Het najaar is de ideale periode om na te denken over het nieuwe moestuinseizoen. Wanneer ga je beginnen, met welke zaden en met welke grond? Wouter Slob van Vertisign vertelt je van alles over het bemesten van je moestuin, zodat je de juiste grond hebt en goed bent voorbereid.
Groenten en kruiden halen voedingsstoffen uit de bodem. Die hebben ze nodig om te kunnen groeien. De meeste grondsoorten voor moestuinbakken, moestuintafels en potten bevatten genoeg voeding voor zo’n drie tot vier maanden. Dat betekent dat als je in maart begint, je in juli nieuwe voedingsstoffen aan de grond moet toevoegen. Doe je dat niet, dan wordt de aarde steeds armer en kan uitgeput raken. En dat gaat natuurlijk ten koste van de kwaliteit van je oogst.
Met meststoffen voeg je voedingsstoffen toe aan de aarde. Zo verbeter je de vruchtbaarheid van de grond. De belangrijkste voedingsstoffen zijn stikstof (N), fosfaat (P2O5) en kali (K2O). Planten nemen deze elementen op als ze groeien. Daarnaast bevat goede grond ook calcium, magnesium, zwavel en sporenelementen zoals koper, mangaan, boor, zink en ijzer. De planten nemen er niet veel van op, maar ze hebben het wel nodig. Elk element heeft namelijk zijn een unieke functie tijdens de groei van de plant.
Als de grond niet genoeg voeding heeft, dan zie je dat aan de planten. Zit er te weinig stikstof in de grond, dan zijn de bladeren kleiner en wat geler van kleur. Te weinig kalium zorgt ervoor dat de bladeren bruine randen krijgen. Grond met te weinig sulfaat heeft een effect op de wortels van de plant. En je ziet het doordat de bladeren een paarse kleur krijgen.
Wil je je grond extra voeding geven, dan kun je kiezen voor organische – en kunstmatige meststoffen. We gaan er voor het gemak vanuit dat jij kiest voor organische meststoffen. Organische mest heeft verschillende voordelen. De mest geeft de voedingsstoffen geleidelijk af aan de grond, waardoor jouw planten langer de tijd hebben om deze op te nemen. Hierdoor is de kans ook kleiner dat de meststoffen ‘wegspoelen’ en in het (grond)water terecht komen. En het resultaat is ook beter. Biologisch geteelde groente, fruit en kruiden zijn een stuk sterker.
Onder organische mest vallen o.a. dierlijke mest en compost.
Dierlijke meststoffen zijn eigenlijk niets anders dan poep van dieren, vermengt met stro. Vooral stalmest van koeien wordt vaak gebruikt voor moestuinen. Dat is mest die heel lang de tijd heeft gekregen om te verteren. Tijdens deze vertering komen belangrijke voedingsstoffen vrij. Er bestaat ook mest van kippen- of paardenpoep.
Compost ontstaat doordat plantresten verteren. Tijdens het verteren en composteren komen de voedingsstoffen vrij, die de plant eerder heeft opgenomen. En het mooie is dat je dit zelf kunt produceren. In je tuin of op je balkon met een bokashi emmer.
Je weet nu wat de voordelen zijn van goede grond, maar hoe gebruik je de mest? We geven je 5 tips.
Succes met de voorbereidingen van het nieuwe seizoen en heb je zelf nog tips? Deel ze dan met ons.
Asceline Groot is partner bij hetkanWEL, onderzoeker, specialist op het gebied van duurzame trends en ontwikkelingen en co-auteur van het boek 'hetkanWEL. Voor een groener, eerlijker en leuker leven'. Daarnaast heeft ze een PhD aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Ze deed onderzoek hoe social enterprises hun ideeën ontwikkelen.