Circulair is duurzaam, maar duurzaam is niet per definitie circulair. Wat is het verschil en waarom is het zo belangrijk dat we onze economie veranderen van duurzaam naar circulair?
Duurzaamheid is de eerste groene stap naar verandering
Duurzaamheid houdt in dat we met onze activiteiten en consumptie de natuurlijke hulpbronnen zo min mogelijk uitputten en ecologisch zo weinig mogelijk schade veroorzaken. Duurzaamheid richt zich op het minimaliseren van negatieve milieueffecten door middel van recycling, energiebesparing en vermindering van afval.
Bedrijven zetten zich in door het gebruik van groene technologieën, hernieuwbare energiebronnen en het implementeren van efficiënte productieprocessen. Consumenten worden ook bewuster van hun aankoopgedrag en kiezen steeds vaker voor milieuvriendelijke producten. Van grote duurzame investeringen zoals zonnepanelen en een warmtepomp, tot kleine maatregelen als tochtstrips en radiatorfolie.
Hoewel duurzaamheid een belangrijke stap vooruit is, kent het beperkingen. Het richt zich namelijk voornamelijk op het minimaliseren van milieuschade, maar laat nog steeds een ecologische voetafdruk achter.
Circulair: leven zonder afval
Een circulaire economie kent een ambitieuzere benadering van duurzaamheid. Het streeft niet alleen naar het minimaliseren van negatieve impact, maar ook naar het volledig elimineren van verspilling en het maximaliseren van de waarde van producten en materialen. In een circulair systeem worden producten zo ontworpen dat ze gemakkelijk kunnen worden gerepareerd, geüpgraded en gedemonteerd. Materialen worden zorgvuldig gekozen om hun levensduur en recyclebaarheid te maximaliseren. Daarnaast stimuleert een circulaire economie het delen, lenen en leasen van producten. Zodat we minder goederen bezitten en ze ook nog eens efficiënter gebruiken.
Het verschil tussen duurzaamheid en circulariteit
Het begrip duurzaamheid is breder dan alleen het milieu; het houdt namelijk ook rekening met sociale aspecten. Maar het belangrijkste verschil tussen duurzaamheid en circulariteit is de mate van impact op het milieu. Duurzaamheid streeft naar een kleinere milieu-impact door middel van efficiënt gebruik en minimalisatie van negatieve effecten. Circulariteit is een onderdeel van duurzaamheid en houdt de kringloop volledig gesloten, in tegenstelling tot duurzaamheid. Dus geen afval en een continu hergebruik.
Een ander verschil is de focus op productontwerp en levenscyclus. Duurzaamheid is gericht op het vergroenen van bestaande productieprocessen en materialen. Circulariteit richt zich op het volledig herontwerp van producten en systemen voor een oneindige levenscyclus.
Waarom een circulaire economie de toekomst heeft
Een circulaire economie is een benadering van duurzaamheid die meer toekomstbestendig is. Het streeft niet alleen naar het minimaliseren van negatieve impact, maar naar het volledig elimineren van verspilling en maximaliseren van de waarde van producten en materialen. Het gaat om het herontwerp van onze economie en samenleving. Zodat zoveel mogelijk duurzame hernieuwbare grondstoffen worden gebruikt, er geen afval meer is en alle materialen en producten worden gerecycled.
Een circulaire economie is niet alleen belangrijk voor het behalen van onze klimaatdoelstellingen, ook voor minder afhankelijkheid van andere landen. Veel grondstoffen voor industrie en voedsel komen nu uit het buitenland. Producten die eerder werden vernietigd en verbrand, worden dan gebruikt om opnieuw grondstoffen uit te halen. Daardoor hoeft Nederland deze niet uit het buitenland te halen.
Wat kun je zelf doen?
De doelstelling is dat Nederland in 2050 een volledig klimaatneutrale en circulaire economie heeft. Behalve duurzame maatregelen, zoals bijvoorbeeld zonnepanelen (tip: kies een aanbieder die alles in eigen beheer heeft, van advies tot installatie, zoals Coolblue zonnepanelen), zijn er veel manieren waarop je zelf zo circulair mogelijk kunt leven. Dit begint met consuminderen. Vraag jezelf af of je een nieuw product echt nodig hebt, of dat het oude nog wel even mee kan. En kun je anders delen, huren of lenen? Je kunt de levensduur van producten verlengen door er zuinig mee om te gaan en ze goed te onderhouden. Ook kun je spullen tweedehands (ver)kopen, repareren, pimpen of gebruiken als nieuwe bestemming. Zo kun je het verlies van grondstoffen voorkomen door ze een tweede leven te geven. Is een product nergens meer voor te gebruiken? Zorg dan dat deze op de juiste manier wordt afgevoerd voor recycling.