Persoonlijk loop ik niet per se warm bij het woord ‘fietsvakantie’. Het doet me denken aan vroeger toen we met ons gezin, mijn vader met fietskarretje voorop, ons hele hebben en houden in fietstassen pakten en richting het noorden (de Wadden) trokken. Weer of geen weer. En in mijn beleving was het vooral geen weer, want regen, tegenwind of knetterheet. Het trappen viel me zwaar, al vond ik de vrijheid en het kamperen bij de boer met een kampvuurtje voor de tent vaak wel een feest. Deze zomer lijkt bikepacking, op trektocht met de fiets, dé trend te zijn.
Het nieuwe backpacking
De fietsvakantie heeft sinds mijn jeugd natuurlijk wel de nodige ontwikkelingen doorgemaakt. Het is niet meer met een karretje en dikke fietstassen doorploegen op een ouderwetse fiets, maar licht bepakt met stijl op een gravelbike over verharde, maar ook vooral onverharde wegen crossen. Dwars door de natuur dus. Denk Wild van Sheryl Strayed (je weet wel: dat verhaal over die vrouw die de Pacific Crest Trail in het westen van de Verenigde Staten loopt, verfilmd met Reese Witherspoon in de hoofdrol), maar dan op de fiets. De wildernis in, om één te worden met de natuur, de stilte te vinden, mede-avonturiers te ontmoeten en ontzettend fit (met de nodige spierpijn) en zen thuis te komen.
Fietsvakantie 2.0
Uit het thesis-onderzoek van onze eigen Charlot naar duurzame reisgewoonten in relatie tot de coronapandemie blijkt, dat het aantal mensen dat met de fiets op vakantie wil in een jaar tijd maar liefst is verdubbeld. Van 2,6% naar 5,2%, oftewel een groei van 100%. En daar zijn wij in Nederland niet de enige in. Ook in Duitsland en Polen signaleren ze de trend van de fietsvakantie 2.0, of -hip gezegd- bikepacking.
Bikepacking voor beginners
Het moge duidelijk zijn dat bikepacking wel het één en ander van je fysiek vraagt, en wellicht ook van je fietskennis. Want middenin de wildernis is er geen fietsenmaker die je kan helpen, mocht er iets aan je fiets mankeren. Het is dus aan te raden om eerst eens een kleinere tocht te doen van één of twee dagen, zodat je een beetje kan ontdekken of deze trend ook voor jou is weggelegd. Helemaal als je (nog) niet voldoende lichtgewicht kampeerspullen hebt, want dat kan een behoorlijke investering zijn (net als een goede fiets en kleding natuurlijk). Logeer in eerste instantie dus lekker luxe bij een B&B bijvoorbeeld.
Ik ga er nog even over nadenken. Ik denk dat ik in essentie toch meer een wandelaar ben, al kom je met fietsen natuurlijk wel verder. Doe jij aan bikepacking? Ik hoor graag je ervaringen, verhalen en tips, dus laat hieronder vooral een reactie achter.
1 gedachte over “Bikepacking: op trektocht met de fiets is dé trend van 2021”
Hoi, afgelopen 4 weken heb ik een rondje Nederland gefietst. Meer dan 2000 km. Van de waddeneilanden tot en met Limburg. Op Polarsteps heb ik mijn reis beschreven. Het was met 1 woord te beschrijven. : geweldig!!
Reacties zijn gesloten.