B12: zo krijg je er op een duurzame manier genoeg van binnen

Dat we voor een groot deel verantwoordelijk zijn voor onze eigen gezondheid, wist je waarschijnlijk al wel. Dat je hiermee tegelijkertijd iets kunt betekenen voor een betere wereld is je misschien ook niet geheel onbekend. Maar: hoe zit het precies met het binnenkrijgen van voldoende vitaminen, zoals B12?

Kijken we namelijk naar de werking van vitamine B12, dan zien we dat deze vitamine een cruciale rol speelt in onze mentale én lichamelijke gezondheid. Hoe zorgen we dat we voldoende B12 binnenkrijgen en kan dit ook op een milieuvriendelijke manier? We zochten het voor je uit in dit artikel over vitamine B12.

Wat is vitamine B12 precies en waar is het goed voor?

Voor we verder ingaan op hoe milieuvriendelijk of duurzaam vitamine B12 is, is het goed om te weten wat deze vitamine precies inhoudt en waar het goed voor is. Vitamine B12 betreft een wateroplosbare vitamine die te vinden is in dierlijke producten zoals vlees, zuivel en vis. B12 is nodig voor diverse processen in het lichaam. Zo helpt de vitamine bij een goede werking van het zenuwstelsel waardoor je minder stress ervaart en het zorgt onder andere voor productie van rode bloedcellen en gezondere spieren. Helaas maakt ons lichaam zelf geen B12 aan, dus moeten we het via voeding of supplementen in ons lijf krijgen.

Je lichaam kan namelijk een tekort aan B12 hebben, wat diverse ernstige gevolgen met zich meebrengt. Dit kan onder andere leiden tot extreme vermoeidheid, maar ook tot een verzwakt immuunsysteem en brain fog. Op de lange termijn kunnen er zelfs neurologische problemen ontstaan, zoals schade aan het zenuwstelsel. Daarom is het van groot belang dat je genoeg vitamine B12 binnenkrijgt. Omdat B12 met name uit dierlijke producten wordt gehaald, is het voor mensen die plantaardig eten nog belangrijker om hier aandacht aan te besteden. In plantaardige producten zit namelijk nauwelijks B12. Ook ouderen worden geacht om hierop te letten, omdat de B12-opname afneemt naarmate je ouder wordt.

Duurzame alternatieven: bronnen van vitamine B12

Hoewel het voor vegetariërs en veganisten dus nogal een uitdaging kan zijn om vanuit voeding voldoende B12 binnen te krijgen, zijn er gelukkig diverse duurzame alternatieven die we als bronnen van vitamine B12 kunnen zien. Deze bronnen zijn uiteraard ook geschikt voor mensen die wel vlees eten, maar die bijvoorbeeld minder vlees eten om zo hun ecologische voetafdruk te verkleinen. 

Kies voor duurzame vitamine B12-supplementen

Waar je bijvoorbeeld voor kunt gaan, zijn duurzame B12-supplementen die je dagelijks inneemt. Dit zijn supplementen die zonder dierlijke producten worden gemaakt, waardoor je dus niet te maken krijgt met dierlijke producten terwijl je wel je B12-niveau op peil houdt. Ga hierbij het liefst voor vitaminen die op een milieuvriendelijke manier zijn gemaakt en die over een biologisch afbreekbare verpakking beschikken.

Ga voor plantaardige producten die verrijkt zijn

Wat veel veganisten of vegetariërs niet weten, is dat je ook voor plantaardige producten kunt gaan die verrijkt zijn met B12. Sommige melksoorten, maar ook vleesvervangers en zelfs ontbijtgranen zijn hiermee verrijkt, zodat je alsnog genoeg vitaminen tot je kunt nemen. Natuurlijk is het wel aan te raden om goed naar het etiket te kijken, zodat je precies weet wat erin zit.

Microbieel geproduceerde vitamine B12

Ook interessant: er wordt op het moment nog onderzoek gedaan naar bepaalde bacteriële fermentatieprocessen waarbij B12 op een duurzame manier kan worden geproduceerd. Hierbij hoeft ook geen gebruik te worden gemaakt van dierlijke producten. Het is nog even afwachten wat dit uiteindelijk gaat doen, maar het is zeker een ontwikkeling om in de gaten te houden als je op zoek bent naar een duurzaam alternatief.

Waarom kiezen voor een milieuvriendelijk en duurzaam alternatief van vitamine B12?

Nu vraag je je misschien af: zoiets kleins als een vitaminepilletje of een vloeibare vorm van vitamine B12 – heeft dat nou echt veel impact op het milieu? Het antwoord is: ja. Dit heeft met name te maken met het feit dat er bij de productie van B12 vanuit dierlijke producten een grote ecologische impact komt kijken. De veehouderij is onder andere verantwoordelijk voor de uitstoot van CO2, ontbossing om plaats te maken voor intensieve landbouw én watervervuiling. Voor de productie van dierlijke producten is namelijk veel water en voer nodig; één rund heeft bijvoorbeeld al duizenden liters water nodig, terwijl zo’n koe tegelijkertijd verantwoordelijk is voor de uitstoot van schadelijke gassen.

Daarom is vitamine B12 die gemaakt is van dierlijke producten minder duurzaam in vergelijking met bijvoorbeeld supplementen die volledig plantaardig zijn. Dus ja, ook zoiets als vitaminen kunnen een enorme ecologische voetafdruk hebben als je bijvoorbeeld kijkt naar het productieproces en alles dat daarbij komt kijken. Gelukkig zijn er enkele simpele en duurzame manieren om alsnog aan je B12 boost te komen. Zo zorg je voor een betere mentale en lichamelijke gezondheid én een duurzamere wereld, wat fijn is voor je fysieke en ecologische balans!

Over de schrijver