Waar blijft de Nederlandse Klimaatwet?

Zweden is het nieuwste lid van het selecte groepje landen dat een Klimaatwet heeft aangenomen. Het wordt tijd dat Nederland het voorbeeld van onder meer Frankrijk, het verenigd Koninkrijk, Denemarken en Mexico volgt. Maar de plannen lijken op de lange baan te zijn geschoven. 

Zweden legt de klimaatlat hoog met hun kersverse wet. Het parlement heeft vorige week met een grote meerderheid een Klimaatwet aangenomen waarin het Scandinavische land zichzelf verplicht om al in 2045 volkomen CO2-neutraal te zijn. 86 procent van de Zweedse parlementsleden stemde voor de wet.

Zweden in 2045 klimaatneutraal

Met hun Klimaatwet verplichten de Zweden zich om elk vier jaar een klimaatrapport uit te brengen en om de vier jaar een beleidsplan op te stellen. De uitstoot van CO2 moet de komende jaren stapsgewijs verder dalen, zodat het land in 2045 helemaal niets meer uitstoot. Opvallend is ook dat de wet bindend is voor toekomstige kabinetten: hoeveel regeringen er ook sneuvelen, het klimaatbeleid móet gehandhaafd worden. Intussen wordt al volop gewerkt aan een legio windmolenparken en komen er nóg meer bomen in het toch al bosrijke land.

Klimaatwet Zweden
Het Ondertekenen Van De Zweedse Klimaatwet, Een Historisch Moment

Zweden is niet het eerste land dat een Klimaatwet aanneemt. Scandinavië-genoten Denemarken, Finland en Noorwegen volgden het voorbeeld al van het Verenigd Koninkrijk, dat in 2008 als eerste land zo’n wet invoerde. Ook Frankrijk en Mexico lanceerden er eentje. Dat roept de vraag op: waar blijft de wet van Nederland?

Te weinig politiek draagvlak voor Klimaatwet

In 2015 kwamen toenmalig PvdA-leider Diederik Samson en Jesse Klaver van GroenLinks, in aanloop naar de Klimaattop in Parijs, met een voorstel. Iets minder gewaagd dan de latere Zweedse variant: de uitstoot van broeikasgassen moet in 2050 met minimaal 95 procent worden verminderd, aldus het voorstel. Er moet dan wel voor honderd procent duurzame energie zijn.
PvdA en GroenLinks werden door de Raad van State in hun enthousiasme geremd en moesten het voorstel iets aanpassen, maar kregen toch snel bijval van partijen als SP, D66 en de ChristenUnie. Ondanks het wereldwijde hitterecord dat in 2016 opnieuw werd gevestigd, wezen VVD, PVV en CDA de wet begin dit jaar echter af. ,,Als dit kabinet meer gaat doen aan klimaatbeleid, wordt Nederlander armer en de wereld nog steeds warmer”, tekende Trouw op uit de mond van VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra.

Ook bedrijfsleven vraagt om vergroening

Het bedrijfsleven voert de druk flink op. KLM, Heineken, Unilever, Shell, FrieslandCampina en Philips deden onder leiding van ex-premier Balkenende een oproep aan toenmalig formateur Schippers. Maak haast met de vergroening, was de boodschap. De overheid voelt de urgentie van klimaatverandering niet, lijkt de tendens onder grote bedrijven te zijn. ,,We accepteren in Nederland een betuttelende boete als we geen autogordel of brommerhelm dragen. Waarom zijn we niet net zo streng als het om het voortbestaan van de mensheid gaat?” vroeg ASN Bank-manager Dorine Putman-Devilee zich in NRC af.
Grote vraag is wat er na de alsmaar durende formatie nog van de Klimaatwet terecht zal komen. Medemaker Samsom heeft zoals bekend inmiddels het zinkende PvdA-schip verlaten, terwijl zijn wetkompaan Klaver inmiddels buiten de formatieboot is gevallen. In de mogelijke formatie die nu wordt genoemd, zitten D66 en CU, die eerder aangaven de wet te ondersteunden.
Opfrisser: Wat waren ook alweer de groene plannen van de grootste partijen in de Tweede Kamer

Over de schrijver

6 gedachten over “Waar blijft de Nederlandse Klimaatwet?”

  1. Pingback: Klimaattop Bonn: concrete plannen nodig tegen klimaatverandering -

  2. Pingback: Earth Overshoot Day: vanaf vandaag staan we in het rood -

  3. Sluit me aan bij de overige reacties. Ik geloofde dat klimaat verandering gebeuren voorheen ook. Echter moet ik eerlijk toegeven dat ik het toen ook niet nodig vond om me er eens wat meer in te verdiepen. Zodra ik dat wel ben gaan doen werd het al snel duidelijk dat er weinig van klopt wat ons wordt voorgespiegeld.
    Hier nog een recent artikeltje over hoe er gelogen wordt in de klimaat verandering branche.
    http://www.geotrendlines.nl/tim-ball-corruptie-klimaatwetenschap/

Reacties zijn gesloten.