een berg citroenschillen overhoudt. Wat kan je daarmee? We zetten 10 dingen voor je op een rij:

1. Waterkoker schoonmaken

Om je waterkoker mooi schoon te houden en te ontkalken, kook je een half uitgeknepen citroen mee met het water. Nadat het gekookt heeft, gooi je het water weg (of giet je het in een kruik voor een lekker warm bed) en gooi je de citroenschil weg (als je ‘m per ongeluk in de waterkoker laat liggen, krijgt je water een bittere smaak van de schil: niet zo erg, maar ook niet zo lekker). Even een afwasborstel door de waterkoker om de laatste resten kalk weg te geven en klaar is Clara. Ik doe dit gemiddeld één keer per week.

2.Gootsteen schoon schrobben

Baking soda gaat in combinatie met wat zuurs (azijn of ciroen) lekker schuimen. Je kan ook wat baking soda in een halve citroenschil doen en daarmee vervolgens de gootsteen (of wastafel, of aanrechtblad) schoon boenen. Je gebruikt de binnenkant van de citroenschil (met wat toegevoegde baking soda) dan als het ware als sponsje. Ruikt ook nog lekker fris.

3.Verlichten van de jeuk van een muggenbult

Het is nog niet helemaal de tijd van het jaar voor muggen, maar we geven ‘m alvast mee: het zuur van een citroen helpt de jeuk te verlichten van een muggenbult en werkt antibacterieel. Omdat je altijd wel wat citroensap overhoudt in een uitgeknepen citroenschil kan je de binnenkant over je muggenbult wrijven. Zorg er wel voor dat je niet met de met citroen ingewreven plek in de zon gaat liggen, want dat kan weer voor verbranding zorgen en dat is natuurlijk niet zo fijn.

4.Limoncello maken

Je kan natuurlijk ook gewoon wat lekkers maken van die overgebleven citroenschillen, zoals Limoncello. Gebruik hiervoor wel biologische citroenschillen (zodat je geen pesticiden binnenkrijgt) en houdt er rekening mee dat de limoncello niet in een dag klaar is. Het duurt namelijk een kleine maand voordat de limoncello goed op smaak is. Je hebt ongeveer 5 citroenschillen nodig. Die kan je tot gebruik ook prima in de vriezer bewaren trouwens. Het recept vind je hier.

5. Bewaar de citroenrasp voor later

Ook citroenrasp (voor andere gerechten) kan je prima invriezen: rasp de citroen voordat je m uitperst, bewaar de rasp in een bakje in de vriezer en gebruik het als je het nodig hebt voor taart, cake of in andere gerechten. Zorg ervoor dat je alleen het gele deel raspt, want het witte deel is juist wat die bittere smaak geeft waar we het eerder over hadden. Ook het uitgeperste citroensap kan je trouwens als ijsklontjes invriezen, zodat je altijd verse citroen voorhanden hebt.

6.Maak zelf allesreiniger

Neem een weckpot van een liter, vul deze met oude citroenschillen (sinaasappelschillen werkt ook, mocht je daar de voorkeur aan geven). Giet daar bio-azijn bij (gewoon de goedkope uit de supermarkt) tot de pot bijna vol is. Laat dit ongeveer 10 tot 14 dagen staan. Hierna gaan de schillen op  de composthoop en giet je de overgebleven azijn door een zeef of kaasdoek in een spuitflesje, eventueel aangevuld met water. Et voilá: homemade allesreiniger.

7.Snoepjes van citroenschillen

De gesuikerde sinaasappelschillen ken je misschien wel, maar de gesuikerde citroenschillen zijn wellicht wat onbekender in Nederland. Toch is dit een prima bestemming voor citroenschillen als je van zuur/zoet houdt. Je hebt er ongeveer 4 citroenschillen voor nodig (bewaar ze in de vriezer als je ze niet meteen denkt te gebruiken, in de koelkast blijven citroenschillen ongeveer een week goed als je ze luchtdicht verpakt. Verder heb je ongeveer 3 ¼ kopjes suiker nodig en (optioneel) donkere chocola. Een tutorial over hoe je deze lekkernij maakt vind je hier.

8.Maak er potpourri van

Zelf ben ik niet zo’n fan van potpourri, al weet ik dat het wel een heerlijke geur in je huis kan brengen. En wat is er dan beter dan het zelf te maken van restproducten die je nog in huis hebt, zoals citroenschillen. Haal met een dunschiller het buitenste gele deel van de schil en leg het op de verwarming te drogen totdat het kurkdroog is. Doe de schillen daarna met bijvoorbeeld wat sinaasappelschillen (zelfde manier schillen en drogen), gedroogde bloemen, denneappels, wat kruidnagel, nootmuskaat en kaneel in een pot, eventueel met een paar druppels essentiële olie. En laat het twee weken in een pot staan (af en toe schudden), zodat de geuren goed kunnen mengen. Je huis zal er heerlijk door ruiken.

9. Kweekpotjes voor je (moes)tuin

Gebruik de citroenschillen (of sinaasappelschillen) als kweekpotje voor de planten die je straks in de (moes)tuin wilt zetten. Doe er wat aarde in, plant de zaadjes en graaf het geheel later in de tuin in. De schillen zijn immers biologisch afbreekbaar. Dit kan je trouwens ook doen met wc-rollen of keukenrollen (die je dan even in kleinere stukjes moet knippen voor het gemak).

10.Maak marmelade

Okay, dit is er één voor de liefhebben, maar persoonlijk ben ik gek op marmelade, dus bij deze. We kennen natuurlijk de klassieker van sinaasappelschillen, maar je kan het ook maken met citroenschillen. Je kan ook een combinatie van sinaasappel en citroen gebruiken voor wat ze in Engeland een ‘St Clements’ marmelade noemen. Heerlijk voor op een geroosterde boterham in de ochtend (is weer eens wat anders dan een croissantje). Hier vind je een recept om het te maken.

Wat doe jij met citroenschillen? Laat het ons weten door je tips in een reactie hieronder met ons te delen. Lees ook 10 opmerkelijke dingen die je met bananenschillen kan doen.

Over de schrijver

5 gedachten over “10 opmerkelijke dingen die je met citroenschillen kunt doen”

  1. Vitamine C uit fruit en planten worden bijna niet opgenomen in je lichaam om dat de antinutrienten/antioxidanten daarvan de opname belemmeren.
    Vitamine C van dierlijke bronnen worden wel optimaal opgenomen door het lichaam. ‘T is maar een weetje.

    1. Het zuur van citroen is inderdaad niet goed voor je tanden, net zo min als suiker trouwens of frisdrank of een sapje. Als het om je gebit gaat, kan je het beste alleen water drinken. Ik doe zelf maar een paar druppels citroensap in mijn water, maar ik begrijp helemaal dat je dit niet zou willen doen. Misschien gebruik je citroen dan voor andere dingen en heb je alsnog wat aan de tips om iets met de citroenschillen te doen.

Reacties zijn gesloten.