Aan de rand van Arnhem is een groep mensen bezig om hun droom waar te maken: een oude boerderij ombouwen tot een duurzame en ecologische woongemeenschap. De groep bestaat uit mensen die uit het hele land komen en is erg divers: van jong tot oud en van wetenschapper tot dichter. Samen delen zij de visie, ambitie én energie om de wereld een stukje mooier te maken. We spraken initiatiefnemer Kimo van Dijk over dit gave project.
Een duurzame en ecologische woonboerderij
Kimo van Dijk doet onderzoek op het gebied van duurzame voedselsystemen en het sluiten van nutriënten kringlopen. Hij droomde er van om samen met zijn zoon Djaj en een groep mensen een duurzame en lokale gemeenschap te starten. Hij vertelt enthousiast:
“Drie jaar geleden ging ik op zoek naar een boerderij om zelfvoorzienend te gaan wonen met wat vrienden. Ik hield Funda een lange tijd in de gaten en bekeek verschillende boerderijen. Deze mooie grote boerderij was daar een van, maar leek te groot en te duur om alleen of met een kleine groep op te pakken.”
“Op een avond besloot ik er toch voor te gaan. Ik stuurde mailtjes naar vrienden en zette advertenties op Facebook. Het idee begon al snel te leven. Met een enthousiaste groep richtten we vereniging Arneco op en hebben we samen de boerderij met 1,3 hectare grond gekocht.”
Mooie plannen
De groep heeft de wens om een innovatieve combinatie van individuele woonruimten en gemeenschappelijke ruimtes te maken. Verder hebben ze nog een heleboel andere inspirerende plannen. Kimo licht toe:
“In onze bouwplannen kiezen we zoveel mogelijk voor materialen en technologieën die er voor zorgen dat we zo min mogelijk energie hoeven te gebruiken. Daarnaast gaan we onze eigen energie opwekken en zoveel mogelijk recyclen. We gaan ons afval zelfs zo goed scheiden dat we een zero-waste gemeenschap worden.”
“Verder moet ons toekomstige thuis een thuis blijven voor vele soorten flora en fauna. In de tuin staan nu al monumentale bomen, er huizen vleermuizen in de spelonken van het pand en er woont een kerkuil. We zetten ons ervoor in om de biodiversiteit op het terrein te behouden en eventueel te vergroten.”
“Er staan nu al vele soorten fruitbomen op het terrein en er is een moestuin aangelegd. We willen dit graag uitbreiden, om zo in een (groot) deel van eigen voedselbehoefte te kunnen voorzien. Onze werkwijze hierin zal gestoeld zijn op principes uit de stadslandbouw en permacultuur. “
“Daarnaast willen we een educatieve voorbeeldfunctie hebben, om zo kennis over te dragen over duurzaam tuinieren. We willen uiteindelijk zoveel mogelijk van onze professionele kennis rondom duurzaamheid en zelfvoorzienend leven aan anderen doorgeven.”
Een spannend traject
Op dit moment zijn alle betrokken partijen een eind op weg. Kimo vertelt:
“We hebben een hoop spannende momenten gehad: het project vol krijgen, de boerderij aankopen, de architect uitkiezen, de vorm van het gebouw bepalen, de huizen verdelen, bezuinigingen overwinnen enzovoorts.”
“Inmiddels zijn alle 15 huishoudens gevuld (met 25 volwassenen en tien kinderen) en zijn we hard op weg om met de architecten het hele gebouw en de huizen te ontwerpen. Eind deze lente dienen we de voorstellen voor bouwvergunningen in.”
“Er liggen ook nog spannende momenten voor ons die vooral door de overheid bepaald worden. Zoals bijvoorbeeld het krijgen van een bouwvergunning en de benodigde ontheffing voor flora en fauna.”
Advies aan andere dromers
Wij waren wel benieuwd wat voor advies Kimo zou geven aan mensen die een zelfde soort droom hebben. Kimo:
“ Als je dezelfde droom hebt moet je het gewoon doen. Er zijn genoeg mooie plekken in Nederland waar een soortgelijk project kan ontstaan. Neem het initiatief! Probeer een groep bij elkaar te krijgen die elkaar goed aanvult en op hoofdlijnen dezelfde idealen deelt.”
“Zet zo snel mogelijk een vereniging op. Werk met consent, waarbij besluiten genomen worden op basis van geen overwegend bezwaar. Bij een wat grotere groep zoals bij ons is het heel handig gebleken om een CPO procesbegeleider in dienst te nemen. “
“ Verder zou ik adviseren om genoeg tijd in te plannen. Alles duurt altijd langer. Ga voor échte duurzaamheid, niet alleen de korte termijn maar ook de lange termijn. Denk dan bijvoorbeeld aan energie en nutriënten, maar ook aan dat er verschillende generaties op het project gaan wonen.”
Toekomstplannen
Tot slot vroegen we Kimo naar zijn toekomstplannen en dromen voor zijn woongemeenschap. Kimo vertelt bevlogen:
“ De planning is nu dat we in de zomer van 2018 in de boerderij zullen trekken. We hopen dat we dan zelfvoorzienend kunnen leven en goed geïsoleerd zijn. Verder hoop ik dat we onze nutriënten kunnen recyclen en dat we de balans tussen verschillende generaties ook op de lange termijn in stand kunnen houden, zodat we de bekende vergrijzing tegen kunnen gaan.”
Wil jij meer weten over Arneco? Klik dan hier voor de site en Facebookpagina.
Van oude boerderij naar duurzame woongemeenschap
- Geplaatst door De Kleine Toekomst
- 7 april 2017
- Duurzaam wonen
Over de schrijver
De Kleine Toekomst
De Kleine Toekomst oftewel Gerda heeft beeldende kunst gestudeerd. Ze schreef tot 2017 regelmatig voor hetkanWEL over mensen en initiatieven, die de wereld een stukje beter en mooier maken. Tegenwoordig schrijft ze over hedendaagse kunst voor landelijke tijdschriften en websites en werkt ze aan een boek voor jonge makers.
Ga naar alle blogs van deze auteur De Kleine Toekomst
De Kleine Toekomst oftewel Gerda heeft beeldende kunst gestudeerd. Ze schreef tot 2017 regelmatig voor hetkanWEL over mensen en initiatieven, die de wereld een stukje beter en mooier maken. Tegenwoordig schrijft ze over hedendaagse kunst voor landelijke tijdschriften en websites en werkt ze aan een boek voor jonge makers.
Ga naar alle blogs van deze auteur
6 gedachten over “Van oude boerderij naar duurzame woongemeenschap”
Prachtig om op mijn pendel te zien hoe een oude boerderij en de nabije omgeving gesloopt word door duurzame bulldozers en weer opgebouwd met bio-betonblokken die getild worden door een kraan op eco-diesel, wat een prachtig voorbeeld van schijnheilige initiatieven zonder enig nut.
Beste initiatiefnemers, als kwaliteitscontroleur bij multi national beton organisatie ; Consolis VBI Huissen B.V. kom ik op mijn fiets elke dag langs dit prachtige bouw project.
Ik ken deze boerderij al lange tijd (vanaf de Huissense dijk gezien).
Ik volg uw unieke project vrijwel elke dag met meer dan gewone belangstelling .
Ik wens alle betrokkenne dan ook buitengewoon veel succes !
Wat super gaaf!!!
Pingback: Doe mij maar een postzegelbuurtje – Marjolein in het klein
Goed bezig veel succes gewenst.
Mooi idee geluk er mee
Reacties zijn gesloten.