Voor veel mensen die willen starten met een veganistisch dieet is de supermarkt een ware jungle. Het lijkt namelijk misschien best simpel – geen kaas, vlees, roombotercroissantjes of eieren kopen en je bent er – maar bij nadere inspectie blijken er in de meest onwaarschijnlijke etenswaren ineens toch dierlijke producten te zitten. Zo zit er regelmatig melk in chips, kant-en-klare guacamole of blikjes frisdrank, maar vind je ook vaak honing in ontbijtgranen of gelatine in veel snoepsoorten. Al met al een hele zoektocht als je net je eerste voorzichtige schreden zet op het veganistische pad zet. Daarom ontwikkelden Jordi en Maartje een app voor veganisten, Soosee, die je na een snelle scan meteen vertelt of je zak chips veganistisch is.
Een allergiescanner
Het begon allemaal als allergiescanner. Jordi, die freelance app developer is, maakte voor zijn Australische vriendin een simpele applicatie om producten te scannen. Op die manier hoefde ze zich niet meer door etiketten in een vreemde taal heen te worstelen om te kijken of er toevallig sinaasappel, waar ze allergisch voor is, in zat. Hij noemde de app liefkozend naar haar favoriete Nederlandse snack: soesjes. Samen met Maartje – vriendin en overtuigd veganist – grepen ze de coronacrisis aan om de kleine app naar een hoger level te tillen en eindelijk eens met een oplossing te komen voor die onleesbare ingrediëntenlijsten op verpakkingen. Ze ontwikkelden een app die niet alleen het leven van mensen met een allergie kan vergemakkelijken, maar ook het leven van mensen die bepaalde producten – gemaakt van dieren, of met palmolie bijvoorbeeld – willen vermijden een stukje eenvoudiger maken.
Augmented reality en tekstherkenning
De app maakt gebruik van de nieuwste technieken op het gebied van tekstherkenning en augmented reality om woorden te herkennen en uit te lichten. De app helpt op deze manier gebruikers snel en gemakkelijk specifieke woorden te herkennen zodat producten die deze stoffen wel bevatten kunnen worden vermeden. De app heeft ingebouwde lijsten voor veelvoorkomende allergieën (gluten, lactose, noten en zeevruchten bijvoorbeeld) maar ook een speciale vegetarische en vegan woordenlijst om dierlijke e-nummers te herkennen. Ook zijn er groepen die de gebruiker helpen om bepaalde producten die slecht zijn voor het milieu – zoals palmolie – te vermijden én kun je religieuze voorkeuren instellen.
Je eigen groepje maken
De app werd getest onder 2500 gebruikers en bleek een doorslaand succes. Inmiddels kun je ook je eigen groep maken en toevoegen. Wil jij veganistisch eten en is je partner allergisch voor gluten? Geen probleem. De app scant producten op al je voorkeuren. De app is inmiddels beschikbaar in 15 talen en te downloaden in de App Store (de Android versie laat nog even op zich wachten, aldus de makers).
En check ons overzicht voor de leukste vegan restaurants.
Foto: Aleksandar Pasaric