Een eigen gemaakte bank of bed geeft een voldaan gevoel. Het is leuk om te doen en kan goedkoper zijn dan een nieuwe kopen. En -natuurlijk- denken we hierbij ook aan milieu. Ik ben vast niet de enige die op zondagmorgen het bed als lounge gebruikt, of wel eens op de bank in slaapt valt ;-). Voor banken en bedden kun je dus ook prima dezelfde materialen gebruiken. In dit artikel lees je met welke bijzondere en duurzame materialen je (goedkoop) een bank of bed kan maken.
Zelf banken en bedden maken
Een bank, in het Belgisch zetel, is iets makkelijker te bouwen dan een bed. Voor een bank heb je alleen een zitvlak nodig en eventueel een leuning. Deze zou je zelfs al van een paar kratjes met een kussen kunnen maken. Voor een bed maak je een (stevig) bedframe en eventueel ook nog een hoofdbord. Tip: maak het hoofdbord twintig centimeter breder dan het bedframe. Dit lijkt mooier wanneer het beddengoed erop ligt. Je kunt een hoofdbord ook bekleden met mooie stof. Een lattenbodem kun je het beste wel (tweedehands) aanschaffen mocht je die niet hebben. Ze zijn relatief goedkoop en voorkomen doorzakken of rugpijn.
Bijzondere, voordelige én milieuvriendelijke materialen
Met onderstaande bijzondere materialen kun je zelf een bank of bed maken. Zoals bijvoorbeeld voor de logeerkamer of buitenhuisje. Ook zijn de materialen geschikt voor een uitbouw, denk aan een bedhemel of kids-huisje. Of een constructie óm je bank of bed, zodat je spullen uit het zicht kunt opbergen. Deze materialen kun je ook gebruiken voor leuke meubels in de (slaap-)kamer zoals nachtkastjes of bijzettafels.
Steigerhout
Steigerhout is het meest geschikte materiaal om een eigen bank of bed te maken. Het is makkelijk te bewerken, milieuvriendelijk en sterk. Wanneer je je bouwwerk goed in elkaar zet, kun je profiteren van een lange levensduur. De structuur en sfeer van steigerhout is perfect voor een natuurlijke uitstraling van je kamer.
Pallets
Pallets zijn erg goedkoop en zelfs gratis te vinden. Wanneer je twee grote pallets gebruikt heb je al een bed van 200 centimeter. De breedte van europallets is 80 centimeter dus hiermee kun je een palletbed van 140 x 200 of 160 x 200 maken. Bij een bed van 140 centimeter heb je dan iets ruimte over aan de zijkant. En dit is prima te gebruiken om spullen op te zetten als een soort van nachtkastje. Schuur de pallets wel goed op voordat je erin gaat slapen zodat je je niet kunt bezeren aan splinters. Ook een bank kun je heel goed bouwen van pallets óf van gebruikte fruitkistjes.
Bamboe
Bij best veel mensen groeit bamboe gewoon in de tuin. Deze worden dan ook regelmatig op tweedehands sites aangeboden. Zo’n loungebed of bank van bamboe staat ontzettend leuk op je terras! Eventueel gecombineerd met een paar stevige planken. Bamboe is daarbij erg geschikt voor het maken van een hoofdbord voor je bed. Of tover bamboe om in een frame voor een klamboe. Doordat het licht van gewicht is, kun je dit prima aan een plafond bevestigen.
Een oude kast
Een kast die je niet meer nodig hebt? Maak er een bed of bank van! Gelijk een geniale ruimte-hack want je kunt er héél veel spullen in opbergen. Met handige lades of juist kleine (open) kastjes om je mooiste boeken een plaats te geven.
Karton
Eerlijk is eerlijk, we hebben het niet voor je getest. Dus of het in praktijk echt zo goed werkt, is de vraag. Als je de Olympische sporters in Tokio moet geloven, slapen kartonnen bedden uitstekend. Hier brachten namelijk zelfs gewichtheffers en zware judoka’s hun nachten door op een kartonnen exemplaar. Zoveel mensen die kartonnen dozen hebben liggen waar ze niks meer mee doen. Het is het proberen waard! Een kartonnen bed is trouwens ook kant-en-klaar als (uitvouwbaar) bouwpakket verkrijgbaar.
Tip: cliché, maar niet minder waar; een goede voorbereiding is het halve werk. Een bed of bank moet natuurlijk wel lekker zitten of liggen en stevig zijn. Maak daarom van tevoren een ontwerp inclusief de afmetingen voor boorgaatjes. Op internet zijn veel voorbeelden van bouwtekeningen te vinden met handige tips en instructies.