Ook in Delft ligt de betaalbare woonruimte niet voor het oprapen, merkten Emiel de Kruijff (28) en zijn vriendin toen ze op zoek gingen naar een groter huis. Op elk huis dat ook maar in de buurt van hun wensen kwam, werd een ton overboden. En dus besloten ze het over een andere boeg te gooien. Nu wonen ze in een oude boerderij met een tuin van 2000 m2 net buiten Delft, op 10 minuten fietsen van het centrum, en konden ze zelfs een ton onderbieden. Hoe ze dit betaalbare huis vonden? Emiel vertelt…
Geen tiny house, wel een community
“Zelf zocht ik naar alternatieve manieren van wonen. Ik had mijn vriendin bijna zo ver om een tiny house te kopen in een bestaande community van 15 huisjes. Daar ging iemand weg. Het huis dat we konden overnemen, kostte 50.000 euro. Daarna zouden de maandlasten 200 euro zijn voor de pacht van de grond. Als je zulke lage maandlasten hebt, brengt dat enorm veel vrijheid. Maar uiteindelijk zag mijn vriendin het niet zitten.” En dus ging de zoektocht naar een betaalbaar huis verder.
“Wat me vooral aansprak, was het wonen in een community. Vaak wonen vrienden en familie niet naast de deur en ken je je buren niet. Dat vond ik gek. Dus toen heb ik een balletje op gegooid bij vrienden met de vraag of we samen iets zouden gaan kopen. We gingen toen met 4 stellen op Funda zoeken naar huizen waar al 3 à 4 huisnummers op zaten en die te koop stonden. Vaak kom je dan terecht in het buitengebied waar de gemeente okay is met splitsen.”
Opties voor een betaalbaar huis
Uiteindelijk vonden ze een oude muziekschool in Pijnacker waar 4 woningen van gemaakt konden worden. Het zou een CPO-project worden (collectief particulier opdrachtgeverschap), maar zo’n betaalbaar huis heeft wel wat voeten in de aarde. “Je moet dan een vereniging oprichten en je moet op zoek naar een architect die een plan maakt voor het splitsen van het pand. Dat kost geld. We zouden elk 500 euro inleggen, maar toen haakten twee stellen af: nu er geld bij kwam kijken, werd het wel heel serieus.”



Een hypotheek voor 4 mensen
Een tegenslag zou je dus zeggen, maar eigenlijk werd het vinden van een betaalbaar huis toen veel makkelijker. “Je kan dan ook naar huizen met 1 huisnummer kijken, omdat je tegenwoordig ook met 4 mensen een hypotheek kan krijgen voor het kopen van een huis. En omdat je met z’n vieren bent, kom je qua prijs in een heel ander segment terecht dan wanneer je met z’n tweeën bent en een betaalbaar huis zoekt,” legt Emiel uit.
“Dan kijk je ineens naar huizen van een miljoen euro en kan je een ton onderbieden, omdat die markt veel kleiner is. Huizen voor een miljoen die bedoeld zijn voor 2 gezinnen, dat is echt een nichemarkt waar niet zoveel geïnteresseerden voor zijn. Je zou het natuurlijk ook kunnen verbouwen tot 1 villa voor 1 gezin, maar dan moet je verbouwen en dat kost weer extra geld.”
En zo kon het gebeuren dat Emiel en zijn vriendin samen met een bevriend stel een betaalbaar huis kochten net buiten Delft dat voor hun tweeën totaal onbereikbaar zou zijn geweest. “Tien minuten fietsen en ik sta in het centrum van Delft, 25 minuten de andere kant op en ik ben in Rotterdam.”
Twee onder een kapwoning
“Eigenlijk hebben we een twee onder een kapwoning gekocht, maar dan met 1 voordeur en een gezamenlijke hal. Vanuit die hal gaan er twee trappen naar de eerste verdieping met zowel links als rechts een woonkamer met keuken en daarboven nog een slaapverdieping.”
Emiel, zijn vriendin en hun vrienden wonen er nu sinds september. “Veel van mijn vrienden kennen deze mogelijkheid voor het vinden van een betaalbaar huis niet, maar ik kan het van harte aanbevelen. Tenminste, als je vrienden of familie hebt met wie je dit aandurft, want er zitten risico’s aan vast.”
“Je hebt normaal al te maken met het risico dat je als stel uit elkaar gaat, maar nu heb je ook met een ander stel te maken. Wat gebeurt er als zij uit elkaar gaan, want als zij er dan uitgaan omdat ze het alleen niet kan betalen, dan moet jij er eigenlijk ook uit. Of je moet nieuwe mensen vinden en de hypotheek opnieuw afsluiten. En als je dat doet, verkoop je het eigenlijk aan jezelf en betaal je wel 2% overdrachtsbelasting. Dat tikt aan op dit soort bedragen.”



Kansen voor starters op de woningmarkt
Toch denkt Emiel dat deze constructie met 4 mensen op 1 hypotheek echt dat dit kansen kan bieden voor starters bij het vinden van een betaalbaar huis. “In Delft stond een oude slagerij te koop met een bovenwoning waar genoeg ruimte was voor 3 appartementen. En de muziekschool in Pijnacker was ook echt in het centrum. Dan kom je in panden die eerst een andere functie hadden. Maar wij wilden meer buitenruimte dus zijn we naar een buitengebied gaan kijken.”
Emiel en zijn vriendin hebben nu dus vrienden als buren en dat geeft het community gevoel waar ze zo naar op zoek waren. “We proberen een keer per week samen te eten en alle gezamenlijke taken even door te spreken. Van de tuin tot klussen. We hebben ook een gezamenlijke schuur waar we een fitnessruimte van hebben gemaakt. Dan gooi ik in de groepsapp dat ik ga sporten met de vraag of iemand zin heeft om mee te doen.”
Al met al zijn ze heel blij met hun nieuwe betaalbare huis. “Ik houd heel erg van tuinieren en we zijn nu van die stadse mensen kippen en konijnen hebben,” grinnikt Emiel.
Zou deze vorm van wonen iets voor jou zijn? Laat het weten door hieronder een reactie achter te laten.
Lees ook: Klein, knus en rustig: Carolien woont al 6 jaar in haar zelfgebouwde tiny house. En: 4 vrienden maken een paradijs van een vervallen boerderij. En: Jorien zette in Deventer een cohousing project op met betaalbare huurwoningen in samenwerking met woningbouw
4 gedachten over “Emiel en zijn vriendin konden geen betaalbaar huis vinden. Ze bedachten deze oplossing …”
Prachtige plek! Ik was zeer verrast het huis hier tegen te komen. Het huis was tot voor een paar jaar het huis van vrienden.
Interessant!
Hoe en waar zoek je dan? En bij welke bank moet je dan zijn voor zo’n hypotheek voor 2 stellen?
Wat een super goed idee.
Ben ik zo voor te vinden maar de andere partij maar de andere partij , het moet wel betrouwbaar zijn .
Fantastisch, ik zou hetzelfde doen, maar dsn met mijn ouders. Hypotheektechnisch gezien wordt het dan een heel ander verhaal, omdat zij dicht tegen hun pensioen aanzitten, en wij al lage rente hebben op onze huidige woning. Maargoed wij hébben teminste een huis, daar ben ik me zee bewust van!