Bewegen zorgt voor meer creativiteit

3.567 stappen verder en daar zijn we dan. Ik vind het heerlijk om even een wandeling te maken voordat ik begin aan een creatief project. Of ik dat altijd al heb gedaan? Nee, ik bewoog wel veel maar sinds het afgelopen jaar denk ik veel bewuster na over hoeveel ik beweeg op een dag. Zonder de dagelijkse sprintjes om de trein of tram te halen, haal ik mijn beweging vooral uit wandelen, yoga en sporten. Het blijkt dat ik niet de enige ben; van alle verplaatsingen is wandelen toegenomen met maar liefst 7% in Nederland, zo is gebleken uit onderzoek van Dat.Mobility. We geven je vier tips hoe je genoeg kunt bewegen tijdens je werkdag om je creativiteit aan te wakkeren.  

1. Zet je favoriete muzieknummer op

Zit je even vast in een probleem en zie je geen oplossing? We zijn dan snel geneigd om in onze laptop te duiken en te zoeken, zoeken en nog eens zoeken. Wat dan het proberen waard is: zet je favoriete muzieknummer op en doe even een leuk dansje like no one’s watching. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat je na vloeiende armbewegingen originelere ideeën hebt. Vloeiende bewegingen hebben een positieve invloed op het verkrijgen van creatieve ideeën, je cognitieve flexibiliteit en de mogelijkheid om associaties te maken. Cognitieve flexibiliteit houdt in dat je de situatie beter kan analyseren en met een oplossing kunt komen. Grote kans dus, dat het probleem waar je in vast liep als sneeuw voor de zon verdwijnt.

2. Pomodoro-methode

Een manier om te zorgen dat je eraan herinnerd wordt om genoeg beweging in je dag te verwerken is door gebruik te maken van de Pomodoro-methode. Een app die je hiervoor kunt gebruiken is Forest. Voor elke gefocuste sessie krijg je punten en als je 2500 punten hebt wordt er een echte boom geplant. Je kunt dan sessies doen van bijvoorbeeld 25 minuten en daarna 5 minuten pauze nemen. Zorg ervoor dat je in die vijf minuten even opstaat en bijvoorbeeld een kop thee gaat halen. Neem na bijvoorbeeld 3 sessies een langere pauze van 15 minuten. Dan kan je bijvoorbeeld een 14 minuten yoga sessie doen om even te ontspannen en je spieren te stretchen. Of ga voor een korte wandeling om even een frisse neus te halen. Die pauze heb je verdiend, want daarna is je brein des te creatiever en ben je des te productiever.

3. Maak een wandeling tijdens je lunchpauze

Geef je ideeën benen. Dat is de titel van het onderzoek waaruit blijkt dat wandelen een positieve invloed heeft op je creativiteit. Door te wandelen gaan de creatieve ideeën stromen. Dit is niet alleen uit onderzoek gebleken, maar is iets wat ik zelf in de praktijk ook heb ondervonden. Ik ging wandelen met de gedachte dat we met de vriendengroep nog wat leuks moesten bedenken voor de verjaardag van een vriendin. Een halfuur durende wandeling later en ik stuurde snel een audiobericht in de groepsapp met een heel uitgedacht plan. Als je een nieuw project moet opzetten bijvoorbeeld, ga eens een wandeling maken om tot ideeën te komen in plaats van achter je bureau je creatieve brein proberen aan te spreken.

4. Probeer staand te werken

Bijna 90% van de thuiswerkers in Nederland zit tijdens werkdagen meer dan 6 uur achter een beeldscherm, dat komt naar voren uit een onderzoek van TNO. Daarnaast zijn we als thuiswerkers ook meer gaan zitten tijdens onze vrije tijd, namelijk 5 uur. Dit is aanzienlijk meer vergeleken met 2019 en midden 2020. Als je de uren achter een beeldscherm optelt bij het aantal uren zitten tijdens de vrije tijd, komt het voor de gemiddelde Nederlander uit op 11 uur zitten per dag. Als ik naar mezelf kijk ben ik bang dat ik aardig in de buurt kom van het gemiddelde. Daarom probeer ik de laatste tijd te experimenteren met staand werken. Dit kan met een sta-bureau, maar je kan ook creatieve (jaja) oplossingen hiervoor vinden. Kijk bijvoorbeeld eens of je een kast in huis hebt die een goede hoogte is, zodat je het staan en zitten wat kan afwisselen.

Ben jij meer gaan wandelen tijdens het afgelopen jaar? Als je nog andere tips hebt om meer te bewegen tijdens het thuiswerken, laat het ons dan weten door hieronder een reactie achter te laten.

Over de schrijver