De Tiny TIM (Timber Independent Mobile) is een tiny house vol met handige snufjes. Zo heeft het een energiedak met hybride zonnepanelen, twee windmolens, een groene water-zuiverende wand voor gerecycled drinkbaar water, twee grote openslaande deuren en een hele slimme inrichting. Niet verkeerd voor een zelfvoorzienend huisje van 50.000 euro.
Kleiner en mobieler
De Tiny TIM is ontworpen door architect Jurgen van der Ploeg van FARO architecten, Samen met Architectuur- en landschapsfotograaf Hans Peter Föllmi nam hij het initiatief om met een aantal studenten van de UvA een prototype te ontwikkelen. Samen gingen ze op zoek naar duurzame oplossingen op alle niveau’s. Dante Föllmi, Waas Thissen en Abe van der Woude studeren Future Planet Studies en droomden er van om samen een autarkisch studentenhuis voor zichzelf te bouwen. Hun doel was om op duurzame wijze braakliggende terreinen tijdelijk invulling te geven en studenten huisvesten.
Dante Föllmi: ” We kwamen er al snel achter dat het klein en mobiel moet. Hoewel begonnen met als doel om studenten te huisvesten ontdekten we dat er ook voor ander gebruik veel interesse is. Er zijn veel mensen die van hun hypotheek af willen en kleiner en duurzamer willen wonen. Met dit in gedachten zijn we afgelopen kerstvakantie gestart met de bouw van ons eerste prototype.”
Off-grid en Autarkisch
De Tiny Tim is ontworpen om helemaal onafhankelijk te zijn. Zo zitten er hybride PVT zonnepanelen op het dak voor warmte en elektra, een Savonius windmolen geschikt voor hoge snelheden en een wiekenmolen voor lagere windsnelheden. Dankzij een groot buffervat met 500 liter warm water en 2 lithium-ion accu’s is er ook op kille winterdagen voldoende energie beschikbaar. Opgewekte en opgeslagen energie wordt gebruikt voor de elektrische apparaten, warm tapwater en de verwarming. Als vloerverwarming ligt er een experimenteel vloerkleed met slangen waar warm water door heen kan stromen. Verder is alle apparatuur van de meest zuinige soort.
De groene wand
De Tiny TIM heeft een wereldprimeur met een wel heel bijzondere wand. Our Green Spine / Green Art Solutions ontwierp een groene wand die water kan zuiveren via een stelsel van plantenbakken en watertanks met zuiverende plantensoorten. Naast het maken van drinkbaar water zorgt de groene wand ook voor het verminderen van hittestress in de gebouwde omgeving en neemt de wand CO2 op.
Een klein huisje betekent weinig oppervlak. Daar hebben de makers gelukkig allerlei slimme oplossingen voor bedacht. Ze hebben zich laten inspireren door het interieur van een zeilboot. De slaapentresol zit bijvoorbeeld boven de badkamer en de techniek. Je komt hier via traptreden die tegelijkertijd dienst doen als keukenkastjes. In de keuken kan je een stuk van het aanrecht naar beneden klappen om in de badkamer te komen. De bank bestaan uit drie opbergkisten die je op verschillende manieren neer kunt zetten. Zo kan je er ook een extra bed van maken als je een logé hebt. De tafel kan je groter maken en kan dienst doen als geïsoleerd raamluik. Een tweede raamluik kan je juist weer openklappen als buitentafel.
Doelgroep
Volgens Dante Föllmi is de Tiny TIM voor iedereen die iets met duurzaamheid heeft en autonoom wil leven: “Dit hoeven niet alleen studenten te zijn, maar ook mensen die van hun vaste lasten af willen. Zoals een hypotheek, elektra-, gas-, en waterrekening.”
“Verder zou de Tiny TIM gebruikt kunnen worden als tijdelijke huisvesting voor een bouwlocatie, als wisselwoning voor woningcorporaties en tot slot voor recreatie. Deze sector kan immer een stuk duurzamer dan hij nu is.”
Tiny TIM in de toekomst
Op dit moment is de Tiny TIM tot en met 26 juni te bewonderen op FABCity op de kop van het Java eiland in Amsterdam. Maar wie weet zien we deze wonderlijke woning in de toekomst op meer plekken opduiken. Dante Föllmi sluit enthousiast af:
“ We zijn nu in de testfase met het prototype. Hier trekken we nu al lessen uit. Het zijn nu zowel particulieren als woningcorporaties die interesse tonen in de Tiny TIM. Uiteindelijk lijkt het ons heel gaaf om de Tiny TIM voor al de doelgroepen en doeleinden beschikbaar te maken die ik eerder noemde. Dat is één van de dingen waar we op dit moment hard aan werken.”
Wil je meer weten over Tiny TIM? Klik dan hier voor de site en Facebookpagina.
Ben of ken jij iemand die ook bijzonder (en groen) woont? Dan kan je ons een mailtje sturen op redactie@hetkanwel.nl. Als je in het onderwerp ‘wonderlijk wonen’ zet komt het bij de juiste persoon terecht. We zijn benieuwd!
Alle prachtige afbeeldingen zijn van Hans Peter Föllmi (ISeeForYou)
10 gedachten over “Autarkisch wonen in de Tiny TIM”
Prachtig initiatief.
Als er dan ook een permacultuur moestuin komt is het helemaal top!!
Prachtig initiatief. Als er dan ook een permacultuur moestuin komt is het helemaal top!!
Geweldig, maar nu een ontwerp voor een woning die met het stijgen der jaren mee veranderd. Niet alleen de jeugd wil dit, ook de nieuwe ouwetjes doen graag mee. En waar kan ik wonen/ kopen/ huren? Ik doe graag mee!!!
Super.Ik sluit me aan bij slapen op de begane grond,dat wel.En waar ik steeds naar uitkijk als ik iets lees over tiny houses is;waar mag je ze neerzetten?Zijn er plekken die je kunt kopen of huren waar zo’n huisje kan staan?
Ik word blij van deze kleine, duurzame groene huizen ! Inderdaad ietsje groter en een slaapkamer gelijkvloers zou ideaal zijn. Gemeente Den Haag hebben jullie al plekken aangewezen om initiatieven mogelijk te maken ?
Wat fijn dat er mensen zijn die hier over nagedacht hebben.
Ik denk dat het heel bevrijdend is wanneer je verlost wordt van alle overbodige spullen
en zelfvoorzienend kunt leven. En dan je eigen moestuin om het huisje heen.
Fantastisch ontwerp maar wat mij betreft liever iets groter en een slaapgelegenheid op de begane grond
ivm hogere leeftijd
Geweldig idee! Geheel zelfvoorzienend en mobiel! Groener kan niet, iets groter zou wel mogen voor mij.
Misschien een idee als dit ontwerp ook op de komende Floriade te bewonderen is?! Die staat immers in het teken van duurzaamheid?!
Ik word heel blij van dit ontwerp. Ietsje groter is mijn enige wens nog.
Veel succes met verdere ontwikkeling.
Reacties zijn gesloten.