Laten we eerlijk zijn: bruine aanslag in een toiletpot ziet er altijd een beetje ranzig uit. Alsof er al weken- zo niet maandenlang geen borstel meer door de wc gegaan is. In tegenstelling tot wat je misschien denkt, gaat het hier niet om resten ontlasting, maar wordt de bruine aanslag gevormd door een ophoping van urinesteen (een ophoping van mineralen als kalium, natrium, calcium en magnesium uit urine) en kalksteen uit het spoelwater dat elke keer na het doortrekken door de wc spoelt.
Dat klinkt onschuldig, maar het is daadwerkelijk onhygiënisch en als je het een lange tijd niet wordt aangepakt, kan het zelfs zwart worden. Het is dus zaak om die mineralen en kalk tijdig (en regelmatig) te verwijderen. Maar hoe pak je dat het beste aan?
De meeste mensen hebben de neiging om in de supermarkt naar de meest giftige fles te grijpen, omdat viezigheid om rigoureuze maatregelen lijkt te vragen. Maar dat is helemaal niet nodig. Je kan heel makkelijk de wc pot weer blinkend wit krijgen met deze simpele huis-, tuin- en keukenmiddelen die je waarschijnlijk gedeeltelijk al in huis hebt. Dit zijn de 3 natuurlijke manieren om bruine aanslag in de wc pot aan te pakken:
Azijn tegen bruine aanslag in de wc
Azijn is van nature een heel goed middel tegen kalk. Het zuur lost het namelijk vrij makkelijk op (citroen heeft dezelfde uitwerking). Giet daarom een flinke scheut azijn in de wc pot en laat het een tijd inwerken (bijvoorbeeld ’s nachts, als je ligt te slapen en de wc niet gebruikt. Of overdag als niemand thuis is en de wc ook niet gebruikt wordt).
Gebruik daarna de wc borstel om de bruine aanslag weg te boenen, spoel door: et voilá. Mocht een eerste poging niet het gewenste effect geven, dan kan je het hele procedé nog eens herhalen (sommige aanslag is hardnekkig, en hoe langer je het hebt laten zitten, hoe moeilijker het schoon te schrobben is).
Zelf kies ik kies altijd voor de goedkoopste bio-azijn in het schap van de supermarkt om schoon te maken. Dat is net iets natuurvriendelijker dan schoonmaakazijn omdat bij die laatste de zuurgraad hoger ligt (10% versus 4%) Wat precies het verschil is tussen natuurazijn en schoonmaakazijn lees je hier. Mocht je te maken hebben met hardnekkige bruine aanslag in de wc pot dan kan je altijd proberen of schoonmaakazijn beter werkt.
Lees ook: 25 dingen die je met azijn kan doen. En: 10 opmerkelijke toepassingen van citroensap, waaronder toilet reinigen.
Baking soda
Ik houd van bubbels, dus ook van bruisen. Het liefst giet ik dan ook meteen wat azijn over baking soda heen, zodat het lekker gaat bruisen. Maar: dat is niet per se de beste manier om iets schoon te krijgen, leert de ervaring. Beter werkt het als je met baking soda en wat water een dik papje maakt, waarmee je de boel goed kan schoon schrobben (bij de oven werkt dit ook briljant). Daarna kan je eventueel nog wat azijn toevoegen voor het vrolijke bruiseffect.
Nou heeft de gemiddelde wc al een laagje water in de pot staan, dus in dat geval kan je gewoon een kopje baking soda in de pot gooien, het zo’n 15 a 20 minuten laten intrekken en dan met de wc borstel gaan schrobben om de bruine laag te verwijderen. Voor het bruiseffect kan je na het borstelen altijd nog wat azijn toevoegen voor een laatste schooneffect.
Lees hier wat het verschil is tussen natriumbicarbonaat en natriumcarbonaat en natriumpercarbonaat (allemaal soda). In hetzelfde artikel staan 40 dingen waar je baking soda allemaal voor kan gebruiken (toch handig)
Cola tegen bruine aanslag in de wc
Je moet er een liefhebber van zijn om dit in huis te hebben. Ik drink het meestal alleen maar als ik me een beetje wiebelig voel (bij wagenziekte na een autorit door de bergen bijvoorbeeld) en ik koop het wel eens omdat ik iets van roest wil ontdoen. Dat werkt aardig goed (beetje afhankelijk van de hoeveelheid roest). Ook de bruine aanslag in de plee krijg je weg met cola. Laat een halve liter minimaal een uur tot anderhalf uur in je toiletpot staan en borstel daarna goed schoon.
Ook op deze manier kan je de bruine aanslag verwijderen, al melden we er wel meteen bij dat cola in onze ervaring het minst effectief is en azijn de beste methode is tegen de bacteriën die zich in je toiletpot bevinden. Al wordt altijd aangeraden om na deze schorbbeurten (of je nou kiest voor optie 1, 2 of 3) ook nog toiletreiniger te gebruiken voor het optimale hygiënische effect.
Onze voorkeur gaat uit naar optie 2, omdat cola iets minder goed werkt en azijn heel lang nodig heeft voordat het z’n werk doet (en een hele nacht niet plassen is ook best een uitdaging voor mensen zoals ik). Voor het vrolijke bruiseffect gooi ik er na de baking soda altijd nog wel wat azijn bij (al is azijn minder milieuvriendelijk dan baking soda).
Ook geldt natuurlijk (open deur, weet ik): voorkomen is beter dan genezen. Dus zorg er voor dat je de wc-pot regelmatig schoon schrobt zodat bruine aanslag geen kans krijgt (dat is ook hygiënischer, want bacteriën houden van urinesteen).
Laat ons vooral weten wat jouw bevindingen zijn. En heb je nog een gouden tip om de wc pot op een natuurlijke manier schoon te maken die we hier niet noemen? Laat het ons dan weten door hieronder een reactie achter te laten of ons te mailen: redactie@hetkanwel.nl
Lees ook: maak heel simpel je eigen schoonmaakmiddelen met onze diy-tips
2 gedachten over “Bruine aanslag in de wc: zo kom je er makkelijk én duurzaam vanaf”
Of het milieuvriendelijk is, dat weet ik eigenlijk niet… Maar goedkoop is het wel! Eens in de zoveel tijd gooi ik ’s avonds één of twee bruistabletten voor kunstgebit in het toilet. Als je dit de hele nacht laat weken, ziet je toiletpot er de volgende dag een stuk witter uit, is mijn ervaring.
Citroenzuur werkt ook heel goed! Wel een aantal uren (of een nacht) laten inwerken voor het beste resultaat.
Reacties zijn gesloten.