Duurzame kleding: hier moet je op letten

(Gesponsorde partnerblog)

Je leeft bewust, je eet minder vlees en meer biologische groenten, je rijdt elektrisch of pakt zoveel mogelijk de trein of de fiets. Maar heb je wel eens nagedacht over de kleding die je draagt? Katoen is een natuurlijk product, maar ook het landbouwproduct waarbij de meeste pesticide verbruikt worden. Gemiddeld wordt er 500 gram landbouwgif verbruikt voor de productie van katoen voor 1 t-shirt.

Na de ramp in Bangladesh, waar een kledingfabriek instortte en aan ruim 1.100 het leven kosten, gaat er steeds meer aandacht uit naar veilige werkomstandigheden in kledingfabrieken. Veel kledingbedrijven hebben het Veiligheidsakkoord ondertekend en de overheid maakt zich hard voor verbetering van de arbeidsomstandigheden in Bangladesh. Maar wat doen wij als consument voor een eerlijkere én duurzamere kledingindustrie?

De kleding industrie is een grote complexe industrie. Het katoen wordt in het ene land verbouwd, vervoerd, elders geweven tot stoffen en geverfd en weer elders wordt kleding geproduceerd. Maar met een paar kleine aandachtspunten kun jij ook je steentje bijdragen.

Duurzame Kleding In De Winkel Van Brandmission In Haarlem. Foto: Brandmission
Duurzame Kleding In De Winkel Van Brandmission In Haarlem. Foto: Brandmission

Check het kledinglabel
Op ieder kledinglabel staat de stofsamenstelling. Kies bijvoorbeeld vaker voor biologisch katoen in plaats van conventioneel katoen of voor natuurlijke stoffen als linnen, hemp, wol, tencel of gerecyclede vezels. Deze stoffen zijn niet alleen milieuvriendelijker in de productie, maar hebben een mooie luxe uitstraling en dragen heerlijk comfortabel in tegenstelling tot bijvoorbeeld het goedkopere polyester. Tencel (of lyocell) is gemaakt van houtpulp uit FSC-gecertificeerde bossen. Het is vergelijkbaar met viscose,een zachte zijdeachtige stof die goed ademend en een luxe uitstraling heeft. Tencel is milieuvriendelijker, omdat er minder schadelijke oplosmiddelen en water wordt gebruikt en dit telkens wordt hergebruikt.

Kies voor kleding gemaakt onder eerlijke omstandigheden
Op ieder label staat ook het land waar het kledingstuk uiteindelijk gemaakt is. Sommige merken kiezen bewust voor productie in Europa zoals bijvoorbeeld het Nederlandse merk Alchemist. In Europa gelden strengere regels ten aanzien van arbeidsomstandigheden en kwaliteit en er is sprake van een kleinere milieubelasting ten aanzien van transport. Ook zijn er steeds meer hippe jonge merken die bewust kiezen voor productie in (kleinere)kledingfabrieken die fair trade gecertificeerd zijn zoals het Duitse merk Armedangels, het Franse Ekyog of het Nederlandse merk Miss-Green, onder andere verkrijgbaar bij winkels als BrandMission in Haarlem.

Kies kleding die bij je past
Het ligt voor de hand, kies kleding die bij je past en veel zult dragen. Beter 1 mooi duurdere favoriet, dan 10 stuks ‘omdat je het voor dat geld niet kunt laten liggen’. Maar arrgg, een miskoop. Het kan gebeuren. Iedere vrouw heeft wel een item ongedragen in haar kledingast hangen. Gemiddeld gooien we 13 kilo kleding per persoon weg. Een deel daarvan is nog in goede staat. Wellicht kun je iemand anders in je omgeving nog blij kunt maken met dat ene jurkje of je kunt het verkopen. Anders breng je je oude kleding naar een textielcontainer van bijvoorbeeld Humana of Kici. Maar gooi oude kleding nooit in de vuilnisbak, ook al zitten er gaten en vlekken in. Van alle ingezamelde kleding wordt een deel, dat nog in goede staat, is in omloop gebracht buiten Europa of geschonken aan kringloopwinkels en voedselbanken. Het overige textiel wordt verpulverd tot kleine vezels, waar nieuwe stoffen van geweven kunnen worden of bijvoorbeeld isolatiemateriaal voor de bouw van gemaakt wordt.

Minder vaak wassen, met minder wasmiddel
Stoffen als biologisch katoen, linnen, wol en tencel kun je gewoon wassen in de wasmachine op een wasprogramma voor fijne was. Tip, gebruik niet te veel wasmiddel. Vervang de helft voor een scheutje schoonmaakazijn. Beter voor je kleding, je machine, het milieu en je portemonnee. En na 1 keer dragen hoef je vestjes, broeken en truien echt niet te wassen…

Over BrandMission

BrandMission is een creatieve winkel vol met stoere duurzame & eerlijke mode en ambachtelijke lifestyle merken. Bij BrandMission vind je een groot aanbod duurzame en eerlijke dameskleding van unieke merken uit binnen- en buitenland. Van fijne tops van zachte stoffen als bamboe, biologisch katoen, linnen en tencel (houtpulp), casual t-shirts, jeans tot luxe jurken gemaakt van handgeweven wilde zijde. Daarnaast vind je diverse tassen en sieraden van jonge ontwerpers, met de hand gemaakt in ateliers over de hele wereld.

Oprichter Lonneke Verbunt heeft 3 jaar geleden haar baan als consultant in de vastgoedsector opgezegd om haar ideale winkelformule te ontwikkelen en op te zetten. Middels crowdfunding is het haar gelukt om een eerste BrandMission winkel te financieren. In oktober 2011 is de eerste winkel geopend aan de Haarlemse Zijlstraat en tegelijkertijd de webwinkel brandmission.nl. Haar ambitie is om het BrandMission winkelconcept verder te ontwikkelen en in de nabije toekomst meer winkels te openen.

3 gedachten over “Duurzame kleding: hier moet je op letten”

  1. Pingback: Primark: "Smeekbeden in labels over mensonterende arbeid zijn hoax" » hetkanWel.nl

  2. Pingback: Utrechtse kledingbibliotheek maakt overvolle kledingkasten verleden tijd » hetkanWel.nl

  3. Pingback: Duurzame kleding: hier moet je op letten | Nieuwe Aarde

Reacties zijn gesloten.