Bleekselderij is goed voor de huid en andere voordelen

Ik moet eerlijk zeggen, dat ik niet altijd fan van bleekselderij was. Als kind vond ik het ronduit vies en ik snapte dan ook niet, dat vrouwen in Amerikaanse series er regelmatig op knaagden. Maar de tijden zijn veranderd (en mijn smaakpapillen kennelijk ook). Tegenwoordig eet ik bleekselderij als snack met wat huisgemaakte hummus, gebruik ik het voor een Waldorf salade, meng ik het regelmatig door groene smoothies of maak ik er een heerlijke pastasaus van. Toch moet ik bekennen, dat ik de rage rondom selderij-sap vooralsnog aan me voorbij heb laten gaan.

Medical medium Anthony William

Laten we beginnen bij het begin, want ooit was bleekselderij een ‘gewone’ groente, net als al die andere groenten. Tot het medical medium Anthony William zich ermee begon te bemoeien en predikte over de gezondheidsvoordelen van selderij-sap op de nuchtere maag in de ochtend. Sindsdien is de groente niet meer aan te slepen en tref je -ook in Nederland- vaak lege selderij schappen aan.

Voor iedereen, die niet weet wie Anthony William is: hij beweerde op 4-jarige leeftijd aan de keukentafel dat zijn oma longkanker had. Dit bleek bij controle inderdaad te kloppen. Sindsdien krijgt William als medium geregeld medische informatie door, kan hij ziektes vaststellen en weet hij welke voeding je beter kan maken. Althans, dat beweert hij zelf. En daarmee is hij mateloos populair geworden bij onder andere beroemdheden en Hollywoodsterren.

Voor zijn gezondheidsclaims van bleekselderij is niet altijd solide wetenschappelijk bewijs te vinden. Dat komt ook, omdat de industrie vaak niet bereid is te investeren in onderzoek naar voeding en gezondheid. Er valt namelijk geen geld aan te verdienen, zoals bij medicijnen wel het geval is. Toch zijn er duizenden mensen die (op social media) zweren bij ‘het wondermiddel’ bleekselderij. En daarom -onder het mom van baat het niet dan schaadt het niet= zetten we de voordelen voor je op een rijtje.

1. Bleekselderij werkt ontstekingsremmend

In bleekselderij vind je apium. Deze stof lijkt ontstekingsremmende eigenschappen te hebben volgens voorlopig onderzoek, zo schrijft voedingsdeskundige Juglen Zwaan. William zelf zegt, dat selderij een veelvoud aan niet ontdekte minerale zouten bevat, die als antisepticum werken. Een studie onder muizen laat zien, dat het verlichtend kan werken bij allergische astma en rhinitis.

2. Het is goed voor de huid

Online zijn talloze mensen te vinden met huidklachten (van eczeem tot psoriasis en acne), die zeggen baat te hebben bij het dagelijkse selderij-sapje. Dat komt misschien door die ontstekingsremmende werking of door de vele antioxidanten, die in selderij zitten. Er zit ook veel vitamine K in selderij en dat houdt de huid stevig en elastisch. Tot slot zitten er ook veel vitamine A, B en C in en ook dat helpt bij een gezonde, stralende huid.

3. Het kan de vruchtbaarheid verbeteren

Vooral bij mannen, zo blijkt uit recent onderzoek. Hierin staat dat selderij het mannelijk reproductiesysteem kan beschermen en de vorming van gezond zaad kan bevorderen.

4. Het houdt je bloedsuikerspiegel op peil

Een recente studie laat zien dat met name het blad van selderij kan helpen om je bloedsuikerspiegel op peil te houden. Dat wil zeggen: de glucosespiegel, want de insulinewaarden veranderden niet.

5. Bleekselderij kan de bloeddruk verlagen

Studies tonen aan dat de zaden van selderij eigenschappen hebben, dat de weefsels van aderwanden ontspant. Dit kan de bloeddruk verlagen.

6. Kan helpen bij afvallen

Selderij bestaat voor een groot deel uit water. Het bevat daarom weinig calorieën, terwijl het wel bomvol zit met voedingsstoffen. Volgens William helpt bleekselderij bij afvallen vanwege de ontgiftende werking op de lever. “Een trage, giftige lever zit achter mysterieuze gewichtstoename,” zo stelt hij. Om diezelfde reden zou het ook je spijsvertering enorm helpen.

Tot slot

Let er wel op, dat je voor de biologische variant kiest, want de reguliere soort kan veel bestrijdingsmiddelen bevatten. En weet dat selderij-sap net als andere sappen trouwens, minder voedingsstoffen en vooral minder vezels bevat dan als je de groente gewoon eet. Volgens William zorgt dit er trouwens juist voor dat de medicinale werking bij chronische ziekten versterkt wordt.

Laat ons weten wat jouw ervaringen zijn met bleekselderij-sap door hieronder een reactie achter te laten.

Wist je trouwens dat je bleekselderij heel makkelijk zelf kan kweken? Gewoon door de onderste 2 cm van de stengels af te snijden, in een glas water te zetten en daarna over te plaatsen in een pot aarde.

Over de schrijver