Hoe bewust ben jij van jouw watergebruik? Je drinkt de hele dag (warm) water uit de kraan, spoelt de wc door na ieder toiletbezoek en laat de douchekraan alvast lopen zodat het water lekker warm is als je eronder stapt. Het is allemaal vanzelfsprekend, maar het kan ook heel makkelijk een tikkeltje zuiniger. Het is vandaag dan ook niet voor niks Wereld Water Dag. Draag jouw steentje bij door deze tips in de praktijk te brengen. En geloof me, ze zijn eigenlijk heel simpel. Doe je mee?
Per persoon gebruik je gemiddeld 120 liter water per dag. Tijdens het douchen verbruik je gemiddeld 39 liter, het doorspoelen van het toilet kost dagelijks ruim 36 liter, voor voedselbereiding heb je ongeveer 2 liter nodig en dan hebben we het nog niet eens gehad over handen wassen, de wasmachine gebruiken en de planten water geven. Je begrijpt; besparen is hard nodig.
Douchen
De dagelijkse schoonmaakbeurt onder de douche is de grootste boosdoener op het gebied van watergebruik. Het ligt voor de hand dat het beter is om minder lang te douchen of te kiezen voor om de dag douchen. Als iedereen een minuut per dag korter onder de douche staat, kun je met jouw gezin op jaarbasis 6000 liter (!) water besparen. Daarnaast kun je kiezen voor een waterbesparende douchekop, bijvoorbeeld van de Nederlandse merken Upfall en Hamwells. Ter vergelijking: door een normale douchekop stroomt bijna 9 liter water per minuut, bij een waterbesparende douchekop is dat 5 liter.
Laat jij de douchekraan alvast lopen, zodat het water lekker warm is als je eronder stapt? Vang het koude water op in een emmer, een handige manier van besparen! Het opgevangen water kun je dan weer gebruiken voor alledaagse huishoudelijke handelingen, zoals de planten water geven.
Toiletteren
Ben je het met mij eens als ik zeg dat het eigenlijk heel gek is dat wij de toilet doorspoelen met schoon drinkwater? Zonde! Gelukkig kun je jouw dagelijkse toiletbezoeken een stuk zuiniger maken.
- Oude wc’s hebben een veel groter waterreservoir dan nieuwe potten, de wc vervangen kan dus een hoop schelen.
- Vang regenwater op of gebruik grijs water (‘afvalwater’ afkomstig van huishoudelijke handelingen) om de toilet mee door te spoelen.
- Gebruik een spoelonderbreker. Dit is een gewichtje dat je aan het spoelmechanisme hangt, zodat de spoeling stopt als je de knop loslaat. Veel wc’s beschikken hierover, maar je kunt het ook zelf monteren.
Vlees eten
De vee-industrie is de grootste verspiller van water. Het is daarom goed om minder vlees te eten. Als je wél af en toe vlees eet, is het goed om na te denken over welk stuk vlees je koopt. Voor de productie van één kilo rundvlees is 15.000 liter water nodig, voor varkensvlees is dat 6000 liter en kip komt ‘het beste’ uit de bus met 4300 liter water per geproduceerde kilo.
Overig
Als je vanwege onderhoud een dagdeel geen water kunt gebruiken, merk je pas hoe vaak je voor iets kleins de kraan openzet. Zet een speciaal waterbesparend mondstukje of inlegringetje op je kraan, zo voorkom je dat er onnodig veel water uit de kraan komt. Je kunt ook een elektronische kraan aanschaffen. Deze hebben een ingebouwde detector die de kraan automatisch opent als je er een glas onder houdt en direct stopt als je het glas weer weghaalt.
Heb jij nog handige tips op het gebied van waterbesparing? Laat het ons weten in een reactie!
2 gedachten over “9 manieren om water te besparen”
Toen armere mensen de beschikking kregen over 2 broeken en een paar klompen zonder gaten erin, begonnen de verhevenen zich zorgen te maken *: Zou er een tijd komen dat het plebs niet meer nederig naar de pet zou grijpen als er een heer langs kwam? De tijd dat groeten verplicht was op straffe van ontslag ligt nog maar 50 jaar achter ons**.
NB er is op zich niks mis mee om zuinigjes met hulpbronnen om te gaan. Zo zou het ook beter zijn om oudere huizen niet af te breken en oudere autos gewoon te laten rijden.
Waar het me om gaat is de drogreden dat er bv een tekort aan energie of water zou zijn of kunnen ontstaan. Daardoor kan de prijs verhoogd worden. Peak oil hoax. Zie ook Miles Mathis hippie.pdf .
Vroeger haalden we water uit de regenbak. We vonden het normaal. Later kwam er water via een handpomp in huis en nog later via de kraan. Ook dat werd weer normaal. De pomp had geen dienst meer en werd bij een vernieuwing in de keuken verwijderd. We gingen op elektriciteit koken. Dat werd gezien als veiliger dan een petroleumstel. (gammel omvallen brand) Het was ook minder omslachtig dan steeds opnieuw een gasfles aansluiten. (gaslek ontploffing)
Nu gaan we ons schuldig voelen bij al deze luxe. We leven op te grote voet.
De aarde kan dat niet aan. Feitelijk zouden we er niet moeten zijn. We zijn met teveel.
Goed maar er is verbetering mogelijk:
Je haalt water op 500 m van je huis. Als t vriest in de winter is er geen verwarming. S morgens staat er een pan ijs die je op een primitief houtkacheltje warm stookt. De grotere kinderen nemen een paar blokjes ijs in de mond.
Als je buiten komt loopt er een man voor een slee. *** 2 anderen duwen. Ze zijn aan het verhuizen. Autos zijn afgeschaft en dieren mogen niet misbruikt worden. Achter de slee loopt een mamma met 2 kinderen. Al deze mensen zijn vrolijk.
“Wat denk je?” vraagt een oude man.
“We zijn blij, we leven in een vrij land. Wat wil je nog meer?”
“Het lijkt op de situatie in een consentratiekamp in de tweede wereldoorlog”, zegt de man.
* Fotos van boerenarbeid ten noorden van Brugge in 1949 tonen mensen die op blote voeten aan het werk zijn.
** Kees Slager toont voorbeelden van uitsluiting door alle werkgevers na ontslag in de jaren 30.
*** Oudere Amsterdammers vertelden over de grote moeite die het kostte om een handkar over de bruggen van de grachten te duwen. Het gebruik van trekdieren was dikwijls gevaarlijk. Een paard kon schrikken. Wagens waren veelal ongeremd. Zo kon de lading verloren gaan of de koetsier verpletterd worden. New York lag zo vol paardenstront rond 1880 dat men later blij was dat er autos waren. Dan was men tenmiste de vliegen kwijt in de zomer.
Nog 2 belangrijke manieren om water te besparen:
– Let op de hoeveelheid kledij die je koopt. 1 paar jeans vertegenwoordigt +-7000 liter water die benodigd was voor de teelt van katoen. Ook voor synthetische kledij is veel water nodig. the petrochemische sector verbruikt veel water tijdens oa raffinage.
– Let op de hoeveelheid spullen die je aanschaft. Voor zowat alle industriele processen is water nodig. Op het einde van de levenscyclus van de gekochte spullen belanden die ook ergens. Dikwijls is dat een stort of verbrandingsoven. Beide gevallen zorgen voor verontreiniging van hemel- of grondwater.
Reacties zijn gesloten.