In Nederland eten we gemiddeld 37 kilo suiker per jaar en dat is volgens diverse onderzoeken veel te veel. Terwijl overgewicht een steeds groter probleem wordt, vragen we ons af waarom de hoeveelheid suiker in producten én de marketing ervan niet aan banden wordt gelegd. In Chili deden ze dat wel.
In Chili heeft 75 procent van de bevolking last van overgewicht. Dat was niet alleen ongezond voor de mensen zelf, maar had ook grote consequenties voor het zorgbudget. De regering besloot de strijd met overgewicht en obesitas aan te gaan. In 2016 besloten ze nieuwe wetten aan te nemen, die het kopen van producten met veel suiker zou doen afnemen.
Er mocht geen reclame meer worden gemaakt voor ongezond eten op TV, reclame gericht op kinderen werd aan banden gelegd en op de verpakking van voeding met veel suiker, vet en calorieën kwamen zwarte stickers met een waarschuwingen te staan. Op de verpakking van ontbijtgranen met veel suiker mochten geen stripfiguren meer staan. Scholen mochten geen junkfood meer verkopen. Dit kwam als aanvulling op de maatregel uit 2014 toen er een suikertaks op frisdrank kwam.
Producenten stonden natuurlijk niet te springen om deze nieuwe maatregelen en probeerden ze tegen te houden. Toen dat niet bleek te werken, besloten ze hun producten aan te passen en de hoeveelheid suiker terug te brengen.
Binnen anderhalf jaar bleek uit onderzoek dat mensen 25 procent minder frisdrank dronken. En na vier jaar was het duidelijk dat het effect blijvend was. Jongeren werden zich steeds meer bewust van de effecten van suiker en spraken hun ouders aan op een ongezonde keuze. Doordat er meer informatie is over de effecten van het eten van te veel suiker en je in de supermarkt geconfronteerd wordt met een ongezonde keuze, groeit deze jonge generatie nu anders op.
Peru, Uruguay, Israël volgden het voorbeeld en Brazilië en Mexico zijn bezig met de voorbereidingen. Het is te vroeg om nu al de effecten op de gezondheid van Chilenen te onderzoeken, maar de eerste signalen zijn veelbelovend.
In Nederland zijn we nog niet zo ver. In 2018 was er een discussie over de suikertaks, maar die leidde niet tot actie. Er is wel een preventieakkoord om overgewicht tegen te gaan, maar drastische (wettelijke) maatregelen zijn daar niet in terug te vinden.
Wat vind jij? Moeten we in Nederland het voorbeeld van Chili volgen?
Asceline Groot is partner bij hetkanWEL, onderzoeker, specialist op het gebied van duurzame trends en ontwikkelingen en co-auteur van het boek 'hetkanWEL. Voor een groener, eerlijker en leuker leven'. Daarnaast heeft ze een PhD aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Ze deed onderzoek hoe social enterprises hun ideeën ontwikkelen.